Registeren Inloggen

Dit gebeurt met de berg corona-afval zoals mondkapjes en wattenstaafjes

Duizenden en nog eens duizenden wattenstaafjes, mondkapjes en ander medisch corona-afval gaat wekelijks in vaten of speciale plastic zakken om afgevoerd te worden. De coronacrisis zorgt voor een enorme bulk aan medisch afval. Maar waar laten we dat?

Speciale afvalverwerking voor Covid

Het corona-afval kan niet bij het gewone restafval. Er moet zorgvuldig mee worden omgesprongen. Het materiaal kan immers besmet zijn en daarmee een gevaar opleveren voor degenen die het afval vervoeren of verwerken. Medisch afval, denk dan onder meer aan spuiten, gebruikt verband en handschoenen gaan in speciale vaten. Maar door de enorme bulk van  Covid19-afval is er een tekort aan de kunststof vaten en maken de vervoerders van afval nu ook gebruik van speciale plastic zakken.

Gaat niet altijd goed

De inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet erop toe dat alles volgens de regels verloopt. In het begin was dat niet altijd het geval. Vooral bij de commerciële teststraten ging men de mist in door het afval als gewoon bedrijfsafval te behandelen. Zo constateerden inspecteurs van de ILT zelfs een keer dat testen met mogelijk besmet materiaal achteloos in de bestuurderscabine lagen.

Waar laat je al die rommel?

Er is een bedrijf in Nederland dat specifiek ziekenhuisafval verwerkt: Zavin in Dordrecht. Het bedrijf geldt als een van de modernste afvalverwerkingsbedrijven ter wereld. Op jaarbasis gaat 13.000 ton aan medische rommel in de oven. De verwerking gaat op een voor het milieu verantwoorde manier benadrukt Rene Westbroek van de Vereniging van Afvalbedrijven.

Bijspringen

Maar door de enorme hoeveelheid corona-afval springen nu ook andere afvalverwerkingsbedrijven bij. Ze hebben van het ministerie van Infrastructuur speciale vergunningen gekregen voor het inzamelen, vervoeren en verwerken. Dat is noodzakelijk. Neem bijvoorbeeld alleen al het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan de IJssel. Door Covid is de hoeveelheid vuilnis in het ziekenhuis vervijfvoudigd. De vervoerders werken zich het schompes om alles op tijd op te halen. En dat zal helaas nog een even duren.

Geef een reactie