Registeren Inloggen

Dit is waarom er nauwelijks verpleeghuizen bij komen

De wachtlijsten voor verpleeghuisplekken worden langer en langer. Toch worden er nauwelijks verpleeghuisplekken bijgebouwd. Hoe kan dat? We leggen uit hoe het probleem in elkaar steekt.

Deze 5 moeten aan de slag

Dat er te weinig nieuwe verpleeghuizen bij worden gebouwd, ligt aan 5 partijen. De minister, de zorgkantoren, die worden bestuurd door de zorgverzekeraars, de zorginstellingen, de gemeentes en de vastgoedbedrijven, waaronder de woningcorporaties. Die 5 werken slecht samen, en dat zit zo.

Wijzen naar elkaar

De minister voor Volksgezondheid geeft geen opdracht om verpleeghuizen te bouwen. Hij verwijst naar de zorgkantoren. Die moeten regelen dat er voldoende zorg beschikbaar is. Maar zij kunnen zelf geen verpleeghuizen bouwen. Daarvoor zijn zij afhankelijk van zorginstellingen. Maar zorginstellingen willen niet bouwen. Het kost hen veel geld en ze weten niet of ze dit terugverdienen. Daarnaast hebben ze nu al moeite om voldoende personeel te vinden.

Liever luxe woningen

En de Gemeente? Die is druk met de jeugd- en thuiszorg. Bouwplannen voor verpleeghuizen hebben ze niet en het geld evenmin. De bouw van luxe woningen levert gemeentes veel meer op. Maar waarom springen vastgoedbedrijven dan niet in dit gat? Dat doen ze alleen als zij voor langere termijn financiële garanties krijgen. En die krijgen ze niet. Alle instanties hebben andere belangen en daarom worden er nauwelijks verpleeghuizen gebouwd. De wachtlijsten lopen dus alleen maar verder op.

Dit kunt u doen

Gelukkig is er wel iets dat u kunt doen als u of uw familielid al veel te lang wacht op een plek in het verpleeghuis. We leggen het uit in dit artikel.

Geef een reactie