Registeren Inloggen

Bang voor injectienaalden? Dit helpt tegen prikangst

We krijgen binnenkort het coronavaccin. Maar wat kunt u doen als u bang bent voor naalden? Prikarts Henk Schenk is expert in prikangst. In dit artikel geeft hij tips.

Waar komt prikangst vandaan?

Niemand vindt injecties echt leuk. En dat varieert van een beetje niet leuk vinden tot hysterisch worden van het idee. Een op de duizend Nederlanders is er echt doodsbang voor. Prikangst kan ontstaan door een slechte ervaring. Iemand is als klein kind onder dwang geprikt. Of heeft ooit veel pijn gehad bij een prik. Maar soms is de reden ook onbekend.

Erken dat u prikangst heeft

Belangrijk om te doen als u prikangst heeft, is erkennen dat dit voor u een probleem is. Vervolgens kunt u zich voorbereiden. Door van te voren goed te eten en te drinken maakt u de kans op flauwvallen kleiner. Sommige mensen helpt het om tijdens de prik muziek te luisteren. Het kan ook helpen om iemand mee te nemen die u vertrouwt en u kan afleiden.

Professionele hulp

Helpt dat allemaal niet? Dan kunt u ook professionele hulp zoeken. Een psycholoog of cognitieve gedragstherapeut heeft speciale technieken om u van uw angst af te helpen. Als dat ook niet lukt, kunt u in speciale ziekenhuispoli’s uw prik krijgen onder een roesje van medisch lachgas. U voelt dan zo weinig van de prik dat de volgende prik minder stressvol is en u ook minder lachgas nodig heeft.

Geef een reactie