1 op de 20 Nederlanders op zoek naar (andere) huisarts volgens Algemene Rekenkamer
Uit het rapport ‘Focus op huisartsentekort’ van de Algemene Rekenkamer blijkt dat bijna een miljoen Nederlanders op zoek zijn naar een (andere) huisarts. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wil dat het kabinet maatregelen neemt om het tekort te bestrijden.
Mogelijk 194.000 mensen hebben helemaal geen huisarts
De LHV reageert op een woensdag gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer. Hierin zijn de meeste recente data van verschillende instituties over huisartsentekorten verzameld en geanalyseerd. Uit het rapport komt naar voren dat er in totaal 777.000 tot 926.000 Nederlanders (1 op de 20) geen huisarts hebben of een huisarts zoeken. De groep die wel ingeschreven staat maar graag naar een andere praktijk zou willen, is naar schatting rond de 732.000 mensen. Zo’n 45.000 en mogelijk zelfs 194.000 mensen zouden dus helemaal niet ingeschreven staan bij een huisartsenpraktijk. En dat lijkt logisch, want het rapport toont dat 3 op de 5 praktijken geen ruimte hebben om nieuwe patiënten aan te nemen. De Algemene Rekenkamer concludeert dat er een landelijk huisartsentekort is.
Wat is de oorzaak van het huisartsentekort?
En dat terwijl er meer huisartsen dan ooit zijn. Volgens het onderzoek stijgt de vraag naar huisartsen sneller dan het beschikbare aantal huisartsen. Hier draagt de vergrijzing aan bij, maar dit komt ook mede doordat huisartsen de problemen op andere plekken moeten opvangen. De LHV erkent dit. “Denk aan patiënten die langdurig op de wachtlijst staan voor geestelijke gezondheidszorg of mensen waarbij financiële zorgen leiden tot lichamelijke klachten”, verklaart voorzitter Marjolein Tasche.
Ook ziet de Rekenkamer dat huisartsen minder vaak een eigen praktijk hebben en vaker als waarnemer werken. Ze vervangen dan op andere plekken tijdelijk huisartsen. De vereniging wil dat artsen worden gestimuleerd om een eigen praktijk te hebben, bijvoorbeeld “door het starten van een praktijk financieel te ondersteunen, de organisatorische rompslomp te verminderen en met betaalbare, geschikte huisvesting”.
Minister Agema wil begeleiding
Zorgminister Fleur Agema wil dat jonge huisartsen meer hulp krijgen bij het opzetten van een eigen praktijk. In Zeeland en Twente zijn daar proeven mee gedaan en volgens de minister werkt dat heel goed, “dus ik wil dat landelijk gaan doen”. Volgens Agema zijn er echter wel genoeg huisartsen in Nederland, maar zijn deze niet genoeg verspreid over het land. “Het is dus belangrijk dat we de huisartsen die we hebben beter gaan spreiden over Nederland.”
Sommige patiënten willen door een verhuizing overstappen naar een praktijk dichterbij hun nieuwe huis, maar moeten noodgedwongen bij de oude huisarts blijven. De minister zegt deze mensen te willen helpen met de overstap. Al in 2023 besteedde Meldpunt aandacht aan dit onderwerp. In het artikel hieronder geven experts tips over wat u kunt doen, wanneer u geen praktijk kunt vinden om u bij in te schrijven.
Duizenden mensen zonder huisarts in Nederland: u ook? Dit kunt u doen
(Bron: Algemene Rekenkamer, ANP, NOS, AD, Archief. Foto: Shutterstock)