Registeren Inloggen

Toeslag aanvragen? Kijk uit voor commerciële bemiddelingsbedrijven

Tegenwoordig kunt u online gemakkelijk toeslag aanvragen voor bijvoorbeeld huur of zorg. Via de officiële site van de Belastingdienst kan dit altijd gratis. Toch zijn er tientallen bedrijven die het aanvragen van toeslag, verkopen als dienst – en dat is verre van gratis.

Bedrijven spelen in op toeslagen aanvragen

Deze commerciële bemiddelingsbedrijven hebben regelmatig een website die lijkt op een officiële overheidswebsite waarop u gemakkelijk toeslagen kunt aanvragen. Zo worden er vergelijkbare namen gebruikt, dezelfde soort kleuren en hetzelfde lettertype. Daarnaast is niet altijd meteen duidelijk dat deze aanvraag geld kost, en wordt dat pas achteraf kenbaar gemaakt.

Dit soort bedrijven spelen niet alleen slim in op het aanvragen van toeslagen, ook voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), tenaamstellingscodes voor auto’s en het afzeggen van abonnementen bestaan verschillende commerciële bemiddelingsbedrijven.

Hoe voorkomt u dat u op een commerciële bemiddelingssite terecht komt?

Deze bedrijven maken gebruik van het advertentiesysteem van Google, waarbij websites bovenaan komen te staan wanneer er genoeg voor wordt betaald. Wat bovenaan staat bij de zoekresultaten in Google, is dus niet gegarandeerd de beste of meest betrouwbare optie. Let op het kopje ‘gesponsord’, dit zijn de websites die bovenaan komen door middel van betaling.

Meer tips

Wat kunt u nog meer doen om te voorkomen dat u per ongeluk aanvraag doet via een commerciële bemiddelingssite?

Twijfelt u nog steeds of u de toeslagen bij de juiste instantie aanvraagt? Vraag offline hulp! In veel bibliotheken zijn er spreekuren waar mensen u kunnen helpen bij digitale zaken.

(Bron: Consumentenbond, Rijksoverheid, Belastingdienst, Google Ads. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie