Registeren Inloggen

Sparen: zoveel zou u elke maand opzij moeten zetten

Iedere maand wat geld opzij zetten kan zeker geen kwaad. Zo kunt u iets leuks kopen, op vakantie en juist de broodnodige geldzaken regelen. Om ervoor te zorgen dat u een zo goed mogelijke buffer heeft, geeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) een algemeen advies.

Hoeveel sparen per maand?

Hoeveel geld iemand per maand opzij kan zetten, verschilt natuurlijk per persoon. Dit is namelijk afhankelijk van het inkomen en de vaste lasten die u heeft. Toch heeft het Nibud een advies voor iedereen: zet elke maand 10 procent van uw netto inkomen opzij. Vindt u het lastig om te sparen? Om u op weg te helpen, is er een stappenplan. Ook kunt u hier gratis een cursus volgen om uw financiën op orde te krijgen.

Bepaal de 10 procent

Pak een loonstrook of uw rekening erbij en bekijk wat u netto op uw bankrekening krijgt gestort. Door het totale bedrag te delen door 10, weet u wat u opzij zou moeten zetten.

Wat geeft u uit

Daarna is het verstandig om te bekijken waar uw geld naartoe gaat. Wat bent u kwijt aan boodschappen, vaste lasten en leuke dingen. Ziet u iets waar veel geld naartoe gaat, waar u wellicht op kunt besparen? Zo tikken de kleinere uitgaven, zoals onderweg koffie of een broodje kopen, bij elkaar best aan. Kiest u vooral A-merken bij uw boodschappen, kijk dan ook eens naar B-merken. En bedenk goed of u iets echt nodig heeft voordat u een aankoop doet.

Automatisch sparen

Het (be)sparen gaat ook een stuk makkelijker als u het bedrag automatisch laat overschrijven naar een spaarrekening. Het beste is om dit meteen te laten doen nadat uw salaris of uitkering is gestort. Zo hoeft u er niet meer elke maand over na te denken en is de drempel ook minder groot om het apart te zetten.

Hoe gaat het?

Bekijk aan het einde van het jaar of u uw spaardoel gehaald heeft? Gaat het u gemakkelijk af om elke maand 10 procent van uw inkomen apart te zetten? Dan kunt u overwegen om de lat iets hoger te leggen. Merkt u juist dat het u niet lukt? Maak het bedrag dan iets kleiner.

Mislukt sparen keer op keer? Met deze tips houdt u het beter vol

(Bron: Archief, Nibud, Rabobank. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie