Registeren Inloggen

Zelf een goed doel oprichten? Zo doet u dat!

Corona raakt ons allemaal. In plaats van bij de pakken neer te zitten, starten burgers nieuwe initiatieven om anderen te helpen. Dit kan in het klein, maar soms is het initiatief zo succesvol dat we kunnen spreken van een goed doel. Hoe start u een goed doel op de juiste manier? Het CBF – de toezichthouder voor goede doelen – biedt een zelfcheck.

Wie is het goede doel?

Denk bij het oprichten van uw goede doel goed na wie u wilt helpen en waarmee. En kijk of het goede doel al bestaat. “Er gebeurt al heel veel vanuit organisaties die er al zijn.” zegt Map van der Wilden van het CBF. “Wil je aanhaken op dit goede doel, neem dan contact met hen op. Bespreek het initiatief en ook de coördinatie.” Wilt u tóch zelf een goed doel oprichten, ga dan naar de Kamer van Koophandel voor informatie. “Je maakt samen met de notaris statuten, dat is de basis van je goede doel.  Zorg er altijd voor dat je een bestuur hebt en dat je niet in je eentje het goede doel runt. Wil je dit niet, dan kan dat, maar wees daar naar je donateurs heel helder in. Bij een goed doel draait alles om vertrouwen. En vertrouwen krijg je door helder te zijn en niet alles in je eentje te runnen.”

Waar gaat het geld naar toe?

Laat u donateurs geld overmaken naar uw eigen bankrekening? Dat is volgens Map van der Wilden geen goed idee. “Je kunt via een donatieplatform zoals Geef.nl een derdenrekening maken. Daar wordt al het geld verzameld en in periodes naar je eigen rekening overgemaakt. Zo komt het geld niet in kleine beetjes op je eigen rekening terecht én kun je makkelijker verantwoording afleggen aan je donateurs. ” Wees ook helder over waar het geld naar toe gaat.  Zeg duidelijk dat de uitgaven soms niet rechtstreeks aan het goede doel worden besteed. Bijvoorbeeld omdat u kosten moet maken voor het runnen van de website.

Houd donateurs op de hoogte

Laat de mensen die geld doneren, weten waar het geld naar toe gaat. Via een website, Facebook of Instagram kunt u mensen op de hoogte houden van de voortgang van het initiatief. Zorg dat het opgehaalde geld echt terecht komt bij het doel waarvoor het is gegeven, ook wanneer het initiatief onverhoopt stopt.

Geef een reactie