Registeren Inloggen

Limiet contactloos pinnen omhoog om corona

Banken in heel Nederland passen deze week het limiet van contactloos betalen aan. Vanaf deze week kunt u voor 50 euro pinnen, zonder uw pincode in te toetsen. Vorig week was dit nog 25 euro. Banken doen dit vanwege het coronavirus.

Geen pincode intoetsen

Hiermee voorkomen de banken dat u de betaalautomaat hoeft aan te raken. Het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, kan namelijk uren op verschillende oppervlakken ‘overleven’. Dit blijkt uit onderzoek van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Door de maatregel leveren banken en leveranciers van betaalautomaten een bijdrage aan de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

380.000 betaalautomaten

Voor deze wijziging van de transactielimiet worden zo’n 380.000 Nederlandse betaalautomaten aangepast. Dat gebeurt automatisch en op afstand. De limiet is nu al verhoogd in vrijwel alle supermarkten en andere drukbezochte winkels. De banken verwachten dat op woensdag 25 maart ruim driekwart van alle betaalautomaten is aangepast.

Van 50 naar 100 euro

Een andere limiet voor contactloos betalen, de zogeheten cumulatieve limiet, is vorige week al door de banken verhoogd. Deze cumulatieve limiet is van toepassing als u meerdere malen pint zónder pincode achter elkaar. Deze is verhoogd van 50 naar 100 euro.

Banken vergoeden misbruik

De Consumentenbond en Raad Nederlandse Detailhandel zijn blij met dit initiatief. Belangrijk om te weten: wordt uw pas gestolen of verliest u deze? En pint de crimineel contactloos? Dan vergoeden de banken het bedrag tot het nieuwe, hogere bedrag.

Bron: Betaalvereniging Nederland

Geef een reactie