Registeren Inloggen

Meer verdienen? Zo pakt u vragen om salarisverhoging slim aan

Met alle stijgende kosten kan een salarisverhoging zeker geen kwaad. Maar hoe pakt u het gesprek over loonsverhoging slim aan bij uw werkgever?

Salarisverhoging

Vragen om salarisverhoging kan soms een ongemakkelijk gesprek opleveren. Want praten over geld vindt niet iedereen even prettig. En vragen om (meer) geld al helemaal niet. Maar soms is bespreken of u meer kunt gaan verdienen noodzakelijk. Vanwege oplopende kosten bijvoorbeeld. Of u vindt simpelweg dat u het verdient. Maar hoe pakt u het gesprek tactisch aan?

Wanneer vraagt u om salarisverhoging?

Het ideale moment om te vragen naar salarisverhoging is bijvoorbeeld tijdens uw functioneringsgesprek. Of voordat de budgetten worden vastgesteld voor het komende jaar. Heeft u recent successen geboekt, dan kunt u dit ook gebruiken om het gesprek aan te knopen.

Hoe begint u het gesprek over loonsverhoging?

Dat u vindt dat u meer salaris mag krijgen, is meteen een goed startpunt. Houd voor ogen wat u waard bent en wees niet bang om dit te benoemen. Wees echter geen opschepper, maar kaart aan waar uw kwaliteiten liggen: bent u heel flexibel, draagt u veel verantwoordelijkheden, is uw functie veranderd of heeft u successen geboekt? Benoem dit dan.

Hoeveel meer salaris wilt en kunt u krijgen?

Bedenk van tevoren hoeveel meer u wilt gaan verdienen. Door een doel voor ogen te hebben, is het gemakkelijker om hier aan vast te houden en te onderhandelen. Houd het bedrag wel realistisch. De vuistregel is over het algemeen 5 tot 10 procent wat u erbovenop kunt krijgen. Maar bekijk ook wat andere werkgevers bieden voor dezelfde functie of bespreek met collega’s wat zij verdienen. Zo kunt u gemakkelijker inschatten wat een reële verhoging is.

Zorg tijdens het gesprek voor enige speelruimte. Houd voor ogen wat u er minimaal bij wilt en ga tijdens het gesprek hier iets boven zitten.

Wees duidelijk over de loonsverhoging

Wees aan het begin van het gesprek meteen duidelijk of u het heeft over een bruto- of nettobedrag, wat u bovenop uw vaste salaris wilt gaan verdienen. Zo voorkomt u verwarring. En bespreek daarna wat uw jaarsalaris wordt, bruto én netto. Houd ook in gedachten of hier al vakantiegeld bij zit.

Bespreek alternatieven

Merkt u dat het gesprek niet uitkomt op wat u hoopt? Blijf dan kalm en vraag of er alternatieven mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een leaseauto of fiets, extra vakantiedagen of het volgen van een cursus of opleiding.

Probeer het nog een keer

Geeft uw werkgever aan dat er momenteel geen budget is om u een salarisverhoging te bieden, of wordt er een andere reden genoemd, blijf dan rustig en reageer begripvol. Probeer een goede sfeer te behouden en vraag wanneer u opnieuw om een salarisverhoging kunt vragen en wat u kunt doen om de kans te vergroten dat dit dan wel lukt.

Laat afspraken vastleggen

Laat de afspraken die u met uw werkgever maakt vastleggen, ook als het niet gaat om loonsverhoging. Zo heeft u zwart op wit staan waar u recht op heeft.

Mag een bank vragen hoe u aan uw geld komt?

(Bron: FNV, Nationale Vacaturebank, Hypotheek.nl, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie