Registeren Inloggen

Prijs van boodschappen blijft voorlopig hoog

Dat de prijzen stijgen, zal niemand zijn ontgaan. De afgelopen maand zijn de prijzen zelfs met 14,5% gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het CBS. Een absoluut record. Maar waarom is alles zo duur en gaat dat nog veranderen?

Welke producten het duurst?

Als u in de winkel rondloopt zult u bij veel producten zien dat deze duurder zijn geworden. Maar producten met zonnebloemolie, granen, zuivel en vlees kosten het meest. Ook leer, cosmetica en producten waarin plastic zit stijgen flink in prijs. Daarnaast blijkt dat sommige producten minder inhoud hebben dan voorheen, terwijl ze wel in prijs gelijk zijn gebleven. Dit noemen we ‘krimpflatie’. Deze veranderingen zijn al een flinke klap voor de portemonnee, maar sommige prijzen, zoals dat voor een zuurdesembrood van de bakker, zijn echt niet meer te overzien.

Waarom zo duur?

Marketingdeskundige Paul Moers noemt 5 redenen voor de prijsstijgingen: de kosten van energie, verpakkingskosten, transportkosten, grondstoffen en de loonkostenstijging. Het is niet eerder gebeurd dat al deze kosten tegelijkertijd zo enorm zijn gestegen. Dat heeft ook met de oorlog in Oekraïne en klimaatverandering met daardoor mislukte oogsten te maken.

In hoeverre bepalen de winkels de prijs?

Niet alle producten zijn heel veel duurder geworden. Sommige supermarkten houden de prijs bewust laag bij bepaalde producten. Wel proberen ze dit weer te compenseren door hogere prijzen te rekenen voor andere producten. De consument is namelijk niet bereid om 2 keer zoveel voor een pak melk te betalen, maar wel voor een zak met nootjes. Moers pleitte al eerder voor vaste betaalbare producten. “Ik heb een oproep gedaan om de supermarkten een pakket te laten samenstellen met producten die betaalbaar moeten blijven. Zodat mensen met lage inkomens zich tenminste die belangrijke basisproducten kunnen blijven veroorloven. Ik ben heel blij dat ze dit hebben opgepakt en dat het gelukt is. Mensen moeten basisproducten kunnen blijven kopen.”

Toch lijkt het misschien alsof sommige winkeliers alsnog misbruik van de situatie maken. Want waarom zouden ze de prijs van producten als een tang of crème nu al omhoog gooien? Maar tegenwoordig hebben de meeste bedrijven amper voorraad in huis. De opslag van producten kost namelijk extra geld. En dus betaalt u vrijwel overal een soort ‘dagprijs’. Dit leidt soms tot extreme voorbeelden. Zo werken veel aannemers momenteel op ‘regiebasis’. Het uurtarief ligt vast, maar de materiaalkosten wisselen zo sterk, dat ze daarvoor geen offertes kunnen uitbrengen. Hierdoor hebben klanten geen idee wat een klus gaat kosten.

Hoelang gaat dit nog duren?

Hoelang gaat dit nog duren? Volgens Moers zijn de huidige ontwikkelingen niet tijdelijk, maar zitten we op een kantelpunt in de geschiedenis. De tijden van overvloed zijn definitief voorbij. Volgens hem leven we niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. Een paar keer per jaar naar Barcelona en elke maand nieuwe kleding kopen is daarbij voor de meeste mensen verleden tijd. Moers vindt dit niet alleen maar negatief, “maar het is wel wennen”.

Boodschappen door Meldpunt

Om te weten te komen welke producten enorm in prijs zijn gestegen, doet Meldpunt zelf boodschappen. Wij constateren ten overstaande van 1 jaar eerder de volgende prijsstijgingen onder huismerken en A-merken:

 • A-merk kuipje margarine (250g) van € 3,35 voor € 4,61 (+38%)
 • 12 huismerk eieren van € 2,99 voor € 4,27 (+43%)
 • Huismerk geraspte oude kaas (175g) van € 2,39 voor € 3,99 (+67%)
 • A-merk crème (200ml) van € 1,99 voor € 5,99 (+201%)
 • Huismerk Witte rijst (400g) van € 0,79 voor € 1,19 (+51%)
 • A-merk Sportschoenen van € 64,99 voor € 84,99 (+31%)
 • Huismerk geschoonde spruitjes (600g) van € 3,17 voor € 4,79 (+51%)
 • A-merk toiletpapier (4 rollen) van € 3,59 voor € 4,79  (+33%)
 • Huismerk walnoten (500g) van € 5,70 voor € 7,29 (+28%)

Opgevallen?

Naast de stijgende prijzen en krimpflatie, krijgen we ook meldingen over misleidende verpakkingen. Zo geven mensen aan dat het gewicht dat op de verpakkingen van sommige groenten en fruit staat niet klopt. Er zit structureel te weinig in. Zelf hebben we deze misstanden niet kunnen constateren. Maar we roepen u graag op om het bij ons te melden als u dit tegenkomt. Stuur ons indien mogelijk een foto van de verpakking met inhoud en een weegschaal waarop het daadwerkelijke gewicht te zien is en stuur een mailtje naar: meldpunt@omroepmax.nl.

Geef een reactie

Reacties (13)

  Wie kent het niet: zelf soep maken met verse ingrediënten? Gehakt hoort daar natuurlijk ook bij. Ik haal die niet meer bij Boon’s Markt. Bij het draaien van de balletjes (half-om-half), vond ik het vreemd dat mijn handen steeds natter werden. Toen ik klaar was heb ik even naar het etiket gekeken. Ingrediënten: water en troep waaronder bindmiddel. Navraag in de winkel leerde mij dat er 10% water aan het gehakt wordt toegevoegd. Een rekensommetje: Stel 1kg gehakt kost 10 euro. 10% is een tiende deel. 10% water is dus 100 gram. 100 gram water kost dus 1 euro (even onthouden). 1 kilo water is gelijk aan 1 liter. Een tiende deel is 1 deciliter. De gemiddelde prijs voor 1 deciliter leidingwater is 0,00014 euro. Voeg je thuis zelf water toe (wie doet dat?) dan scheelt je dat ‭0,99986‬ euro. Denk niet dat je 900 gram gehakt overhoudt. Om het op het eerste gezicht niet waterig te laten lijken, wordt er ook bindmiddel in gedaan. Dan komen er ook nog andere toevoegingen bij. Met als klap op de vuurpijl het stuk maandverband onder het gehakt. Iedereen weet volgens mij wel wat maandverband doet: het opnemen van vocht. Net als inlegkruisjes, tampons, Tena’s en noem maar op. Wie zegt mij dat die dingen niet van te voren zijn volgezogen voor ze in de schaal komen? Wring dat maandverband uit en je staat versteld van de kleur van het vocht: beetje bleek helder. Bij de Lidl staat op de verpakking dat de ingrediënten 50% rundvlees en 50% varkensvlees zijn. Ik denk niet dat die verhoudingen iedere keer kloppen maar het is wel puur vlees wat je krijgt. Zonder toevoegingen. Helaas wel dat stuk maandverband. Kleur van het vocht na uitwringen is rood. De juiste kleur. Lidl is geloof nog iets goedkoper. Op woensdag (gehaktdag) ligt de prijs bij de keurslager ongeveer net zo hoog. Nu heb ik het voordeel van de keurslager dat ik dan zelf kan bepalen hoe grof ik het gehakt wil. Voor pasta’s en gewone gehaktballen heb ik graag wat grover gehakt (aanrader) en bij de keurslager betaal ik daarvoor niets extra’s. Meestal neem ik dan 2 kilo en bestel het van te voren.

  Vroeger kocht ik ook verse worst bij de supermarkt. Daar dit ook gehakt bevat, zit daar ook water in. Ik heb altijd de voorkeur gegeven aan grove verse worst. In de supermarkt alleen fijn. De keurslager vroeg ik om hele grove verse worst. Ik betaalde niets extra’s en dat gold ook voor de kruiden. Tijdens het bakken schrok ik mij kapot. Het formaat bleef nagenoeg hetzelfde. Volgende dag een stukje fijne verse worst bij de keurslager. Ook deze kromp niet. Van die uit de supermarkt houd je maar de helft over. Ja, het klopt dat vlees bij de supermarkt goedkoper is. Althans, het lijkt zo. Koop bij de slager 1 pond fijne verse worst en 1 kilo bij de supermarkt. Leg je die van de slager op de weegschaal. Onthoudt het gewicht. Nu leg je die van de supermarkt op de weegschaal en weeg je het af zodat je het zelfde gewicht hebt. Bereken hiervan voor beide stukken de kiloprijs. Verse worst en gehakt kun je heel goed precies afwegen. Bak beide tegelijk in dezelfde pan op de manier die je altijd doet en niet te vergeten het reststuk. Je zult snel het verschil zien. Na het braden weeg je die van de slager en dan die van de supermarkt. Kijk ook even hoeveel je van het reststuk moet toevoegen om tot het gewicht van die van de slager te komen. Je zult zien dat je nog een flink stuk nodig hebt. Van te voren heb je dus alleen het vlees zonder verpakking gewogen en de kiloprijs opgeschreven. Omdat je 1 pond van de slager hebt deel je het dus door twee. Bij de slager is het altijd ietsje meer maar je kunt heel makkelijk een pond afwegen. Weeg wel alleen het vlees af (vaak wordt de verpakking en maandverband meegewogen in de supermarkt voor de prijsberekening, Die prijs houd je ook aan.). Voorzichtig bakken want het vel scheurt snel en dan loopt het vocht eruit. Kijk niet op een paar grammetjes tijdens de laatste keer wegen. Er blijft altijd een beetje braadvocht aan de worst zitten en als je in het reststuk gaat snijden komt er wat vocht uit de worst zelf. Nog een paar kleine handelingen: Leg de gebraden worst en het stuk wat je hebt moeten toevoegen achterelkaar. Kijk nu hoeveel keer het nieuwe reststuk daarin past. Maak het je niet moeilijk door het precies te doen. Rond het af zoals je ook met geld doet. 1 is 1x Onder 1,5 is 1x. Boven 1,5 is 2x. En zo ga je door. Je had de kiloprijs van de rauwe verse worst van de supermarkt opgeschreven. Die heb je nu niet meer nodig. Kijk nu naar de totaalprijs. De prijs die je bij de kassa betaald hebt. Stel dat het nieuwe reststuk er 3x in past. Deel nu de totaal prijs door 4 (3x het nieuwe reststuk en het reststuk zelf). Vermenigvuldig nu de uitkomst met 3. Dit is de echte prijs die je hebt betaald in de supermarkt voor 1 pond van de slager. Als je nagaat dat die van de supermarkt ook nog vol zit met water en bindmiddel en nog meer troep. Wat je bij de slager niet vindt en je zonder verdere kosten ook nog de hoeveelheid kruiden en grofheid mag bepalen. Ik denk niet dat de supermarkt echt goedkoper is.

   ik hoef geen supermarkt vlees ik eet liever 1 stukje goed van de slager als 3 keer van de supermarkt

  Wil je echt zien hoe je bij Boon’s Markt wordt genaaid? Voorverpakte kipfilet, geen bio. 3 soorten verpakkingen: klein, middel en groot. Op alle 3 staat: van het huis. Op de 2 kleinste een sticker met: beter leven en de andere langzaam groeiend ras. Dit soort stickers neem ik met een korreltje zout. Boon’s verpakt die zelf en neem maar van mij aan dat die kipfilets uit dezelfde bak komen. Vorige week hadden ze alle drie dezelfde sticker. De in houd van de verpakkingen: de kleinste heeft 1 stuk filet, de middelgrote heeft 2 stuks en de grote heeft 5 of 6 stuks. Af en toe staat op de grote dat het om een voordeel verpakking gaat. Ik let altijd op de kiloprijs. Ook nu denk ik dat hierbij de verpakking en het al dan niet volgezogen maandverband wordt meegewogen maar daar kijk ik nu niet naar. Kiloprijs voor grote verpakking is 9,49 euro, middelgroot is 16,45 euro en de kleine is (houd je vast) 17,10 euro. De prijzen van vandaag. De prijs van de twee kleine was vorige week nog ruim 1 euro goedkoper per kilo en de grootverpakking is nagenoeg hetzelfde gebleven.

  Ik moet rondkomen met 60 euro in de week (al 5 jaar lang hetzelfde bedrag) en hiervan betaal ik ook mijn tabak. Ik ben alleenstaand en heb een papegaai die ook lekker met de pot mee-eet en natuurlijk ook zijn eigen voer heeft en extra vers fruit. In maart 2017 weduwnaar geworden met toen ook nog 4 katten. Toen kon ik me nog redelijk goed redden. Steeds meer werden de vertrouwde merken vervangen. Het merk Markant vervangen door het iets duurdere maar veel slechtere g’woon maar ook werd het assortiment van de A-merken sterk verminderd in de supermarkt. Ja. alles wordt duurder. Goed. tabak is niet gezond. Maar is alcohol dat wel? Kijk eens naar de gevolgen van het gebruik van alcohol. Tabak is een genotsmiddel en alcohol eigenlijk een harddrug. Kijk ik naar de prijs van bijvoorbeeld normaal bier dan zie ik dat die prijs nauwelijks is verhoogd de afgelopen 20 jaar. Laten ze dat ook maar eens verhogen in verhouding met de prijs van tabak. Sinds 2020 helaas geen katten meer. Steeds vaker moest ik dus beknibbelen op mijn eigen eten. De huisdieren die mijn vriendin en ik hadden, beschouwden wij als onze echte kinderen. Die mag je niet te kort doen. Als zou je daarvoor 2 dagen alleen maar droog brood moeten eten dan doe je dat. Katten eten lang niet alles en dus moest ik of de duurdere merken kopen of met de bus naar een andere plaats. Ik kan nu al niet meer rondkomen en eet daarom ook meer brood en dat is bij de bakker, brood van de vorige dag. Brood van gisteren is echt niet zielig. Tot voor een paar maanden nog betaalde je voor een heel 1 euro en een half 50 cent. Nu voor een heel 1,50 euro en een half 75 cent. Is nog redelijk vind ik. Verschillende soorten brood en dus verschillende prijzen. Halfje wit vandaag is ongeveer 1,50. Dit is het goedkoopst. Wil je bruin of ander luxe brood dan ben je meer kwijt. Bij brood van gisteren zit geen verschil in prijs. Of je nu een half wit of half luxe hebt, je betaalt 75 cent. Zak broodjes of gesneden stokbrood van gisteren is ook 1,50 euro. Ik ga geen prijzen vergelijken van brood van vandaag bij de supermarkt en de bakker. Er zit bijna geen verschil in kwaliteit bij de bakker in brood van vandaag en van gisteren. Vaak is het korstje van brood van gisteren ook nog knapperig. Die van de supermarkt is taai. De kwaliteit van brood van gisteren bij de bakker is nog vele malen beter dan brood van vandaag bij de supermarkt en blijft nog langer vers ook. Maar ook is dat veel goedkoper. Voor een normaal halfje wit bij de supermarkt ben je al 1 euro kwijt. Ik mis die katten ook heel erg, ze waren al op leeftijd. Ik zou er dolgraag weer 4 willen hebben. Ik kan er nu nog niet eentje onderhouden. Ik kijk even naar 2015: Met zijn tweeën hadden wij per week 80 euro in de week te besteden. Beide rokers. Wij hadden 2 teckels, 10 katten en 1 papegaai. We konden net het hoofd boven water houden. Helaas moesten wij vanwege haar gezondheid veel huisdieren naar het asiel brengen. Natuurlijk mis ik mijn vriendin heel erg en nog iedere dag verdriet. Toch ben ik blij dat ze de afgelopen 2 jaar niet hoeft mee te maken. Corona en die explosieve prijsstijgingen in de winkels en voor energie. Tico, de papegaai is de laatste die ik nog heb. Dat hij mij zal overleven is wel duidelijk. Hij kan meer dan 100 jaar worden en ik was half in de 40 en hij ongeveer een jaar toen hij bij ons kwam.

   ja het is walgelijk met al hun mooie praatjes nederland is vol en draait op voor mensen die nooit iets hebben bij gedragen en het waarschijnelijk ook helemaal niet van plan zijn hier in den-haag zitten alleen maar zakkenvullers en het houdt niet meer op ik ken hele schrijnende gevallen in walg er van dat dit is hoe hier in nederland met mensen wordt om gegaan

   De Nederlander heeft hier voor gekozen ,circa 13 jaar liberaal beleid met alle bezuinigen én juist daarvan zijn wij , de gewone Burgers al jaren te dupe ! Terwijl er ook een grote groep financieel krachtige zijn o.a. een grote groep Miljonairs !! Deze verschillen zijn bewust gecreëerd !!
   Bij de volgende verkiezingen raad ik aan om goed het politieke programma door te nemen !!

  Let ook goed op de aanbiedingen in de winkel. Van de week waren de poedersauzen en jus van Maggi in de reclame. De 2e voor de helft van de prijs. Heel vaak neem ik geen bon. Toevallig deze keer wel. ’s Avonds bij de koffie heb ik die bon er even bijgehaald. Ik betaalde mooi het volle bedrag. Volgende dag ik terug. Ze waren vergeten die aanbieding in het systeem te zetten. Ik had 2 jus en kon kiezen tussen het teveel betaalde bedrag terug of tegen inlevering van die 2 het hele bedrag teug en ik koos voor het laatste.

   altijd een bon nemen het gaat heel vaak zo oplichters

  het is een groet schande hoe gemakkelijk maak je er mee van af de schuld aan poetin jaren is nederland een van de meelopers geweest en zoals iedereen wel weet twee kijven twee SCHULD maar ja het geheugen van mensen is blijkbaar kort boodschappen duurder maken om je zakken te vullen walgelijk

  Een aantal prijsverhogingen zal verklaarbaar zijn, maar er wordt op de golf van ‘ alles wordt duurder’ ook schandalig meegelift door retail en/of producenten. Een aktief speciaal forum zal helpen zaken aan de kaak te stellen.

  Folderaanbiedingen melden vaak ook de ‘normale prijs’ , zeer vaak klopt die niet, zonder gene verhoogd om te suggereren dat er een folder of week of bonus aktie is. Dat is geen toeval, dat is beleid.

  kuipje smeekaas AH eigen merk van 0,49 naar 0,89 (+81%)