Registeren Inloggen

WhatsApp-oplichting explodeert: vooral 55-plusser slachtoffer

Het aantal gevallen van WhatsApp-oplichting explodeert. Dit blijkt uit de cijfers van de Fraudehelpdesk. Deze organisatie heeft tot oktober van dit jaar 9.605 meldingen hierover ontvangen. Dat is bijna vier keer zo veel als in heel 2019. Vooral ouderen zijn het slachtoffer.

Hallo mam!

Het gaat om oplichting waarbij criminelen zich voordoen als een familielid of vriend. Het eerste bericht dat ze sturen, is dat ze een nieuw telefoonnummer hebben. ‘Hallo mam, ik heb een nieuw nummer! Mijn oude nummer kan je weggooien hoor.” En al snel vragen de criminelen om geld. Voor rekeningen die direct betaald moeten worden.  “Ik heb een openstaande rekening die ik voor 5 uur moet betalen. Kun jij het even voorschieten?”  Tot en met 1 oktober  van dit jaar zijn 1.164 mensen het slachtoffer geworden van deze truc. In totaal is deze groep voor 3,3 miljoen euro opgelicht.

Vooral ouderen

Opvallend, volgens woordvoerder Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk, is het aantal oudere slachtoffers dat de dupe is van deze oplichting. “Tot en met 2019 zagen we dat de slachtoffers over alle leeftijdsgroepen verdeeld waren. Maar in 2020 is 60% van de slachtoffers 55 jaar of ouder.”  En dit verbaast de Fraudehelpdesk niet. “Het is de meest succesvolle doelgroep. Ze hebben volwassen kinderen. En vaak geld achter de hand.”  En daarbij worden de criminelen steeds inventiever.

Stemgeluid

“Wat we de laatste tijd horen, is dat slachtoffers die benaderd worden via de WhatsApp gaan bellen met hun zogenaamde zoon of dochter,” vertelt Wijngaarde. “En als ze dat doen horen ze ook daadwerkelijk de stem van hun echte zoon of dochter. Maar achteraf blijkt dat die echte zoon of dochter van tevoren door de crimineel is opgebeld. Dat gesprek nemen de criminelen op. Ze spelen het vervolgens weer af als de vader of moeder de crimineel belt.”  Een gehaaide truc die de slachtoffers over de streep kan trekken om geld over te maken.  Volgens de Fraudehelpdesk is het gemiddelde bedrag per oplichting zo’n 2.800 euro. Slachtoffers krijgen het geld van hun bank in veel gevallen niet terug, omdat ze het bedrag zelf over hebben gemaakt. En ook de politie doet vaak weinig met tips over of aangiftes van WhatsAppfraude.

Ook Elles wordt benaderd

Dit ondervindt ook onze presentatrice Elles de Bruin. Zij  zit in de trein als ze via WhatsApp door haar ‘dochter’ wordt benaderd. Als presentatrice van Meldpunt herkent ze de fraude direct. Ze gaat met haar zogenaamde dochter in gesprek en achterhaalt het bankrekeningnummer waar ze geld naar toe over moet maken. Met de gegevens van de fraudeur in de hand, belt Elles naar de bank, politie en de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk kan niet veel met de melding behalve registreren Maar zowel de bank als de politie nemen haar tip niet aan. In onderstaand fragment ziet u waarom dit zo werkt. 

Tekst gaat door onder fragment 

 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

 

Voorkom oplichting

“Voorkomen is daarom beter dan genezen. Wees je er bewust van dat dit soort oplichting bestaat.” zegt Tanya Wijngaarde. “Krijg je via WhatsApp de vraag om geld over te maken, bel die persoon dan op en voer een gesprek. Alleen het horen van een naam is niet voldoende.”  In dit artikel  en in dit artikel staan meer tips om u te wapenen tegen WhatsAppfraudeurs. Gaat het toch mis? Bel dan met uw bank, de politie op 088 8844 en Fraudehelpdesk op 088 7863727. Heeft u de oplichter herkend en succesvol afgewimpeld? Maak dan alsnog melding van de poging tot oplichting bij uw bank, de politie en de Fraudehelpdesk.

Geef een reactie

Reacties (3)

    ja, deze vorm van criminaliteit en viaminnternet neemt hand over hand toe. Ook ik liep er tegenaan dat de bank verwees naar de politie voor ene aangifte ewn de politie gaf aan dat ik bij de bank moest wezen. Van kastje naar de muur en er gebeurde niets! Het voelt dan bijna of de politie en de banken samen met de criminelen dit spelletje spelen. Minimaal als of het gewoon gedoogd wordt zoals zo veel in Nederland wat niet oke is. Anarchie ipv veiligheid, democratie en gerechtigheid lijkt het wel.

    Ook ik ben benaderd door een whats App oplichter ik zelf ben daar heel allert op het is namelijk niets nieuws, jaren geleden werd ik al benaderd door een oplichter, mijn zoon had toen een koeriers bedrijf ik spreek dan over 1990 van de vorige eeuw ,en hij werkte vanaf mijn huis op een gegeven moment gaat de telefoon en ik neem op ,aan de andere kant van de lijn vroeg een mannenstem of ik interessen had in een videorecorder die had hij te koop voor 500._ gulden ik ga daar niet op in omdat ik van mening ben dat ik als ik een video wil hebben gewoon in de winkel kan kopen met garantie (ik werkte zelf als parkeer controleur bij de politie \Rotterdam) ik vertelde aan de aanbieder dat ik geen interesse had maar mijn zwager misschien wel en of hij later even terug kon bellen, zo gezegd zo gedaan, ik heb de recherche gebeld en die wilde wel met mij mee doen zij vroegen mij een afspraak te maken met de aanbieder en dat heb ik gedaan afspraak doorgegeven aan de recherche die kon de aanbieder aanhouden hij bleek verschillende mensen benadeeld te hebben van een gezamelijk bedrag van 25.000 gulden met de truc als je hem 500., gulden had overhandigd dan ging hij een electro winkel in z.g. om de video te halen en verdween door de achteruitgang met het geld .de recherche heeft hem aangehouden .

    Via whatsapp fraude opgelicht voor
    € 4700,00. Nu een jaar geleden. Naam vd dader bekend. In het politie dossier staat onderzoek gestopt. Geen dader. Hoe nu verder? Div telefoontjes gepleegd. Geen reactie.