Registeren Inloggen

Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) overlegt met zorgpartijen over een Integraal Zorgakkoord. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder andere om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo’n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

Het werd niet uitgegeven

Kabinetsbronnen benadrukken dat het geen bezuinigingen zijn, maar dat de groei van de uitgaven wordt beperkt. Het geld dat bij de sectoren wordt weggehaald, blijft bij de zorg. Bovendien wordt in de wijkverpleging en de huisartsenzorg het beschikbare budget al jaren niet volledig uitgegeven, benadrukken betrokkenen. Daarnaast worden wel afspraken gemaakt om de groei van zorgkosten in te perken.

Geld bij verzekeraar op de plank

Een woordvoerster van de landelijke huisartsenvereniging LHV bevestigt dat in het zorgakkoord staat dat het budget voor de huisartsenzorg naar beneden gaat. “De reden is volgens VWS dat al een paar jaar niet het volledige budget wordt uitgegeven. Dat komt door de zorgverzekeraars. Die laten geld op de plank liggen.” Ze voegt eraan toe dat het huisartsenbudget tegelijk wel stijgt, met in totaal 1,2 miljard in de komende vier jaar. De LHV wil nog wel garanties dat dit geld daadwerkelijk en goed wordt besteed.

“Idioot”

Oppositiepartijen reageren uiterst kritisch op de gelekte conceptplannen. PvdA-voorvrouw Attje Kuiken spreekt van “zorgwekkende berichten”. Volgens SP-Kamerlid Maarten Hijink gaat het om een “bezuinigingsakkoord”. “Idioot natuurlijk als je kijkt naar de grote problemen die er nu al zijn”, vindt de socialist.

Het Integraal Zorgakkoord moet ervoor zorgen dat er voor de hele sector nieuwe afspraken gemaakt worden. De komende weken wordt nog gesproken over de afspraken. De hoop is dat er in september een akkoord ligt.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Linksom of rechtsom: als dit akkoord wordt geëffectueerd komt er geheid stront van.

    nou maar hopen dat er een hoop dood gaan is dat probleem ook opgelost

    Kunnen wij als potentiële patiënten ook nog invloed krijgen op onze zorg? Dat lijkt me wel door te stemmen met onze voeten bij de jaarlijkse keuze van een zorgverzekering. Welke zorgverzekeraar is het meest huisartsvriendelijk, d.w.z. belast de huisartsen het minst met administratieve en verantwoordingstaken? Ieder uur besteed aan bureaucratie is er een minder besteed aan zorg. Het lijkt me in ieder geval goed dat zorg en administratie afzonderlijk belast worden aan de zorgverzekeraars, zodat die tenminste enig idee krijgen over wat die door hen opgelegde bureaucratie kost.
    Daarnaast zouden onafhankelijke vergelijkingssites (Independer is eigendom van Achmea) een bureaucratie-ranglijst kunnen maken die ons helpt om de beste, meest huisartsvriendelijke, zorgverzekeraar te kiezen. Misschien kan Max hierin wel een rol spelen? Ik ben niet zo voor vrije marktwerking in de zorg, maar hiermee kan de concurrentie tussen zorgverzekeringen aangewakkerd worden.