Registeren Inloggen

Wetenschappers gaan u tips geven voor coronatijd, vul vragenlijst in

Omroep MAX en vier wetenschappers willen senioren weerbaar maken tegen het virus en de effecten daarvan. De wetenschappers gaan tips en adviezen geven in verschillende MAX-programma’s en websites. Maar dat kan alleen als ze eerst goede informatie hebben. Via de website HouRitmeTegenCorona doen zij onderzoek via een vragenlijst. Lees in dit artikel meer en vul de vragenlijst in.

Ervaringen

Het gaat om de professors Eric van Gorp, Erik Scherder, Andrea Maier en Leonard Hofstra. Zij publiceren de komende tijd regelmatig een column waarin zij hun ervaringen en bevindingen met u delen. De eerste column is geschreven door Andrea Maier en Leonard Hofstra, en vindt u hieronder. Meteen de vragenlijst invullen? Dat kan hier.

Corona raak ouderen het hardst

We leven in een bijzondere tijd door de coronacrisis. Deze crisis is niet alleen een gevaar voor onze gezondheid, maar geeft ook grote sociale en economische problemen. Helaas zijn het vooral de ouderen die nu het hardst worden geraakt door de Corona crisis. Bij oudere mensen is de kans op overlijden groot na besmetting met het virus en kan oplopen tot 15 procent bij mensen boven de 80 jaar. Daarnaast blijkt dat mensen met een onderliggende hartziekte 5 maal zoveel kans lopen te overlijden na besmetting door het coronavirus.

Minder bezoek door corona

Omdat ouderen door het coronavirus zoveel harder worden geraakt, adviseert  het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om oudere mensen niet meer te bezoeken. Zelfs kinderen en kleinkinderen worden hierbij gevraagd om opa en oma niet meer te bezoeken. Hierdoor kunnen senioren gemakkelijk in een isolement raken en zich eenzaam gaan voelen. Dat is natuurlijk niet zo leuk! Maar het heeft ook nog een ander negatief effect.

Isolatie maakt het nog erger

Juist door isolatie en eenzaamheid worden senioren namelijk nog kwetsbaarder voor ziekten. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid is geassocieerd met een 30 procent hogere kans op hart- en vaatziekten. En juist het hebben van hart- en vaatziekten maakt mensen extra kwetsbaar voor het coronavirus. Daar komt nog een factor bij. Isolatie en eenzaamheid zorgen ook voor een verminderde functie van het afweersysteem. De door VWS en RIVM, terecht, geadviseerde isolatie maakt ouderen daarmee nog kwetsbaarder voor het virus!

Hou Ritme Tegen Corona

Juist door deze kwetsbaarheid gaan we samen met Omroep MAX en een aantal nationale en internationale top-experts keihard aan de slag voor de ouderen in ons land. Het programma heet:  Hou Ritme tegen Corona. Hiermee bedoelen we niet alleen het ritme van de dag, maar ook het ritme van het hart, van het brein en het ritme van de muziek! In het team zitten onder andere Prof. Eric van Gorp, Prof. Erik Scherder, Prof. Andrea Maier, Prof. Leonard Hofstra, en onderzoeker Hamza Yousuf Ting Jiang en Jan Willem Lindemans. Deze laatste 2 komen uit Amerika en zijn top-experts op het gebied van gedragswetenschappen.

Eerst een diagnose, dan de therapie

Belangrijk is dat we goed te weten komen wat we het beste voor ouderen kunnen betekenen. Net als dokters willen we eerst een diagnose, voordat we weten wat de beste interventie is. Voor Hou Ritme tegen Corona betekent dit dat we eerst met een online vragenlijst willen uitzoeken op welke manier we ouderen in Nederland het allerbeste kunnen helpen, als het ware met de beste ‘therapie’.

Wat gaan we voor u doen?

De komende weken gaan we een mooi programma samenstellen met als doel om alle ouderen in ons land weerbaarder te maken en zich sterker en minder alleen te laten voelen. We gaan starten met een online vragenlijst, om in kaart brengen hoe het met de ouderen in Nederland is gesteld. Hierbij kunt u niet alleen denken aan vragen over gezonde leefstijl, maar ook over mentale weerbaarheid en eenzaamheid. Op basis van deze informatie gaat het Hou Ritme tegen Corona-team het best mogelijke programma samenstellen. Denk hierbij aan gezonde voeding die het immuun systeem versterkt en speciale beweegoefeningen op muziek.

Leuk en wetenschappelijk

Het Hou Ritme tegen Corona-programma wordt niet alleen heel leuk om te volgen, maar wordt ook nog eens aangestuurd door de best mogelijke wetenschappers. We gaan dus niet ‘zomaar’ iets leuks doen voor ouderen, maar we gaan het programma zo inrichten op basis van wetenschap dat we u echt het allerbeste kunnen bieden! Doe mee en help Nederland sterker te maken tegen het coronavirus! Vul de vragenlijst in.

Geef een reactie

Reactie

    Het stukje “ Isolatie maakt het nog erger”, klopt helemaal. Ben blij dat ik het hier ook lees. Wij zagen onze moeder (86) afglijden. Ze heeft ook hartkwalen. Ze woont nog zelfstandig en omdat we haar beschermde tegen het virus, was haar ruimte beperkt tot thuis en in de tuin. Ik als mantelzorger zag ze dan wel, deed haar boodschappen. En de wijkverpleging kwam nog in de ochtend om te helpen bij aankleden. ze at ook 3 keer in de week bij ons, dat was er ook niet meer bij. In begin vond ze het prima. Maar we merkte de laatste 2 weken dat ze er slecht uit ging zien, verward raakte, niet meer wist welke dag het is en veel meer ging slapen. Ze wist niet meer wanneer ze mijn zus had gesproken. Toen dachten dit gaat ook niet goed, we nemen haar in bescherming tegen corona, maar dit werkt eerder tegen haar. Kwaliteit van leven ging eraf, ze gleed als ware weg. We hebben besloten om haar toch wat meer vrijheid te geven, het loopje naar de jumbo terug te geven, wel onder begeleiding. Weer de huishoudster laten komen met regels. En voor nu1 keer in de week bij ons laten eten, op zondag patatjesdag. Ze is 86, dat beetje leven dat ze nog mag hebben, laat dat leuk zijn. Het blijft een lastige keuze, maar welke keuze we ook maken hierin, beide keuze kunnen fataal aflopen. Wat kies je dan? Wij kozen ervoor om de kwaliteit van het leven weer stapje bij stapje terug te geven, ze zo ook weer weerbaarder wordt, meer beweegt, weer zelf moet gaan denken. Heel belangrijk voor oudere mensen.