Registeren Inloggen

Prijzen stads- en blokverwarming door het dak

De prijzen voor stads- en blokverwarming gaan komend jaar door het dak. Er is namelijk een prijsstijging tot maximaal 67%. Doorsnee huishoudens gaan dan gemiddeld €2500 per jaar betalen, in plaats van gemiddeld €1500 in 2021.

Forse stijging

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet de tarieven voor stads- en blokverwaming fors stijgen komend jaar. Voor een doorsnee huishouden kan de stadsverwarming zelfs totaal gemiddeld €2500 per jaar gaan kosten. dat was afgelopen jaar gemiddeld ruim €1500. Deze prijsstijging vindt plaats als de warmteleverancier de maximaal mogelijke prijsstijging van 67% geheel doorberekend aan de afnemer. De ACM waarschuwt warmteleveranciers tarieven niet onnodig te verhogen. Mochten de leveranciers wel onredelijke prijsverhogingen doorvoeren, dan valt dat onder misbruik van hun machtspositie en kan de ACM ingrijpen.

De historisch hoge energieprijzen leiden dus ook bij stadsverwarming tot enorm hoge nieuwe tarieven. Maar een probleem voor consumenten die gebruik maken van een warmtenet, is dat ze niet kunnen kiezen van welk bedrijf zij warmte willen afnemen. Daarom worden jaarlijks maximumtarieven vastgesteld voor warmteleveranciers. De ACM kijkt verder naar het rendement dat deze bedrijven maken om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van de economische machtspositie die deze bedrijven hebben.

Grote tegenslag

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, noemt het ‘een enorme tegenslag voor mensen die gebruik maken van een warmtenet’. ‘Deze mensen kunnen geen kant op, ze zitten vast aan één leverancier en kunnen alleen maar hopen dat hun leverancier niet het maximale gaat vragen.’

Weer faillissement energiebedrijf

Niet alleen voor het warmtenet zorgen de gestegen energieprijzen voor problemen. Want het zorgt ook opnieuw voor faillissement bij een energieleverancier. Dit keer bij Naked Energy, waarbij zo’n 2600 consumenten zijn aangesloten. De ACM trekt de vergunning voor het bedrijf in. Naked Energy kwam in de problemen door een ander faillissement in de energiesector. Zij kochten namelijk energie in bij Energie I&V, ook wel Anode Energie, maar dat bedrijf vroeg begin december al faillissement aan. Ook zij deden dat vanwege de sterk gestegen marktprijzen voor gas en elektriciteit. Energie I&V waarschuwde daarom al eerder dat niet alleen zij in de problemen zouden komen. Want zij kocht voor meerdere kleine energieleveranciers energie in. Daardoor vroeg SEPA Green Energie ook al faillissement aan na het omvallen van hun inkoper.

Gas- en elektraleverantie gegarandeerd

Klanten van Naked Energy krijgen nog wel gas en en elektriciteit geleverd. Eerst zal Naked Energy proberen te regelen of een andere leverancier de klanten wil overnemen. Als dat niet lukt, worden de klanten verdeeld over de andere energieleveranciers. Ook hier houdt de ACM toezicht op de energieleveranciers om te kijken of bedrijven geen misbruik maken van de noodgedwongen overstap van de klanten. De verwachting is dat de klanten fan Naked Energy sowieso fors meer gaan betalen voor hun energie.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Stadsverwarming kent buiten de hoge tarieven nog meer melkkoeien om op slinkse wijze de zakken te vullen:
  Verplichte huur stadsverwarming unit
  Uitsluitend door hen goedgekeurde installatiebedrijven mogen werken
  Uitstelonderhoud leidingen (aan- en afvoerleidingen en transportleidingen)
  Verhaal van talloze ongegronde kosten op woningeigenaren
  Etc.

  Spreek uit 20 jaar ervaring in een woning van nu 32 jaar oud in een wijk/stad met stadsverwarming.

  Afgelopen week kreeg ik van Eneco het voorstel om ons maandbedrag met maar liefst 50 euro te verhogen. Dit omdat de prijzen van stadverwarming, gekoppeld aan de aardgasprijs, met dit bedrag in het komend jaar verhoogd zal worden.
  Hoe oneerlijk is dit. Wij stoken dus milieuvriendelijk, maar betalen als vervuiler. Stadsverwarming bestaat grotendeels uit restwarmte vanuit de industrie.
  Wanneer staat er een politieke partij op om voor ons op te komen.
  Diverse politieke partijen hierover benaderd, maar geen enkele reactie mogen ontvangen.

  Waarom zien we bij energie en gas prijzen en bij blokverwarming geen prijs eenheden. En waarom moeten we betalen voor restauratie waar we niks van merken en voelen in onze woningen.