Registeren Inloggen

Welke chemische stoffen zitten waar in?

Zitten er in deodorant kankerverwekkende stoffen? Is lippenbalsem gevaarlijk? En wat doen chemische stoffen in meubels, vloerbedekking en kleding? Dit en meer vragen worden beantwoord op de website waarzitwatin.nl een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De site heeft als doel consumenten bewuster te maken van de producten die ze gebruiken en om meer inzicht te bieden over de chemische stoffen die erin zitten.

U staat er misschien niet altijd bij stil, maar in zo’n beetje alle producten die u in en om het huis gebruikt bevatten chemische stoffen. Van de crèmes waar we ons mee insmeren, tot kleding en speelgoed. Daar is op zichzelf niets mis mee. Ze zorgen ervoor dat crèmes langer goed blijven of dat kleding zijn vorm houdt. Zo lang u deze producten normaal gebruikt, zijn ze niet schadelijk voor onze gezondheid. Maar wanneer u last heeft van een allergie of bijvoorbeeld zwanger bent dan wilt u weten wat er in een product zit.

Geruchten

Over veel chemische stoffen bestaan de nodig geruchten. Zo wordt er gezegd dat de aluminiumzouten in deodorant kanker kunnen veroorzaken en dat het gebruik van lippenbalsem gevaarlijk zou zijn. Om die te ontkrachten wordt op de site uitleg gegeven over 100 chemische stoffen en worden ruim 50 alledaagse producten uitgelicht. Er is tevens te vinden hoe u op de juiste manier met chemische stoffen om kunt gaan in deze producten. De informatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Actuele informatie

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport, is blij dat er nu een website is waar mensen snel en eenvoudig toegang krijgen tot betrouwbare en actuele informatie over de chemische producten in producten die zij regelmatig gebruiken. “Pas als je weet wat waar in zit, kun je bewust de juiste keuze maken om een product wel of niet te gebruiken.” De website waarzitwatin.nl wordt de komende jaren uitgebreid met meer producten en chemische stoffen.

(BRON: MAX Vandaag)

Geef een reactie