Registeren Inloggen

VIDEO: Wijkcentra in geldnood door corona

Veel wijkcentra kampen met geldproblemen door de coronacrisis. In het voorjaar zijn de activiteiten van de meeste verenigingen en clubs stilgelegd door het hoge aantal coronabesmettingen. Nu draaien verenigingen nog maar op halve kracht en dat drukt de inkomsten. Sommigen kunnen zelfs de huur niet meer opbrengen.

Groot gemis

Wijkcentrum De Gravenhorst in Dordrecht is sinds juli weer open. In het voorjaar was het centrum noodgedwongen 2,5 maand dicht en voor bezoekers was dit een groot gemis. In het wijkcentrum worden met name activiteiten georganiseerd voor ouderen. Maar om coronaregels te handhaven, mag nu nog maar de helft komen. Een bezoeker van het wijkcentrum vindt het helemaal niks als dit dicht is: “Je bent je richting kwijt, waar je iedere dag naartoe gaat. Je mist het bakje koffie drinken en de gezelligheid”.

Geldnood

Jaap van Asch is voorzitter van het wijkcentrum De Gravenhorst en hij vertelt dat de tegenvallende inkomsten door corona grote gevolgen hebben. “Als we zo door hobbelen, hebben we aan het eind van het jaar een schuldenlast van 26.500 euro. Dat is voor een wijkcentrum heel veel geld”. Centra als deze draaien geen commerciĆ«le omzet. Geld komt daarom met lagere bedragen binnen.

Problemen met verhuurder

Wat ook meespeelt, is dat De Gravenhorst zelf heeft besloten om nog maar 60 procent huur te betalen. Rob Hagens, de verhuurder van het pand, gaat hier niet mee akkoord. Hij is het niet eens met de gang van zaken bij De Gravenhorst. Hij vindt dat het wijkcentrum beter moet overleggen over het coronabeleid dat ze hanteren. Hagens is ook de verhuurder van het seniorencomplex dat boven het wijkcentrum zit. Daar wonen ouderen die binnen de risicogroep vallen. Hagens wil meer inspraak in de coronamaatregelen, alleen dan kan de huur van het centrum omlaag.

Onrust voor bezoekers

Als het wijkcentrum weer opnieuw moet sluiten, is dat een grote teleurstelling voor de huidige bezoekers. De eenzaamheid onder ouderen is groot in deze periode. De bezoekers van het wijkcentrum zijn blij dat ze weer onder de mensen kunnen zijn, zij het met gepaste afstand. Een van de bezoekers vraagt zich af wat hij dan moet doen. “Moet je dan op straat gaan zwalken de hele dag? Of kom je dan helemaal niet meer uit je woning?

Tips

Is uw wijkcentrum ook in geldnood? In dit artikel beschrijven we welke stappen u dan kunt ondernemen.

Geef een reactie