Registeren Inloggen

Dit moet u weten over de corona-app

De langverwachte corona-app, ‘De Coronamelder’, is sinds maandag voor iedereen te downloaden. Maar hoe zit het met uw privacy? En in wiens handen belanden uw persoonlijke gegevens? Dit moet u weten over de app voordat u hem downloadt.

Voor wie?

De volledige app is momenteel alleen beschikbaar voor inwoners uit de provincies Overijssel, Drenthe en delen van Gelderland. De app zit nog in een testfase en naar verwachting is het vanaf 1 september voor iedereen beschikbaar. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk Nederlanders de app gaan gebruiken. Deskundigen zeggen dat 60% van de Nederlanders de app moet gebruiken om succesvol te zijn. Het is nog maar de vraag of dat percentage gehaald wordt.

Hoe het werkt

De app werkt via bluetooth en de gebruiker blijft anoniem. U laat geen persoonlijke gegevens achter. Ook uw locatiegegevens zijn niet bekend. Wanneer een voorbijganger passeert, maakt uw telefoon via bluetooth verbinding met het andere apparaat. Wanneer één van de personen via de app meldt dat het besmet is met het virus, krijgt u als gebruiker daar een melding van. Als u een melding krijgt, raadt de GGD u aan om extra alert te zijn op (lichte) coronaklachten en u te laten testen wanneer u klachten heeft.

Hoe meld ik dat ik besmet ben

U kunt alleen uw coronabesmetting in de app melden wanneer u officieel getest bent. U krijgt de testuitslag van de GGD. Zij zullen via een unieke sleutel, een code, mogelijk maken dat u uw contacten op de hoogte kunt brengen.

Waarom een app

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het belangrijk om mensen zo snel mogelijk te informeren wanneer ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona. Ook al heeft u nog geen symptomen, u kunt al wel besmet zijn en het virus doorgeven. Maar vaak weet u niet bij wie u allemaal in de buurt bent geweest. De contactgegevens van vrienden en familie heeft u waarschijnlijk wel. Maar wie was nou die medepassagier in de trein? U heeft simpelweg geen gegevens van deze voorbijganger, dus kunt u deze persoon niet waarschuwen. De Coronamelder moet daar verandering in brengen.

App werkt niet op oude telefoons

Helaas werkt de Coronamelder niet op oude telefoons. Dit komt omdat de bluetooth-functie op oude telefoons de batterij snel laat leeglopen. En ook technisch gezien is het niet mogelijk om de app te gebruiken op een oude telefoon.

Bron: Rijksoverheid, AD

Geef een reactie

Reacties (3)

    Het is al erg genoeg dat de overheid zo ongelooflijk veel tegenstrijdige en onjuiste informatie geeft.

    Tot nu toe dacht ik dat Max nog redelijk de journalistieke mores volgde, maar nu lees ik dat 60% genoeg zou zijn.

    Dat is een wetenschappelijke maar ook in de praktijk volkomen onzinnig lage waarde is, in Singapore dachten ze ook dat ze met 60% veilig waren.

    Helaas lieten ze toen de regels vieren, en is daar nu al meer dan een maand een massieve 2de golf op gang.

    Verder gaan de gegevens hoe dan ook naar Google, inclusief locatie en contact gegevens, kijk maar even bij de toestemmingen die Bluetooth standaard via het systeem krijgt (heb je dus niets over te zeggen)

    Stappenplan ter controle:
    1» instellingen -> machtigingen beheer -> locatie.
    2» rechtboven op 3 stippen klikken -> systeem weergeven
    3» Bluetooth == locatietoegang altijd toestaan!!!
    (Apparaat heeft dit recht nodig om te kunnen werken* (vanaf android 6 dacht ik))

    4» ALLE RECHTEN VAN BLUETOOTH BEKIJKEN
    = Contacten
    = Gesprekslijsten
    = Locatie
    = Microfoon
    = Opslag
    = SMS

    Oftewel, je bent niet alleen herleidbaar als natuurlijke persoon, ook je exacte locatie word meegestuurd, je gesprekslijsten (moet door patriot act) en je contacten worden meegestuurd.

    Uiteraard alleen om het makkelijker te maken te koppelen en bestanden te delen (met de NSA)…

    Sterker nog als je je locatie wilt verbeteren, is het advies naast GPS/glonass ook je wifi te avtiveren, en voor de meest exacte locatie…?

    Jawel Bluetooth aanzetten, dan kan Google door gegevens van andere bluetooth apparaten/gebruikers recombineren via andere providers, zodat er extra triangulatie toegevoegd kan worden, zodat je ook binnen gebouwen en shoppingmalls perfect gevonden kunt worden door ‘hulpdiensten’.

    Zoek in instellingen maar op Locatie verbeteren, wat zie je daar?

    Precies:
    Locatie -> precisie verbeteren
    Scannen via Bluetooth, ook als bluetooth uitgeschakeld is.

    MOEILIJK TE GELOVEN, zeker weten, te bizar voor woorden.

    Maar eenvoudig te controleren, en onmogelijk om uit te zetten zonder je eigen telefoon te hachen via ADB bus etc.

    Kortom kunnen jullie even de fake-facts van de Jonge even rectificeren a. u. b. ?

      Even nagekeken, is ingevoerd met Marshmallow, A-6.0, dat zijn dus al hele oude telefoons, zonder security updates.

      https://developer.android.com/reference/android/Manifest.permission#ACCESS_FINE_LOCATION

      Kortom, de App wekt om een *undisclosed reason* niet op Android versies lager dan 10.
      waardoor de 60% per definitie onmogelijk haalbaar is.

      Verreweg de meeste Android apoaraten hebben een oudere versie. alleen Achmea word er beter van als je die datamining app installeert.

      Het bied door de *vrijwilligheid* geen enkele beveiliging tegen een R: 1,6 explosie.

      Immers uit alle onderzoeken (zie NEMJ) blijkt dat iedere #SARS_CoV_2 drager vooral de eerste 4 dagen na de incubatie extreem besmettelijk is, via aerosolen ogeen druppels maar microscopisch kleine stofdeeltjes, maar ook via fomite en faecalische overdrachten.

      Alleen ouderwetse contactonderzoek zoals in duitsland taiwan en nieuwzeeland kan een nieuwe uitbraak voorkomen.

    De Corona app werkt alleen als bluetooth voortdurend aanstaat. Met bluetooth voortdurend aan is er een risico dat je telefoon gehackt wordt. Daarom gebruik ik de app niet.