Registeren Inloggen

Meer uren werken? Volgens FNV kunnen veel mensen dat niet

Lang niet alle medewerkers in sectoren als de zorg, het onderwijs of transport kunnen zomaar even meer uren werken om daarmee de huidige personeelstekorten op te lossen. Dat stelt vakbond FNV na een enquĂȘte onder zo’n 16.500 leden. Werkgevers en het kabinet zien onder andere meer uren werken als oplossing voor de personeelstekorten. Maar ruim driekwart van de ondervraagden ziet daar geen mogelijkheid toe.

Vaker beschikbaar om meer te werken

Meer uren werken leidt tot nog meer dagen per week beschikbaar moeten zijn. Maar volgens de vakbond is dat bijvoorbeeld nauwelijks te combineren met zorg voor de kinderen. Ook de huidige werkdruk speelt volgens FNV een rol. Daarnaast zijn veel mensen fysiek niet in staat om extra bij te springen.

Rek eruit

Volgens FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha lijkt de rek eruit. Volgens hem kan er niet nog meer gevraagd worden van mensen die nu al overlopen van het werk en veel belangrijk onbetaald maatschappelijk werk verrichten. “In Nederland werken veel mensen, en werken we langer door dan in veel andere Europese landen. We zijn de afgelopen decennia gemiddeld steeds meer gaan werken”, zegt hij in een verklaring.

Sommigen willen en kunnen wel meer werken

Van de respondenten geeft volgens FNV 1 op de 5 aan wel meer uren te kunnen en willen werken. Zij zouden dat verzoek ook bij de werkgever hebben neergelegd. Iets minder dan de helft van de aanvragen zou niet of minimaal zijn gehonoreerd, aldus FNV. Dat komt volgens de bond omdat werkgevers de werknemers in kleine contracten willen houden. Zo kunnen ze flexibeler roosteren. Eerder concludeerde ook het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat dergelijke verzoeken niet altijd worden ingewilligd.

Meer nodig

Volgens FNV is er meer nodig dan “kortzichtige en ondoordachte oplossingen”. Hiermee doelt de vakbond op voltijdsbonussen of het importeren van goedkope arbeid om de problemen aan te pakken. De FNV onderzoekt momenteel ook of er een rechtszaak kan worden aangespannen tegen Arriva. Volgens de bond huurt de vervoerder namelijk wel uitzendkrachten in voor volle werkweken, maar krijgen de eigen chauffeurs niet meer uren.

(Bron: FNV, ANP. Foto: ANP)

Geef een reactie