Registeren Inloggen

Op tv: Tips om rond te komen in deze dure tijden

Een flinke daling van de koopkracht, die dit jaar niet door het kabinet wordt gecompenseerd, vraagt om aanpassingen in ons uitgavepatroon. Vooral mensen met een middeninkomen moeten wennen aan dat niet alles meer kan nu veel duurder is geworden. Wat zijn verstandige financiële keuzes?

Net rondkomen

Als het kabinet geen maatregelen neemt zal onze koopkracht dit jaar met 6,8 procent achteruit gaan. Dat treft Nederlanders met de kleinste inkomens het meest. Maar ook de lagere middeninkomens zijn in de problemen gekomen. En zij zijn minder gewend aan zuiniger leven. Linda Bovendeert (75) is weduwe en leeft van AOW met een klein aanvullend pensioen en zorgtoeslag. Ze kon tot voor kort net rondkomen. Maar nu alles duurder is geworden teert ze in op haar spaarrekening. “Alle extraatjes betaal ik van spaargeld. Anders zou ik geen krant kunnen betalen, mijn zwemabonnement opzeggen. Een kop koffie op een terras kan dan ook niet meer.” Als het zo doorgaat is over een paar jaar het spaargeld op.

Boodschappentips

Minke van Kuijen is influencer op financieel gebied, kortweg een ‘finfluencer’. Onder haar alias Gierige Gerda geeft zij praktische tips bij het doen van dagelijkse boodschappen. In de studio reageren Ingrid Rep, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB en Marike Knoef hoogleraar economie, die zich gespecialiseerd heeft in de micro-economie van de huishoudens.

Alweer zorgen duizenden pensioennabetalingen van ABP voor grote belastingschade.

Michael Bil werkt jarenlang als beveiliger voor de gemeente Rotterdam als hij in 2016 wordt afgekeurd. Sindsdien ontvangt hij een UWV-uitkering. In 2019 hoort hij dat hij al die tijd ook recht heeft op een aanvullende uitkering van ABP. Als het pensioenfonds dat geld in één keer nabetaalt, heeft Michael daar maar weinig plezier van: zijn toeslagen en kindgebonden budget worden verlaagd of zelfs stopgezet. Michael is niet de enige: de afgelopen jaren kregen 16.000 arbeidsongeschikten achterstallig pensioen nabetaald van ABP. Vaak met alle fiscale gevolgen van dien. MAX Ombudsman Rogier de Haan diende eerder in een vergelijkbare zaak een schadeclaim in bij ABP. Met succes. Moet ABP ook nu de portemonnee trekken?

Bekijk de televisie-uitzending van Meldpunt vrijdag 2 september om 19.50 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    als je nog een krant kunt hebben EN een zwemabonnement EN koffie kan drinken op een terras omdat je nog spaargeld hebt dan heb je helemaal NIETS te klagen.

    Steeds meer mensen hebben géén enkele cent spaargeld , kunnen nauwelijks hun écht noodzakelijk boodschappen, zoals voeding, betalen.

    Dus iemand die loopt te jammeren over interen op spaargeld omdat ze krant en zwemabonnement niet op wil zeggen en graag koffie op terras wil blijven drinken heeft enkel een luxe probleem en dat is géén écht probleem.
    Dan ben je gewoon een heel erg verwend mens wat totaal níét beseft wat de écht noodzakelijke dingen in het leven zijn.