Registeren Inloggen

Recordaantal mensen wisselt van zorgverzekering

Nog nooit zijn zoveel mensen gewisseld van zorgverzekeraar. Maar liefst 1,4 miljoen mensen zijn voor de jaarwisseling overgestapt. Het voorlopige cijfer komt neer op 8 procent van alle Nederlandse verzekerden, zo melden Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en kenniscentrum Vektis.

Voorlopige cijfers

Pas na 1 februari zijn de definitieve cijfers bekend. Want tot die datum kunt u nog overstappen. Maar dan moet u wel uw oude zorgverzekering voor 31 december 2022 hebben opgezegd. De verwachting is dat het definitieve percentage tussen de 8,1 en 8,5 zal uitkomen. Voorheen schommelde het percentage overstappers tussen de 6 en 7 procent. Vorig jaar ging het om 6,5 procent.

Verklaring overstappen volgt

Een verklaring voor de stijging kan ZN niet geven, want daar is nog geen nader onderzoek naar gedaan. Dat komt nog, laat Vektis weten. In april komt het centrum met een uitgebreide analyse van de overstapcijfers. Dat het iets met de jaarlijks stijgende zorgpremies heeft te maken, ligt voor de hand. Voor het eerst mochten verzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. Tegenwoordig mag dat namelijk alleen nog maar op aanvullende pakketten.

Moeizame onderhandelingen zorgverleners en zorgverzekeraars

Nog een reden zou kunnen liggen in de omstandigheid dat de contractonderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor dit jaar minder soepel verlopen dan anders. Voor verzekerden kan dat beslissend zijn in hun keuze, want in veel gevallen is de vergoeding voor zorg onvolledig als zo’n contract ontbreekt. In dat geval moet een verzekerde besluiten naar een ander ziekenhuis te gaan, waar zijn zorgverzekeraar wel een contract mee heeft. Maar overstappen is dan natuurlijk ook een optie. Overigens wordt spoedzorg wel overal vergoed.

Zorgpremie omhoog: dit betekent het voor u

(Bron: ZN, Vektis, ANP. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Ik ben overgestapt van Ander Zorg ( Menzis) naar de FBTO, omdat Menzis eind 2022 nog steeds geen contract had afgesloten met het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem, waar ik woon. Te gek voor woorden dat de verzekerde voor eind december moet kiezen, maar de verzekeraars geen duidelijkheid hoeven te geven met wie zij een contract hebben…….
  Van mij mag die marktwerking opgeheven worden. Waar blijft de regering in deze ?????
  Erg irritant dat je ieder jaar weer verplicht bent om opnieuw een keuze te moeten maken voor het einde van het jaar , terwijl de verzekeraars hun monopolie uitbuiten en geen duidelijkheid hoeven te verschaffen voor 31 december.
  Ik ben nu 73, kan e e a nog zelf regelen, maar zie er wel tegenop om ieder jaar de vergelijking sites te raadplegen en alert te zijn op de reacties van de zorgverzekeraars…

   wij hebben ook menzis,en kan gewoon naar slingerland ziekenhuis voor behandeling,

  Schandalig dat contracten met zorgverleners zo lang op zich laat wachten! Hoe kan ik dan objectief beslissen voor welke zorgverzekering ik kies?
  Dit zou ook vaar 31/12 23:59 bekend moeten zijn.
  Heb ook gewisseld van restitutieverzekering (de nieuwe is goedkoper) maar weet niet eens of ik wel in het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht kan mét deze verzekering.

  het is bizar dat getreuzeld van zorg verzerkeraars het is een schande dat de overheid niet in gerijpt