Registeren Inloggen

Wanneer is de coronapil beschikbaar in Nederland?

De nieuwste vaccinatieronde tegen het coronavirus is in volle gang. Maar de coronapil voor wie het virus onder de leden heeft, is nog niet beschikbaar. Deze Paxlovid-pil van het merk Pfizer kan wel elk moment op de markt komen. Navraag bij het Ministerie van Volksgezondheid leert dat er echter nog geen definitieve datum is.

Wat is de coronapil?

Met vaccineren voorkomen we dat we ziek worden. Maar wat als u alsnog ziek wordt? Dan is er met de coronapil nu eindelijk ook een thuisbehandeling mogelijk. Dat zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Als u op tijd bent, dan kan de coronapil een ziekenhuisopname voorkomen. Dat is binnen 5 dagen na eerste diagnose van de ziekte. Anders is inname zinloos.

Voor wie is die pil bedoeld?

De pil is vooral bedoeld voor alle volwassenen die risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus. Daarbij moet u denken aan ouderen, diabetes-, hart- en kankerpatiënten. Ook is de pil zeer geschikt voor mensen met obesitas of overgewicht. De kans op ziekenhuisopname zou met de pil zelfs met 85 procent dalen binnen deze risicogroepen.

Hoe werkt die pil?

Het medicijn Paxlovid bevat 2 werkzame stoffen: nirmatrelvir met ritonavir. De coronapil is eigenlijk een onhandige naam, want het gaat namelijk om 2 verschillende pillen. De patiënt slikt 5 dagen lang elke 12 uur 3 tabletten. Per keer zijn dat 2 tabletten met nirmatrelvir en 1 tablet met ritonavir. Een eenvoudig rekensommetje leert dat de hele kuur in totaal (5 x 2 x 3 =) 30 tabletten bedraagt.

Zijn er bijwerkingen?

Toch kunt u de pil niet gewoonweg krijgen als deze er eenmaal is. Paxlovid kan de huisarts namelijk niet zomaar voorschrijven. Want van ritonavir is bekend dat het wisselwerkingen heeft met andere medicijnen. Dat kan gevaarlijk zijn. Dus moet er eerst bekend zijn welke medicijnen de patiënt al gebruikt. De meest voorkomende bijwerkingen bij gebruik van Paxlovid zijn trouwens verandering van smaak, hoofdpijn, diarree en overgeven, soms spierpijn of een hogere bloeddruk. Wees gerust: de symptomen van deze bijwerkingen zijn meestal mild.

Waarom duurt invoering het zo lang?

De coronapil is in januari 2022 al goedgekeurd voor gebruik door het Europees Medicijnagentschap (EMA). In de meeste van de ons omringende landen is die dan ook allang beschikbaar. Wat houdt de zaak dan nog langer tegen in Nederland? Dat heeft te maken met het inkoopbeleid. Nederland sloot aan bij een Europese inkoopprocedure. Dat duurt langer. Inmiddels is Nederland ook zelf direct bij Pfizer gaan inkopen, zoals de Britten die er al erg succesvol mee zijn geweest. Maar dat bleek vooralsnog een moeizaam traject te zijn. Niettemin zit er nu schot in de zaak volgens het Ministerie van Volksgezondheid (VWS), dat niet de schuld van de vertraging op zich wil nemen.

Wanneer is coronapil te krijgen bij huisarts en apotheek?

Wanneer de pil nu eindelijk op de Nederlandse markt komt, blijft de grote vraag. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft in een antwoord op Kamervragen het volgende geantwoord: “Vanuit de Europese Commissie heb ik begrepen dat er recent vorderingen zijn gemaakt in de onderhandelingen over Paxlovid en dat zij binnenkort een eindresultaat verwachten. Daarnaast heeft de firma een vergoedingendossier voor Paxlovid ingediend, waardoor het hopelijk ook binnen afzienbare termijn op de normale wijze beschikbaar zal komen. Voor (concurrent) Lagevrio geldt dat de vertraging debet is aan het feit dat het middel nog geen handelsvergunning heeft.”

Zorginstituut

Dat is dus niet een keiharde deadline, maar het is alle informatie die er nu is, voegt een woordvoeder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) toe. De hoop is dat begin november de kogel door de kerk is en dat de coronapil op recept verkrijgbaar komt. Waarschijnlijk komt dat omdat Pfizer zelf een aanvraag heeft gedaan bij het Zorginstituut om de pil op te nemen in het basispakket, iets wat de farmaceut eerst niet wilde. En deze onderhandelingen verlopen wél vlotjes.

(Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport , AD, CBG. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Met vaccineren voorkomen we dat we ziek worden. Toch lees ik vaak dat het mis gaat na het vaccineren. Oversterfte? Wordt niet uitgezocht, Hugo wist precies wie niet ingeënt was. Weet ook precies wie ingeënt is. Moet eenvoudig zijn te achterhalen dus. ZBO RIVM wil niet meewerken?