Registeren Inloggen

Vrijdag 20.06 uur op tv: Rekeningen dierenarts rijzen de pan uit

Rekeningen van dierenklinieken gaan door het dak. Zeker als een huisdier ’s avonds of in het weekend hulp nodig heeft, loopt de rekening al snel in de duizenden euro’s. Huisdiereigenaren zijn verrast maar zwichten voor druk van klinieken en de liefde voor hun huisdier. Waar ligt de grens?

Rekening twee keer zo duur als verwacht

Ton en Manja de Heij laten hun zieke, vijfjarige hond Sam controleren in een dierenkliniek van de keten AniCura. Bij binnenkomst moeten ze direct 550 euro pinnen als aanbetaling. En in eerste instantie schat de kliniek de kosten voor de behandeling op 2000 euro. Alleen pakt de rekening uiteindelijk twee keer zo hoog uit als eerder voorspeld: bijna 4000 euro. Daardoor was de keuze: of dit betalen of Sam laten inslapen. Het stel vindt dat er misbruik wordt gemaakt van hun dierenliefde.

6000 euro voor de kat

Carola Zuijderduijn meldt zich op een zaterdagavond met haar zieke kat De Witte bij een AniCura-kliniek. Bij de intake moet ze tekenen voor de kosten van het maken van een echo en bloedonderzoek. Dit kost tussen de 1200 en 1500 euro. Maar haar kat blijkt een stoelviltje te hebben ingeslikt en is er zo slecht aan toe dat hij direct wordt opgenomen. Diezelfde avond wordt hij geopereerd. Op dinsdag kan de kat weer mee naar huis, maar pas na betaling van bijna 6000 euro. Alleen al voor een nachtje verblijf in de kliniek rekenen ze ruim 200 euro. Mevrouw Zuijderduijn schrikt van deze enorme bedragen. Ze vindt dat er transparantie ontbreekt over de kosten.

In de studio spreekt Elles de Bruin over buitensporige dierenkliniekrekeningen met Frank Wassenberg, kamerlid voor Partij voor de Dieren en Wencke van der Meijden, directeur AniCura Nederland.

Cruisereis in coronatijd

Verder in Meldpunt: onduidelijkheid over coronavoorwaarden van cruiseorganisaties. André Jagmohan en Nadia Ellis boeken afgelopen zomer een reis bij CruiseReizen.nl. Het stel is hersteld van corona en ze hebben één vaccinatie. In Nederland geldt dat dan als volledig gevaccineerd. Maar bij deze reis vertrekt het schip van Norwegian Cruise Lines uit het Spaanse Barcelona. Bovendien gaat het schip varen onder Amerikaanse vlag. Daarnaast zijn bij de reis vier landen betrokken met allemaal verschillende coronavoorwaarden. Nadat het stel naar Barcelona vliegt worden ze aan boord geweigerd. Omdat zij niet twee prikken hebben gehad. MAX Ombudsman Jeanine Janssen onderzoekt of zij recht hebben op een schadevergoeding.

Kijk vrijdag 7 januari naar Meldpunt om 20.06 uur op NPO 2.

Geef een reactie