Registeren Inloggen

Wat is deposito sparen? En wat levert het u op bij de banken?

‘Gewoon’ sparen levert na lange tijd weer spaarrente op. Toch zijn de percentages in vergelijking met die in het buitenland een stuk lager. Er is echter een manier waarop u ook in Nederland meer rente kunt ontvangen, namelijk met deposito sparen. Hoe werkt dat precies? En wat levert het u op?

Deposito sparen

Naast de ‘gewone’ vorm van sparen bij banken, waarbij u uw geld op een spaarrekening zet en hier geld van af kunt halen, heeft u ook de optie om deposito te sparen. Bij deze vorm van sparen wordt er een minimale inleg en een periode afgesproken waarin het geld vaststaat op de spaarrekening. Dit betekent dat u gedurende deze tijd dus geen geld van de spaarrekening kunt halen, maar ook dat u geen extra geld kunt bijstorten.

Meer spaarrente

De looptijd varieert per bank en kan 3 maanden tot 20 jaar zijn. In ruil voor het vastzetten ontvangt u bij deposito sparen meer spaarrente dan bij een normale spaarrekening. Deze rente staat ook vast en kan dus niet zomaar worden gewijzigd door de bank. Bij sommige banken heeft u de keuze om de rente op de depositorekening bij te laten schrijven, of uit te laten betalen. Of de uitbetaling maandelijks, per kwartaal of jaarlijks plaatsvindt, verschilt per bank.

Goed om te weten is dat het eerder beƫindigen van de afgesproken periode of tussentijds geld opnemen niet altijd mogelijk is. En anders kunnen hier kosten of specifieke voorwaarden aan verbonden zijn. Zo kunt u soms alleen bij het geld wanneer u gaat samenwonen, een huis wil kopen, gaat trouwen of als de eigenaar van de rekening overlijdt. Lees daarom goed de voorwaarden van de bank voordat u uw geld zomaar vastzet, om problemen te voorkomen.

Tot slot moet u er rekening mee houden dat deposito sparen bij de meeste banken alleen mogelijk is wanneer u bij de desbetreffende bank al gebruikmaakt van een betaalrekening.

Wat bieden de banken?

Wat kan deze vorm van sparen u opleveren bij een aantal grote banken in Nederland? Om u een beeld te geven, zetten we hun deposito spaarrentes hieronder op een rij:

ING

ING biedt sinds 29 januari 2024 een vaste spaarrente van 2,35 procent wanneer u uw geld voor 3 of 5 jaar vastzet. De rente geldt op jaarbasis en wordt dus ook jaarlijks uitbetaald. U kunt gebruikmaken van deze deposito rekening wanneer u minimaal 500 euro inlegt.

Knab

Bij Knab ontvangt u op het moment van schrijven een rente van 2,90 procent bij een deposito spaarrekening. U kunt zelf kiezen hoelang u uw geld wilt vastzetten. U heeft de keuze tussen 1 en 9 jaar. Wanneer u uw geld vastzet voor 3 of 4 jaar, ontvangt u zelfs 3 procent rente. De rente wordt jaarlijks uitbetaald. De minimale inleg is 1.000 euro.

Rabobank

Rabobank biedt tot 2,35 procent rente wanneer u uw geld langer dan 12 maanden vastzet. Kiest u ervoor om dit 6 tot 12 maanden vast te zetten, dan ontvangt u 2,10 procent spaarrente. U dient minimaal 5.000 euro in te leggen. De rente ontvangt u aan het einde van de looptijd.

ABN AMRO

Bij ABN AMRO kunt u met een minimale inleg van 500 euro ervoor kiezen om uw geld vast te zetten voor 1, 2, 3, 5 en 10 jaar. Tot 10 jaar ontvangt u 2,35 procent rente. Kiest u meteen voor 10 jaar, dan biedt de bank 2,85 procent spaarrente. De rente ontvangt u jaarlijks en wordt uitbetaald wanneer de looptijd eindigt.

ASN

Wilt u deposito sparen bij ASN, dan ontvangt u tot 2,75 procent jaarlijkse rente over uw vastgezette geld. U kunt uw geld vastzetten vanaf 1 tot 10 jaar. Kiest u voor de 1e optie, dan kunt u sinds 2 april 2024 rekenen op 2,45 procent spaarrente.

SNS

SNS geeft u de mogelijkheid om een bedrag vanaf 500 euro 1, 2, 3, 4, 5 of 10 jaar vast te zetten. De minimale rente die u krijgt is op het moment van schrijven 2,50 procent en maximaal 2,80 procent. De rente is op jaarbasis en kunt u laten uitbetalen op uw deposito spaarrekening. Hierdoor kunt u rente op rente ontvangen.

Hoe zit het met normale spaarrentes?

Bent u nieuwsgierig gew0rden hoeveel spaarrente de banken bieden bij een gewone spaarrekening? In onderstaand artikel vindt u een overzicht en informatie over de voorwaarden.

Bij deze banken is de rente het hoogst en levert uw spaargeld het meeste op

(Bron: Independer, Consumentenbond, SNS, ASN, ING, ABN AMRO, Rabobank, Knab, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie