Registeren Inloggen

Coronatoeslag bij de pedicure, mag dat zomaar?

Consumenten melden ons hogere kosten bij pedicures, kappers en andere contactberoepen. De ‘extra kosten’ worden berekend voor het gebruik van mondkapjes en andere beschermende maatregelen. Maar mag dat zomaar?

Ondernemer of zorgverlener

Het korte antwoord is: ja, dat mag. Maar er zitten wel een paar haken en ogen aan. Bij een kapper is het een ander verhaal dan bij een medische behandeling. Kappers zijn ondernemers en die zijn vrij om hun eigen prijs te bepalen. U weegt zelf af of u het die prijs waard vindt. Dit geldt ook voor niet-medische pedicurebehandelingen. Maar als uw pedicurebehandeling wordt vergoedt door uw zorgverzekeraar, is dit een ander verhaal.

Verzekering betaalt

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) mogen zorgaanbieders de meerkosten die door het coronavirus ontstaan, doorberekenen. Maar dit mag alleen wanneer hier afspraken over zijn gemaakt tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar. De meerkosten komen dan in de meeste gevallen niet direct bij de cliënt.

Waarom worden behandelingen duurder

Veel contactberoepen hebben te maken met stijgende kosten door de maatregelen omtrent corona. Er wordt gebruik gemaakt van mondkapjes, handschoenen, schoonmaakmiddelen en desinfectiegel. Daarnaast kunnen er minder klanten tegelijkertijd langskomen. Veel aanbieders kiezen ervoor om meer tijd tussen de afspraken in te plannen. Hierdoor komen mensen elkaar zo min mogelijk tegen. Dit gaat ten koste van de tijd die iemand heeft om een dienst te verlenen. Om die kosten op te vangen, gaan bij veel kleine ondernemers de prijzen met een paar euro omhoog. Sommigen noemen dit ‘coronatoeslag’.

Alles duurder?

Het is te vroeg om te zeggen hoe de prijzen ontwikkelen door de coronacrisis. De gevolgen van een pandemie, brengen nieuwe kostenposten met zich mee. Een deel van die kosten zult u terugzien op uw bonnetje. Wat betreft winkelprijzen en diensten zoals de kapper, is het een kwestie van vraag en aanbod. Vooralsnog is er nog geen sprake van grote prijsstijgingen in de supermarkt. U leest hier meer over in dit artikel.

Wie betaalt de rekening van de medische zorg

Ondernemers zijn vrij om extra kosten door het coronavirus door te berekenen. Als het gaat om medische zorg, zal de cliënt hier niet meteen iets van merken. Maar wie betaalt dan uiteindelijk de rekening van de zorgaanbieders? Behandelaars die nu inkomsten mislopen door corona kunnen aanspraak maken op de continuïteitsbijdrage. Dat is een regeling die opgezet door zorgverzekeraars. Deze regeling is er zodat zorgaanbieders zoals fysiotherapeuten en tandartsen tijdens de crisis niet omvallen. Hoe het er op de lange termijn gaat uitzien, is nog onduidelijk.

Geef een reactie

Reacties (2)

  Men kan natuurlijk overdrijven zoals men wilt, maar kom nou toch, wij Nederlanders zijn toch onderhandelaars zoals op de markt, we slikken toch niet alles voor zoete koek of zijn we inmiddels al zo afgestompt dat we zelfs dit niet meer kunnen.

  Ook ik loop bij een Medisch Pedicure omdat mijn grote teennagels als haken groeien en ik er wegens een schouderblessure niet meer bij kon komen en nu na de hernia operatie afgelopen januari net voor de Corona crisis helemaal niet meer.

  De verhoging is maar tijdelijk totdat er een vaccin is en in het algemeen €5 per keer maar, zij heeft ook moeten investeren om haar praktijk veiliger te maken om al haar klanten nog steeds te kunnen te ontvangen.
  Wat denk je wel hoeveel tijd erin gaat zitten om telkens allles te ontsmetten met speciale vloeistof die ook nog eens de nodige ceunten kost? Laat staan de tijd want normaliter zit de volgende in de wachtkamer te wachten wat nu ook niet meer kan, die zit dus buiten in de stoel (lekker als het regent of ik in mijn rolstoel) of in zijn outostoel te wachten en dat kost allemaal EXTRA tijd en aldus ook weer geld immers.

  Kortom, niet zo kortzichtig zijn allemaal en wees eens meer invoelend voor de ander die het niet zo financieel gemakkelijk hebben als dit hun enige vorm van inkomstenbron is.

   Volslagen idiote maatregelen die nergens voor nodig zijn.

   https://www.facebook.com/956187671139838/videos/253835282498146/