RegisterenInloggen

Vrijdag op tv: Maatregelen nodig om kinderarmoede te doorbreken

Een op de dertien kinderen leeft in armoede. Zij ervaren met hun ouders flinke stress, worden buitengesloten en hebben een grote kans om later zelf in armoede terecht te komen. Hoe doorbreken we dat? SIRE voert campagne om de politiek in beweging te krijgen.

Kinderarmoede

Een kwart miljoen kinderen kan nooit eens spontaan naar de film gaan, lid worden van een sportclub of een verjaardagsfeestje vieren. Hun ouders moeten iedere euro omdraaien om de vaste lasten en boodschappen te betalen. Voor extraatjes is vaak geen ruimte.

Geen verwarming

Thoke van Donselaar heeft twee kinderen van anderhalf en tien jaar. Haar man heeft een bescheiden inkomen, maar kan slecht met geld om gaan. Daardoor zijn er schulden en laat het gezin zich vrijwillig onder bewind plaatsen. Hierdoor moeten ze rondkomen van 100 euro per week. Een echt kinderfeestje heeft haar oudste dochter nooit gehad. En op vakantie zijn ze nog nooit geweest. De verwarming zal, gezien de hoge gasprijs, de komende maanden laag blijven.

Petitie

SIRE roept Nederland op een petitie te tekenen om de politiek in beweging te krijgen om kinderarmoede aan te pakken. Elles de Bruin spreekt met Lucy van der Helm van SIRE en maatschappelijk werker Jannine Speksnijder, over welke stappen de regering zou kunnen nemen.

Coronavoucher

Verder in Meldpunt: de Namibiëreis van de familie Turkenburg kan in 2020 vanwege corona niet doorgaan. Reisorganisator Van Geldorp Reizen geeft hun een coronavoucher ter waarde van 5600 euro. En belooft de reis een jaar te verplaatsen. Als de familie in de zomer van dit jaar niets meer hoort, willen ze hun geld terug. Maar daar gaat Van Geldorp niet mee akkoord. MAX Ombudsman Jeanine Janssen springt in de bres en zoekt contact met Van Geldorp Reizen.

Kijk vrijdag naar Meldpunt om 19:20 op NPO2

Geef een reactie

Reactie

  1. Triest natuurlijk dat kinderen in armoede moeten leven.
    Maar wat ook triest is, is het feit dat in de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar 10,3% en in de leeftijdsgroep 65 jaar en ouder 3,1% in armoede leven.

    Bron: 2021 Regioplan, in opdracht van KBO-PCOB, FASv, de Koepel gepensioneerden, NOOM en ANBO
    Amsterdam, 14 september 2021
    Publicatienr. 21088