Registeren Inloggen

Deze leraren en militairen springen bij in de zorg

Herintreders en militairen helpen in de zorgsector tijdens de coronapandemie. Duizenden mensen zijn aan de slag om de personeelstekorten op te vangen. Het is de enige manier om de basiszorg te kunnen garanderen in ziekenhuizen en de ouderenzorg.

Oliehandel

De 57-jarige Kees van Rijn is één van de herintreders. Normaal is hij werkzaam in de oliehandel als operationeel manager bij Vopak. Maar vanaf december 2020 heeft Kees zijn oude beroep weer opgepakt: de verpleging. Dertig jaar geleden behaalde hij zijn diploma. Hij moest dus wel even wennen. Maar nu helpt hij patiënten met steunkousen, katheters en rolstoelen in woonzorgcentrum Blankenburg. De instelling in Rozenburg is blij met zijn hulp.

Aanpoten

Ook de 24-jarige Aranka Dolislager pakte haar oude werk weer op. Aranka doet de lerarenopleiding PABO. Nu werkt ze als verpleegster in Aafje Zorghotel in Rotterdam. ‘Het is bij tijd en wijle flink aanpoten hier’ zegt Aranka. Ze helpt met medicatie, de overdracht en de dagelijkse zorg voor patiënten. Sommige mensen moeten wel acht weken revalideren. In Aafje Zorghotel liggen zo’n 80 corona patiënten.

Initiatieven

Aranka is aan de slag gekomen via ‘Extra handen voor de zorg’. Een landelijk initiatief van Regioplus, Actiz, vakbonden en verschillende beroepsverenigingen. De afgelopen maanden zijn zo’n 2000 mensen op deze manier naar een plek in de zorg begeleid. ‘De vraag blijft onverminderd hoog, met name naar mensen met een zorgachtergrond, zegt Arjan Huijsmans van Extra handen voor de Zorg. Kees kwam in de zorg terecht via de campagne ‘Jij bent nu nodig’. Werkgevers in de regio Rotterdam werden opgeroepen om medewerkers met een zorgdiploma tijdelijk uit te lenen.

Defensie

Niet alleen herintreders, maar ook Defensie probeert de zorg te ondersteunen. Landelijk werken zo’n 270 medisch geschoolde militairen in ziekenhuizen en de ouderenzorg. Zoals Melvin die op de extra verpleegafdeling van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Voorburg helpt. Hij meet de bloeddruk van bewoners op en zorgt voor de dagelijkse gang van zaken op de afdeling. De grootste inzet van Defensie is in het UMC Utrecht. Daar werken momenteel zo’n 170 militairen op de intensive care.

Maximum bereikt

De landmacht is met de huidige inzet van bijna 270 mensen aan z’n grens. “We zitten echt tegen het maximum van ons kunnen aan”, zegt Luitenant Kolonel Age-Jan Schrijer. De inzet van Defensie duurt totdat de instellingen zichzelf weer kunnen redden.

Gigantische operatie

Hoe lang dat duurt, hangt vooral af van het vaccinatieprogramma, volgens Jaqueline de Groot van Verenso. Verenso is de vereniging van specialisten voor de ouderenzorg. In de zorg -en verpleeghuizen moeten in totaal 170.000 bewoners worden gevaccineerd. Er is nog een lange weg te gaan. De snelheid hangt af van de beschikbaarheid van vaccins, zegt De Groot. Nu zijn dat alleen nog het Moderna en Pfizer vaccin. Het wachten is op vier andere vaccins die besteld zijn maar nog moeten worden goedgekeurd voor toelating. ‘Al met al is het een gigantische operatie, aldus Jaqueline de Groot.

Ik wil helpen in de zorg tijdens corona. Hoe doe ik dat?

Geef een reactie