Registeren Inloggen

Uw thuisadministratie op orde brengen? Zo doet u dat

Hoe schept u orde in uw administratie? Vrijwilligersorganisatie Humanitas helpt mensen, die er niet meer uitkomen met hun hele papierwinkel. Hun tips werken voor iedereen, met of zonder geldzorgen.

Overzicht weer terugkrijgen

Als mensen hun thuisadministratie op orde willen brengen, kunnen ze een verwijzing naar Humanitas krijgen. Zelf missen ze bijvoorbeeld het overzicht of ze lijden inkomensverlies. Humanitas koppelt ze dan aan een vrijwilliger, die bij hen langsgaat. De bedoeling is dat ze het overzicht weer terugkrijgen. Samen maken ze de post open en kijken ze hoe ze weer grip op hun geldzaken krijgen. Het gaat hier om mensen die nog in de fase zitten van vóór de schuldsanering. Zo leren ze hoe ze het zelf kunnen oplossen. Eventueel krijgen ze daarna nog een doorverwijzing naar een beroepssaneerder.

Wie komt in aanmerking voor hulp?

Aan vrijwilligers komt Humanitas door lokale advertentiewerving. Dit zijn allemaal mensen met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze mensen krijgen eerst een gedegen training op het gebied van thuisadministratie. Wie komt precies in aanmerking voor hulp? “Hulp door Humanitas staat open voor iedereen, ongeacht religieuze of sociale achtergrond. Daar maken we geen onderscheid in,” zegt Inti Schutte, procesregisseur Thuisadministratie, Armoede en Schulden bij Humanitas.

De vuistregels van het Nibud

Bij deze hulpverlening maken ze vaak gebruik van de bekende gereedschappen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud). Dat zijn de 4 vuistregels: Check, Plan, Spaar, Bewaar. Het kan nooit kwaad om deze tips eens goed door te nemen. Ook hebben ze de mogelijkheid van een gratis e-coach.

Tips van Humanitas

Maar Humanitas heeft ook tips voor wie geen schulden heeft. Bekijk deze 6 tips voor uw thuisadministratie:

  1. Zorg voor overzicht: zet uw wekelijkse/maandelijkse uitgaven op een rij.
  2. Zet uw inkomsten op een rij en kijk of u recht heeft op gemeentelijke regelingen en toeslagen. Bijvoorbeeld via: Bereken Uw Recht.
  3. Betaal uw rekeningen op tijd, maak automatische betalingen aan. Wanneer u schulden heeft kunt u dit nagaan op de site van Schuldenwijzer. Dan krijgt u een direct overzicht van uw schulden.
  4. Houd u niet genoeg geld over aan het einde van de maand? Ga dan na waarop u kunt bezuinigen of hoe u uw inkomen kunt verhogen. Bijvoorbeeld met gebruik van de voorzieningenwijzer Dat Geldt voor Mij.
  5. Zijn uw inkomsten en uitgaven in balans? Maak dan een budgetplan. Bepaal van tevoren waar u uw geld aan wilt uitgeven en hoeveel geld u opzij wilt leggen. En bepaal ook waarvoor u dat doet.
  6. Plan een vast moment in de week in om uw administratie bij te houden. En gebruik hierbij bijvoorbeeld een kasboekje voor uw inkomsten en uitgaven.

Persoonlijk budgetadvies

Naast allerlei informatie biedt het Nibud ook handige tools voor het op orde brengen en houden van de administratie. Voorbeelden zijn de geldplannen van startpunt Geldzaken en het persoonlijk budgetadvies. Een andere handige pagina vol tips is Wijzer in geldzaken.

Doe de Geldfit-test

Als mensen er zelf niet meer uit komen, kunnen ze ook de test van Geldfit doen. Geldfit wijst mensen door naar de plek waar zij de juiste hulp kunnen krijgen. Met de website geldfit.nl kan iedereen online een test doen om erachter te komen hoe hij of zij er financieel voorstaat. Uiteraard kunnen mensen ook direct contact opnemen met Humanitas als zij samen met een vrijwilliger hun geldzaken weer op een rijtje willen krijgen.

Lokale spreekuren

“Lokaal bieden we ook spreekuren aan, bijvoorbeeld in bibliotheken,” voegt Schutte toe. “Daar kunnen de mensen hun vragen neerleggen. Is het in een half uurtje opgelost, of kost het meer tijd? Dan volgt er de koppeling aan een van onze vrijwilligers.” Ook andere organisaties zoals het Leger des Heils bieden zelfstandig dit soort hulp aan, of in samenwerking met Humanitas. Een andere bekende aanbieder van dit soort hulp aan huishoudens is SchuldHulpMaatje.

Minister gaat met grote steden plan voor “schuldpauzeknop” verder uitwerken

(Bron: Humanitas, Nibud. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie