Registeren Inloggen

Kabinet schaft genoeg vaccins aan voor iedereen die wil in 2022

Het demissionaire kabinet heeft overeenstemming bereikt over de aanschaf van nog eens ruim zes miljoen doses van het coronavaccin van Moderna. Daarmee is Nederland verzekerd van voldoende vaccins om ook volgend jaar iedereen die dat wil te vaccineren. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge maandag bekendgemaakt.

Voldoende om ook jongeren te prikken

Of en zo ja hoe het vaccinatieprogramma volgend jaar wordt voortgezet, is nog niet duidelijk. Dat is onder meer afhankelijk van adviezen van de Gezondheidsraad. Maar er zijn straks hoe dan ook voldoende doses beschikbaar om iedereen boven de 12 jaar twee prikken aan te bieden. “In het najaar gaan we pas bekijken of het eigenlijk wel nodig is”, zegt De Jonge.

Neemt immuniteit af in loop der tijd?

De minister ziet voor het komende jaar “een aantal onzekerheden”, waar de Gezondheidsraad zich over moet buigen. Zo is onduidelijk of nieuwe mutaties leiden tot extra besmettingsrisico. Ook is nog onbekend hoe snel de immuniteit als gevolg van de eerste vaccinatiecampagne afneemt.

Moderna en Pfizer laten zich snel aanpassen aan mutaties

Door toch al voldoende vaccins voor de gehele bevolking te bestellen, kiest het kabinet voor “maximale zekerheid”, aldus de minister. Gekozen is voor vaccins op basis van verschillende technologieën, “die zich ook snel laten aanpassen aan mutaties”. Ook de betrouwbaarheid van leveringen heeft een belangrijke rol gespeeld.

Bron: ANP

Geef een reactie

Reactie

    Vraag ook even voormalig CEO van Pfizer Dr. Mike Yeadon want na ruim 30 jaar leiding te hebben gegeven aan Pfizer kan hij je heel veel vertellen.