Registeren Inloggen

ABN AMRO komt met het beloofde spaargeldslot

In de uitzending van Meldpunt van 14 januari 2022 over helpdeskfraude deed ABN AMRO een plechtige belofte. De bank zou een spaargeldslot gaan invoeren voor overboekingen. Voortaan moesten klanten een betere bescherming krijgen tegen helpdeskfraude. Bij een grote overboeking kan de klant eerst dit tijdslot aanzetten. Zo krijgt die namelijk extra bedenktijd om de betaling nog te kunnen annuleren. Dat slot is er nu.

Helpdeskfraude

Bij helpdeskfraude doen oplichters zich aan de telefoon voor als bankmedewerkers. Op uw telefoonscherm verschijnt vervolgens de naam van uw bank. Deze criminelen met hun gladde praatjes zijn niet van echt te onderscheiden. Bovendien veroorzaken ze een enorme financiële schade.

Schade bijna verdubbeld

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldde onlangs nog dat deze schade in een jaar bijna is verdubbeld van 26 naar 48 miljoen euro. Dat vroeg om maatregelen van de banken. Een goed voorbeeld daarvan is het spaargeldslot van ABN AMRO. Dat is nu na een testperiode actief. Daarmee staat de rekening net zo lang op slot als de klant wil. Maar het duurt 24 uur om het spaargeldslot eraf te halen. De bank ontwikkelt de functionaliteit nog door. Want zo moet die nóg laagdrempeliger zijn in de toekomst. Daarnaast volgt er nog een grote promotiecampagne.

Iedereen kan het zelf aanzetten

“Iedereen kan te maken krijgen met oplichting,” zegt Hans Reus, directeur particuliere betaalrekeningen bij ABN AMRO. “Helaas worden klanten van banken opgelicht door fraudeurs. Die misleiden met slimme praatjes mensen. Want ze weten ze te overtuigen om bijvoorbeeld spaargeld weg te boeken. Onze klanten kunnen zich daar nu met dit nieuwe spaargeldslot extra tegen beschermen. Zo kunnen klanten voorkomen dat ze in deze snelle trucs trappen en in een split second hun spaargeld kwijt zijn.”

“Het is voor klanten simpel zelf aan te zetten in Internet Bankieren. De komende tijd zullen we hen hierover informeren. Samen rekenen we af met fraude!” Binnenkort is het ook mogelijk dit tijdslot in te schakelen in uw bankapp op uw telefoon.

ABN AMRO vergoedt toch schade door helpdesk-oplichting

Geef een reactie