Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Pas op voor helpdeskfraude met nepbezorger aan de deur

Criminelen zitten niet stil. Ze worden steeds geraffineerder in het oplichten van mensen door zich voor te doen als medewerker van een bedrijf of instantie, zoals een bankmedewerker. Deze bellende oplichters maken nu ook gebruik van handlangers in kleding van koeriers. De nepbezorgers komen zogenaamd bankpassen ophalen. De politie waarschuwt voor deze vorm van oplichting

Fraude-afdeling

Sjaak Jansen (71) is een mondige Hagenaar die met pensioen is. Hij was uitvoerder bij de NS. Eind september belt een nummer van de ABN AMRO hem op zijn mobiel. Een vrouw zegt van de fraude-afdeling van de bank te zijn. Vervolgens vertelt ze dat van zijn rekening hoge bedragen worden afgeschreven. Meneer Jansen heeft niet in de gaten dat hij wordt opgelicht.

DHL koerier

“Zij kwam heel professioneel over”, zegt hij. “Zij vroeg of ik mijn pc wilde aanzetten om samen deze transacties tegen te houden.”  Meneer Jansen staat toe dat deze nepbankmedewerker op afstand meekijkt op zijn scherm. Daarna kondigt de vrouw aan dat een koerier van DHL zijn bankpassen komt ophalen om die controleren op fraude. Hij moet de koerier vragen naar de ‘geheime’ code: 7122. ‘Als de koerier die code ook weet, dan is het de echte koerier’, zegt de vrouw.

De zogenaamde koerier verschijnt in een DHL jas. En geeft uiteraard de goede code. Daarna gaat hij er vandoor met drie bankpassen van meneer Jansen en zijn creditcard. Vlak na het ophalen wordt er zeven keer gepind. Meneer Jansen is ruim 7000 euro kwijt. Jansen: “Nooit gedacht dat ik hier in zou tuinen. Je ziet hoe doortrapt deze mensen kunnen zijn.” Reyhan Cigdem is specialist cybercrime bij de Politie en waarschuwt voor deze gewiekste vorm van helpdeskfraude waarvan vooral ouderen slachtoffer zijn.

Pensioenen gekort

En verder in de uitzending: het pensioenfonds van Ruud Schaap en Eelke Spriensma houdt op te bestaan. Alle pensioenen van hun fonds AVH (Agrarische en Voedselvoorzieningshandel) worden ondergebracht bij pensioenfonds PGB (Pensioenfonds Grafische Bedrijven). Als gevolg hiervan worden de pensioenen van beide mannen flink gekort. Intussen hebben de afgelopen 10 jaar zo’n 100 pensioenfondsen het bijltje er bij neergegooid.

Maar waarom gebeurt dit zo vaak? MAX Ombudsman Rogier de Haan en pensioenrechtadvocaat Teun Huijg leggen het uit. En ook wat de gevolgen zijn voor de deelnemers van zo’n fonds. Staan zij machteloos of is er nog iets tegen die pensioenkortingen te doen?

Kijk vrijdag de televisie-uitzending van Meldpunt om 19:20 uur op NPO2.

Geef een reactie