Registeren Inloggen

Pas op voor goedbedoelde corona-adviezen via Whatsapp

In deze onzekere tijden van corona is het prettig om de nieuwste informatie en beste adviezen te krijgen. Via sociale media en Whatsapp worden volop goedbedoelde adviezen doorgestuurd die vaak nep blijken te zijn. In dit artikel bespreken we een aantal van deze berichten die worden verspreid via Facebook of Whatsapp. Dr. Ted van Essen is duidelijk: ‘Fake news’.

Ibuprofen verergert de klachten

Via Whatsapp wordt onderstaand bericht veelvuldig verstuurd:

Op wens van de neuroloog bij Treant proberen we dit bericht zoveel mogelijk te verspreiden.

BELANGRIJK:

Als je je niet lekker voelt alleen Paracetamol gebruiken en geen NSAID’s (bv Ibuprofen, nurofen, naproxen, diclofinac). Deze middelen verhogen ACE2-receptoren waardoor het Corona virus makkelijker je cellen binnendringt. Het lijkt erop dat deze ontstekingsremmers gebruikt zijn door jongeren die uiteindelijk verslechterden en op de IC beland zijn.

Voor meer informatie: https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30116-8/fulltext

Volgens Dr. Ted van Essen is er geen enkel bewijs dat ibuprofen corona verergert. Wel geeft ibuprofen meer bijwerkingen dan paracetamol. Daarom is het beter om paracetamol te gebruiken. De bron die genoemd wordt, The Lancet, is een wetenschappelijk medisch tijdschrift, maar het bewijs dat ibuprofen de klachten van corona verergert staat daar niet in. Van Essen: ‘Dit artikel gaat over problemen bij gebruik van ACE-remmers voor hoge bloeddruk en diabetes.’

Een boodschap van het bestuur van het Stanford Ziekenhuis

Een veel verstuurd bericht is de zogenaamde boodschap van het Stanford Ziekenhuis. Allereerst is dit bericht helemaal niet afkomstig van het Stanford Ziekenhuis of de Stanford Universiteit. Dat heeft het instituut al snel bekendgemaakt. De belangrijkste misinformatie in dit bericht gaat over de ‘zelftest’. Hierbij moet u tien seconden uw adem inhouden. Als dat lukt zonder hoesten zou u niet besmet zijn met corona. Helaas zegt deze ’test’ helemaal niets. Laat u zich er dus niet door leiden. Ook het nemen van slokjes water helpt niet voorkomen dat u besmet raakt. Maagzuur als virusdoder, blijkt ook onzin.

Taiwanese experts zorgen voor een eenvoudige zelfcontrole die we elke ochtend kunnen doen. Haal diep adem en houd je adem langer dan 10 seconden in. Als u het succesvol voltooit zonder hoesten, zonder ongemak, stijfheid of beklemming, enz., bewijst het dat er geen fibrose in de longen is, wat in principe geen infectie aangeeft. Controleer in kritieke tijd elke ochtend zelf in een omgeving met schone lucht.

(…)

Serieus uitstekend advies door Japanse artsen die COVID-19-gevallen behandelen: iedereen moet ervoor zorgen dat de mond en keel vochtig zijn, nooit droog. Neem minstens elke 15 minuten een paar slokjes water. Waarom? Zelfs als het virus in uw mond komt, zullen drinkwater of andere vloeistoffen ze door uw keel en in de maag spoelen. Eenmaal daar zal je maagzuur al het virus doden. Als je niet regelmatig genoeg water drinkt, kan het virus je luchtpijp en in de longen binnendringen. Dat is heel gevaarlijk.

Bericht van een Italiaanse arts die in China heeft gewerkt

Het lijkt betrouwbaar, een Italiaanse arts die in China heeft gewerkt. Die zou alles van corona kunnen weten. Maar ook dit bericht zit vol onwaarheden. Als u verkouden bent en een loopneus heeft, kunt u wel degelijk besmet zijn. U kunt er dus niet vanuit gaan dat u het virus niet bij u draagt. U kunt besmetting met het virus ook niet voorkomen door te gorgelen met zoutwater of iso-betadine. Dokter Ted Van Essen bevestigt dit: ‘Gorgelen met iso-betadine helpt niet’.

Een paar fragmenten uit het bericht:

Een Italiaanse arts die in het Shenzhen ziekenhuis in China heeft gewerkt, is door de Chinese regering benoemd tot lid van het Wuhan Pneumonia Virus (Corona) team. Hij heeft een zeer interessant artikel geschreven, waarvan hier een samenvatting: als een verkouden persoon neusafscheiding met sputum (dat wat je ophoest) heeft, is hij/zij niet besmet met het Coronavirus. Het Coronavirus veroorzaakt een longontsteking met droge hoest zonder neusafscheiding.’

(…)

Preventie maatregelen: Aanbevolen wordt om je keel met Iso-betadine te gorgelen, om ziektekiemen te doden of te minimaliseren zolang ze nog in je keel zitten….

Nog een advies van Dr. Van Essen: ‘Als er bij het bericht een zinnetje staat dat de informatie verder moet worden verspreid, dan is dat verdacht’.

Fabels of feiten

Heeft u (goedbedoeld) advies doorgestuurd gekregen via sociale media, maar weet u niet of dit bericht wel klopt? Stuurt u het bericht naar meldpunt@omroepmax.nl en wij kunnen het advies voorleggen aan een expert. Voor de meeste vragen over corona kunt u terecht op de website van het RIVM. Daar kunt u al snel zien of een bericht gebaseerd is op fabels of feiten.

Geef een reactie