Registeren Inloggen

Met deze tip bespaart u geld bij het boodschappen doen

De supermarkt staat vol met verleidingen. Dus wie alleen met de producten bij de kassa wil staan die op het boodschappenlijstje staan, heeft een uitdaging. Niet zelden ligt er ongemerkt veel meer in ons karretje dan gepland. Hoe kunt u zich hier het beste tegen wapenen? Met opperste concentratie en focus.

Verkooptrucs

Boodschappen doen is voor velen een dagelijks of wekelijks terugkerend ritueel. Het samenstellen van een boodschappenlijst is vaak al een klusje, maar u dan ook nog eens houden aan die lijst, blijkt voor veel mensen een uitdaging. Door alle slimme marketing- en verkooptrucs worden we als consument constant verleid om aankopen te doen. Dit zijn over het algemeen niet de aankopen die u zich voorgenomen heeft. Om u niet te laten verleiden tot het kopen van meer dan op uw lijstje staat is discipline nodig en opperste concentratie. Want volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels, gaat het mis als we ons af laten leiden.

Afleiding komt ons duur te staan

Want hoewel het leuk is om samen boodschappen te doen of een praatje te maken met een bekende in de winkel, het blijken in de praktijk handelingen te zijn die ons duur komen te staan. Wie een praatje maakt in de winkel of gezellig keuvelend de boodschappen doet, is langer in de winkel en krijgt daardoor  meer producten onder ogen en wordt meer verleid om die producten te kopen.

Boodschappenlijst en focus

Wie geld wil besparen  moet een duidelijk doel voor ogen hebben. Daar kan het boodschappenlijstje dus heel goed bij helpen. Noteer exact wat u nodig heeft en bij voorkeur in de juiste volgorde van uw supermarkt. Dat voorkomt dat u onnodig op zoek moet naar producten en dus ook weer meer verleidingen passeert. Hoe minder u afwijkt van de route, hoe groter de kans dat u alleen dat wat op uw briefje staat koopt. Schrijf, misschien wat ouderwets voor sommigen, de boodschappen echt op een lijstje. Dus maak geen lijstje op de telefoon. Want uit onderzoek blijkt dat door boodschappen te doen met de telefoon in de hand, we ongemerkt meer uitgeven. Het leidt ons te veel af van ons doel en het maakt ons vatbaarder voor verkooptrucs. Houd de focus op uw lijstje. Kortom, wie geld wil besparen moet zoals Wessels zegt als een ‘kluizenaar’ door de winkel. Neem uw geschreven boodschappenlijstje mee, laat u niet afleiden en ga vooral alleen.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reacties (3)

    Wat zeer zeker ook helpt is om niet met een (half) lege maag boodschappen te doen. Want als je trek/honger hebt, of best zin in wat lekkers… koop je de ‘verkeerde’ dingen…
    Eet thuis b.v. een boterham (of 2) met iets dat je écht lekker vindt en wacht nog ca een half uur voordat je boodschappen gaat doen. Tegen de tijd dat je in de winkel loopt, heb je geen trek/honger meer, maar ook (veel) minder lekkere trek…want je hebt net al iets ‘lekkers’ op… Het helpt bij mij.

    Koop geen producten op ooghoogte , maar kijk ook eens een schap lager

    Ik zou zeggen als je echt op de centjes moet letten koop dan inderdaad volgens je boodschappenlijstje maar betaal contant. Neem geen pasje mee en neem niet veel meer geld mee dan je van jezelf ‘mag’ of kunt uitgeven. Succes verzekerd.