Registeren Inloggen

Duizenden mensen zonder huisarts in Nederland: u ook? Dit kunt u doen

In Nederland is er momenteel geen feitelijk tekort aan huisartsen. Toch zijn duizenden mensen op zoek naar een nieuwe huisarts. Maar wat kunt u doen als u in deze situatie zit?

Huisarts vinden een uitdaging

Het vinden van een geschikte huisarts kan een uitdaging zijn, aangezien de wachtlijsten steeds langer worden en de keuzemogelijkheden beperkt zijn. Het is echter geen numeriek probleem, nog nooit waren er zoveel huisartsen, maar steeds minder artsen willen praktijkhouder zijn. Het tekort aan beschikbare huisartsen met plek voor nieuwe patiënten is een groeiend probleem dat de gezondheidszorg in Nederland onder druk zet. De vergrijzing van de bevolking en de toename van het aantal chronische ziekten hebben namelijk geleid tot een grotere vraag naar huisartsenzorg. Helaas is het aanbod van huisartsen niet voldoende om aan deze vraag te voldoen.

Wat is de oplossing voor het huisartsentekort?

Om dit probleem aan te pakken, zijn er verschillende initiatieven gestart. Zo worden er meer opleidingsplaatsen voor huisartsen gecreëerd om de beschikbaarheid te vergroten. Daarnaast worden er ook maatregelen genomen om de werkdruk van huisartsen te verlichten, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan patiëntenzorg.

Het tekort aan beschikbare huisartsen is echter een complex probleem dat niet van de ene op de andere dag opgelost kan worden. Het vereist een gezamenlijke inspanning van beleidsmakers, zorgverleners en opleidingsinstituten om de situatie te verbeteren. Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot kwalitatieve huisartsenzorg.

Kunt u nergens (in uw buurt) terecht? Dan zijn er verschillende opties die u kunt overwegen:

  • Heeft u klachten? Voor veel antwoorden op uw vragen kunt u terecht op de website Thuisarts. Dit is een initiatief van artsen en geeft veel informatie over diverse klachten.
  • De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) geeft het advies om als eerste contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Zij hebben een primaire zorgplicht en kunnen u mogelijk ook doorverwijzen naar andere beschikbare zorgverleners in de buurt. Daarnaast kunnen zij u informeren over andere opties.
  • Huisarts Toosje Valkenburg geeft de tip om u in ieder geval niet uit te schrijven bij uw oude huisarts voordat u bij een andere ingeschreven staat. Ook niet als die 80 kilometer verderop zit, want voor herhaalrecepten of doorverwijzingen bent u zo wel geborgd.
  • Overweeg telezorg, adviseert Zorgverzekeraars Nederland (ZN). In sommige gevallen bieden zorgverleners telezorgdiensten aan, waarbij u telefonisch of via videoconsulten medisch advies kunt krijgen. Dit kan een tijdelijke oplossing zijn totdat er een huisarts beschikbaar is.

Ga alleen als het echt nodig is

Hoogleraar Huisartsgeneeskunde Niek de Wit laat aan Meldpunt weten dat de drempel om naar de huisarts te gaan erg laag ligt. ”We moeten als Nederlanders eens kritisch kijken: waarmee gaan we naar de dokter?” stelt de hoogleraar. Door de drempel om naar de huisarts te gaan weer wat hoger te maken, kunnen huisartsenpraktijken efficiënter werken en kunnen mensen die dringend medische hulp nodig hebben sneller geholpen worden.

Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van Meldpunt op 13 oktober 2023. De uitzending kunt u hier (terug)kijken.

Frustratie over lang wachten bij een overbelaste huisartsenpost

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    […] wordt namelijk vergoedt vanuit de basisverzekering en gaat niet van uw eigen risico af. Let wel: huisartsen hebben vaak beperkt de tijd en velen staan onder flinke druk. U kunt tegenwoordig ook mailen, of via een speciale app met de arts communiceren. Daarnaast is er […]

    […] een personeelstekort. Ook het toenemende geldgebrek gaat Nederland parten spelen. Verder zitten er duizenden Nederlanders zonder huisarts. Dat probleem zit hem niet in een numeriek tekort, maar in de organisatie van hun werk. Steeds […]