Registeren Inloggen

Oplaadtarieven bij openbare laadpaal verschillen veel. Zo komt u de prijzen te weten

Dat elektrische rijders vaak te veel betalen voor het opladen van hun voertuigen aan openbare laadpalen, is een bron van ergernis. Het gebrek aan transparantie in oplaadtarieven versterkt die frustratie. Belangenorganisaties zoals de Consumentenbond en de Vereniging Elektrische Rijders pleiten voor meer duidelijkheid bij het kiezen van betaalbare laadopties. Hoe achterhaalt u de prijzen?

Onderzoek Consumentenbond laat grote verschillen zien in oplaadtarieven

De Consumentenbond deed recent onderzoek naar de oplaadtarieven in diverse Nederlandse steden en merkte dat de tarieven zelfs binnen 1 straat sterk konden verschillen. In Hoofddorp bedraagt dat verschil zelfs 28  eurocent per kWh op een luttel stukje van slechts 200 meter. Amsterdam, Den Haag en Nijmegen worden gezien als goedkope steden voor opladers. Daar is het openbare laadtarief gemiddeld 33 eurocent per kWh tegen gemiddeld 61 eurocent in dure steden zoals Haarlem en Almere. Hoe kan dat, vragen consumenten zich terecht af.

Wat zijn de feiten met betrekking tot tarieven bij openbare laadpalen?

Het is niet zo heel vreemd dat de prijzen kunnen variëren met zoveel laadpalen en zoveel verschillende aanbieders. Dit zijn de feiten:

  • Er zijn meer dan 51.000 openbare laadpalen in ons land
  • Er zijn ongeveer 70 verschillende laadpas-aanbieders in Nederland
  • Maar 33 procent van de 2.000 ondervraagden in een eigen onderzoek van  Vereniging Elektrische Rijders weet wat een laadsessie kost

Wat zeggen de exploitanten van laadpalen?

De Consumentenbond constateert dat er een wirwar aan laadpassen bestaat, elk met eigen tarieven, vaak ook gebaseerd op andere afspraken per gemeente. De branchevereniging van laadpaal- en laadpasexploitanten DOET geeft toe dat er ruimte is voor verbetering in de tariefbepaling. Maar ze voegen eraan toe dat er speciale apps zijn ontwikkeld en vergelijkingswebsites bestaan.

Verder zouden de gemeentevergunningen de prijzen deels hebben beïnvloed. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zegt dat aanbieders aan hun wettelijke verplichting voldoen om de prijzen kenbaar te maken. Maar de wet zegt niet hoe gemakkelijk vindbaar die informatie moet zijn. En dat is het grote probleem: probeer daar maar eens achter te komen.

7 tips om de oplaadtarieven te weten te komen en te vergelijken

Hoe kunnen elektrische rijders het best de tarieven te weten komen en vergelijken?

  1. Gebruik Laadpas Vergelijkingsapps
    Voorbeelden zijn: Go-Charge en Laadpas Top 10. Wie daar zijn laadpas(sen) invoert kan vervolgens de tarieven vergelijken voor verschillende locaties en netwerken. In april van dit jaar zette Meldpunt de tarieven in enkele grote steden op basis van vergelijkingssite Pricewise op een rij. De verschillen waren groot.
  2. Check de websites van laadpas-aanbieders
    Besef wel dat dit niet altijd de meest actuele of volledige informatie is. Laadpaswijzer controleert de tarieven wekelijks (gratis).
  3. Gebruik apps van laadpas-aanbieders
    Elke aanbieder heeft ook zijn eigen app om laadpalen mee te kunnen opsporen en tarieven te bekijken.
  4. Scan QR-Codes op laadpalen
    Houd uw camera op uw smartphone voor deze code en u weet de ter plekke geldende prijs.
  5. Check de tarieven op de laadpaal
    Soms is er een display (schermpje) op een laadpaal waarop u de tarieven kunt aflezen. Dit is nog tamelijk zeldzaam, want deze variant van een laadpaal is duur om te maken.
  6. Neem contact op met de klantenservice van een bepaalde aanbieder
    Let op: niet altijd zullen ze gedetailleerde informatie kunnen geven over specifieke locaties.
  7. Check forums of social media van gemeenschappen voor elektrische rijders
    Daar delen groepsleden de meest bruikbare informatie en tips.

Overal kan het anders zijn

Het is belangrijk om te weten dat de tarieven kunnen verschillen. Dat kan liggen aan verschillende factoren. Denk hierbij aan de laadpas-aanbieder, het type laadpaal, de locatie en het tijdstip van de dag. Raadpleeg daarom meerdere bronnen. U kunt uw laadpunten op reis zelfs vooraf plannen.

(Bron: Consumentenbond, Vereniging Elektrische Rijders, Autoweek, ACM, NOS Nieuwsuur. Foto: ANP)

Elektrische auto opladen? Hier bent u het duurst en goedkoopst uit

Geef een reactie