Registeren Inloggen

TijdslotSparen is een nieuwe spaarvorm. Dit is hoe het werkt

Rabobank introduceert een nieuwe spaarvorm, namelijk TijdslotSparen. Dat is een mengvorm tussen normaal sparen en depositosparen. Deze nieuwe spaarvorm geeft klanten de mogelijkheid om hun spaargeld te laten renderen met een rentetarief van 2,25 procent, terwijl het toch meer flexibiliteit biedt dan traditionele termijndeposito’s. Dit nieuwe fenomeen moet niet verward worden met het spaargeldslot waar ABN AMRO 1 jaar geleden mee kwam.

Wat is het verschil tussen depositosparen en TijdslotSparen?

Geld opzij zetten op een spaarrekening, draait altijd om keuzes maken. Waar gaat u voor sparen? Wanneer wilt u dat geld weer opnemen? Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen. Rabobank biedt spaarders de keuze tussen 3 opties: normaal sparen, TijdslotSparen en depositosparen. Elk van deze opties heeft zo zijn eigen kenmerken en voordelen.

Bij depositosparen zet u uw spaargeld voor een bepaalde periode vast tegen een vooraf afgesproken rente. De looptijd van deze spaarvorm is van minimaal een paar maanden tot maximaal 20 jaar. Bij TijdslotSparen stort u geld zoals bij elke spaarrekening, maar u kunt niet zomaar opnemen. U plant uw opname minimaal 90 dagen vooruit. Tot die tijd blijft het op te nemen bedrag op uw rekening staan. Dat levert een hogere rente op dan bij een reguliere spaarrekening, namelijk 2,25 procent. Op een gewone (Rabo-)spaarrekening krijgt u 1,7 procent rente voor kleine spaartegoeden tot 20.000 euro.

TijdslotSparen is een tussenvorm

Mariëlle Lichtenberg, directeur particuliere klanten van Rabobank, geeft aan dat deze nieuwe spaarvorm bedoeld is om de behoeften van verschillende soorten spaarders te vervullen: “Als bank zien we dat spaarders die hun financiële buffer op orde hebben, vaak meer geld op hun normale spaarrekening stallen dan ze op korte termijn nodig hebben.” Juist daarvoor is die nieuw vorm bedoeld. Voor de kortere termijn, maar dan wél met een slot erop voor 90 dagen.

Niet te verwarren met het spaargeldslot

Het TijdslotSparen moet niet verward worden met het zogenaamde spaargeldslot waar concurrent ABN AMRO vorig jaar mee kwam. Dat is iets heel anders. Wat is het verschil? Wie een groot bedrag wil overmaken vanaf een spaarrekening moet nog 24 uur wachten voordat dat daadwerkelijk kan. Maar dan moet de klant wel eerst dat spaargeldslot aanzetten in zijn (ABN AMRO-)bankapp.

Hiermee krijgt de klant extra bedenktijd of die dat bedrag echt wil overmaken. De betaling kan zo nog geannuleerd worden. Het is bedacht om helpdeskfraude tegen te gaan. Criminelen doen zich aan de telefoon voor als bankmedewerkers en troggelen geld af van nietsvermoedende mensen. Door het spaargeldslot is het spaartegoed minimaal 1 dag onbereikbaar. In die tijd kan de politie ingrijpen.

(Bron: Rabobank, ECB, archief. Foto: ANP)

Sparen: zoveel zou u elke maand opzij moeten zetten

Geef een reactie