Registeren Inloggen

Dit zijn de verschillen tussen de coronavaccins

Er zijn in ons land ruim 120.000 prikken tegen corona gezet. Nieuwe vaccins zijn in aantocht. Wat zijn de verschillen tussen de merken vaccins? We bespreken de belangrijkste vaccins met Ruud Coolen van Brakel, directeur het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Verschillende vaccins

Er zijn wereldwijd 170 verschillende vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling. De Europese Unie heeft 6 contracten met fabrikanten afgesloten. Twee vaccins zijn inmiddels goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenbeoordelingscomité, EMA: Het Pfizer/Biontech en het Moderna vaccin. De andere middelen in aantocht zijn: het AstraZeneca vaccin, het Janssen vaccin, het Sanofi/ GSK vaccin en het vaccin van de Duitse farmaceut Curevac.

Oneindig veel geld

Ruud Coolen van Brakel volgt de ontwikkelingen op de voet. Hij is directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, een onafhankelijke organisatie die de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van het geneesmiddelengebruik verbetert. ‘Het is een verschrikkelijk drukke periode. De druk om de vaccins snel op de markt te brengen is groot. Er is een bijna ongelimiteerde hoeveelheid geld voor dit onderzoek, dat is ongekend’, zegt Coolen van Brakel.

Verschil in test-tijd

De toelating van de vier andere belangrijke vaccins kan nog maanden duren. Bijvoorbeeld het Astrazenca vaccin liep flinke vertraging op. ‘Dat kwam doordat er in de onderzoeksgroep iets bijzonders gebeurde’, vertelt Coolen van Brakel. ‘Het grootste deel van de proefpersonen kreeg een volledige dosis, een klein gedeelte een halve dosis bij de tweede prik. Bij die laatste groep was het vaccin effectiever. Astrazeneca gooide die testresultaten bij elkaar. Daardoor ontstonden er nieuwe vragen bij de EMA en dus vertraging.’

Verschillende werking

De vaccins werken op een verschillende manier. Zogenoemde mRNA-vaccins bevatten alleen een stukje genetische materiaal van het virus. Er wordt mRNA geïnjecteerd, dat wordt in de lichaamscellen afgelezen, zodat een eiwit wordt geproduceerd. De Pfizer en Moderna vaccins werken op deze manier. Daarnaast zijn er vaccins op die op een klassieke vaccinmethode zijn gebaseerd: Deze bevatten het eiwit als zogeheten antigeen. Een antigeen is een molecuul dat in staat is een reactie van het afweersysteem op te wekken. Het Astrazenca en Janssen vaccin zijn hierop gebaseerd. Coolen van Brakel:  ‘De werkzaamheid van de vaccins is opmerkelijk hoog. Bij Pfizer en het Moderna- vaccin ligt het zelfs boven de 90%. Wat betreft de veiligheid ziet het er echt goed uit.’

Prijsverschillen

Aan ieder vaccin hangt een ander prijskaartje. De prijs per dosis van het Astrazenca vaccin is 1 euro 78. Het Pfizer vaccin kost 12 euro, Moderna 15 euro. ‘Dat verbaast me wel ’ zegt Van Coolen Brakel, ‘Ik had het chique gevonden als alle fabrikanten dezelfde winstmarge hadden aangehouden. Dit zijn grote prijsverschillen.’

Bijwerkingen hetzelfde

De bijwerkingen van de vaccins ontlopen elkaar nauwelijks. Gebruikers kunnen te maken krijgen met moeheid, hoofdpijn, spierpijn, pijn in de gewrichten en koude rillingen. ‘Dat is normaal bij vaccinaties. Het gebeurt bij minder dan 10 procent van de gebruikers. Een heel kleine groep’, aldus Coolen van Brakel. Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen. ‘We hebben dat tot nu toe slechts bij twee mensen gezien. Dit is de reden waarom we mensen een kwartier laten wachten na de vaccinatie.’

Kiezen

U kunt momenteel niet kiezen uit vaccins. ‘Als er 8 vaccins zijn toegelaten is het pas echt mogelijk om ze goed te vergelijken en een keuze te maken. Er zou dan wel uitgebreide publieke voorlichting moeten komen over de werkzaamheid,’ zegt Coolen van Brakel. Hij kan niet aangegeven welk vaccin het beste zou zijn. Daarvoor ontbreken nog te veel gegevens.

Vragen

Bijvoorbeeld het Janssen vaccin heeft als voordeel dat er maar 1 dosis hoeft te worden geïnjecteerd. Maar er zijn nog belangrijke vragen niet beantwoord. ‘Hoe lang werken de vaccins? In hoeverre zijn mensen die gevaccineerd zijn besmettelijk? Hoe effectief zijn de vaccins bij nieuwe varianten van het virus of bij kwetsbare ouderen? Dat moet de komende tijd allemaal duidelijk worden’, aldus Coolen van Brakel. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik informeert u over de laatste stand zaken met een eigen coronajournaal.

GGD start met vaccinatie thuiswonende 90-plussers

Geef een reactie

Reacties (8)

  Volgens Dr. Robert Oswald en diverse universiteiten alsmede het CDC is het covid virus nog steeds niet geïdentificeerd hoe kun je dan mutaties hebben en waar moet je tegen vaccineren: https://urubin.nl/files/view/18927

   Dit is valse informatie. Ik heb het opgezocht en deze dr. Oswald is een andere dan die hij zegt te zijn en geen viroloog. De man die hij zegt te zijn is dat dus wel en die erkent het bestaan van Corona.
   Ik persoonlijk geloof ook wel dat dit virus bestaat, dat het nieuw is en wat gevaarlijker dan andere virussen maar ik geloof niet dat we zo bang moeten zijn als ze ons proberen te maken. Ik geloof ook niet dat alle mensen die geregistreerd staan als zijnde overleden aan corona daar ook echt aan overleden zijn want ik ken dus al een aantal verhalen, ook uit mijn directe omgeving dat mensen die overleden waren, werden geregistreerd als corona-slachtoffer zonder dat daar verder onderzoek naar is gedaan.
   En zoals ik elders al schreef, de dood hoort bij het leven, ouderen gaan sneller dood dan jongeren. Iemand schreef ‘een persoon die op hoge leeftijd overlijdt is geen slachtoffer’ en zo zie ik dat ook.
   Natuurlijk is het verdrietig als je op een dag je vader, moeder moet laten gaan, maar of dat nu aan corona is of aan iets anders. Als je heel oud bent, dan is het op een dag klaar. Voorlopig gaan er dagelijks meer mensen dood aan andere ziekten dan aan Corona.
   Wat vaccineren betreft, ik ben 60 plusser maar laat me vooralsnog niet vaccineren. Ik neem ook geen griepvaccin. Ik slik wel vitamine D in de wintermaanden omdat ik geloof dat dit werkt, dat is door bewezen door artsen maar hier wil het RIVM eerst weer een onderzoek naar laten doen dus adviseren ze dat niet, iets wat ik dus schandalig vindt omdat ze ons wel een vaccin in ons lijf willen spuiten waarvan je dus maar moet afwachten of het echt goed werkt want dat weten ze ook helemaal nog niet. Er zijn meer vragen dan antwoorden op die vaccins.

  De meeste mensen schijnen overtuigd te zijn van het idee dat de Corona-vaccins goedgekeurd zijn door de overheid. Dat is niet zo. Ze kregen een zogenaamde “emergency use authorization”, wat betekent dat het vaccin niet bewezen veilig is volgens de standaardprocedures, maar toch werd toegelaten omwille van een “noodsituatie”.
  Nu is dat begrip – “noodsituatie” – natuurlijk heel rekkelijk, en dan vooral als je weet dat het aantal positieve testen niet in de verste verte een maat kan zijn voor de ernst van de situatie. Eerder is al aangeven, waarom de PCR-test voor geen meter deugt: zowat alle parameters die je in het oog moet houden om tot een wetenschappelijk aanvaardbaar testresultaat te komen, zijn straal genegeerd. De test is niets waard. Nul komma nul.
  Het tweede grootste argument – dat de IC’s vol liggen en dreigen overbelast te geraken – houdt ook geen steek. Gelijk welke verpleegkundige kan u vertellen dat IC’s bijna altijd vol liggen. Het zijn dure ligplaatsen, en bij zowat elke besparings-ronde komen ze als eerste in het vizier. Er zijn er sowieso nooit teveel en in de afgelopen jaren zijn er geen bijgekomen. Resultaat: ook in 2018, toen er van Corona nog geen sprake was, moest men al mensen op de gang leggen.
  Wat is er dan wel aan de hand? Bij het begin van deze ‘crisis’: het monetair systeem maakt zich klaar voor een grote reset, en is bezig met het verzamelen van alle dictatoriale bevoegdheden die het daarvoor nodig heeft: de mensen “tracken & tracen”, tot ze huisarrest kunnen verplichten, en ze vooral zo bang maken dat ze niet eens meer op straat durven komen om op te eisen wat van hen is: hun spaargeld, hun koopkracht, hun leven.
  We zouden het nochtans moeten doen. Er is namelijk iets dat u moet beseffen, en velen doen dat nog steeds niet: in de ogen van de globale elite zijn wij niet meer dan vee. Wij zijn geen individuen met dromen, wensen en verlangens. Neen. Wij zijn schapen, wiens fiscale wol elk jaar netjes geschoren wordt, en van wie verondersteld wordt dat ze de officiële propaganda braafjes nablaten. Wie een goed schaap is krijgt medewerking, slechte schapen krijgen censuur.
  U vindt dat ik overdrijf? Uw goed recht. Maar vraag uzelf eens af wat u met uw eigen ogen gezien heeft van de “pandemie”, als u even de tv-realiteit wegdenkt. Werden uw buren werkelijk bij bosjes geveld, zoals in “La Peste” van Camus? Heeft u talloze begrafenissen van familieleden moeten bijwonen? Is een derde van uw voetbalclub ter ziele gegaan? Nee? Wel dan is er enkel een dodelijke epidemie op tv, en niet in de realiteit.
  Ik kan dus maar één ding hopen: dat de schellen van uw ogen vallen en u de realiteit ziet voor wat ze is. De testen zijn vals, er is géén grotere crisis dan andere jaren, en waar het hem echt om gaat is de installatie van een dictatoriaal regime die de tumultueuze overgang naar het nieuwe monetair systeem moet begeleiden. Een totalitaire technostaat die véél meer zal kunnen doen dan louter de president van de VS het zwijgen opleggen, geloof me.
  En zelfs al gelooft geen mens wat ik zeg, dan nog is het mijn plicht om te spreken. U moét mij ook niet geloven. Maar kom binnenkort dan niet zeggen dat ik niet aan de alarmbel getrokken heb. Weet u met zoveel desinformatie eigenlijk nog de klepel hangen?

   Je vergat te vermelden dat de aarde plat is en dat jezus komt…..

   Ik ben het met u eens dat men ons banger maakt dat nodig is, ik geloof wel dat het virus bestaat maar niet dat het zo gevaarlijk is voor de meeste mensen. Voor ouderen is alles gevaarlijk, zelfs en gewone verkoudheid kan hun dood worden.
   Dus ik volg alles nauwlettend en blijf vooral zelf nadenken en laat me niet bang maken, ook al doet het RIVM hun best om dat wel te doen. En die vaccins laat ik als 60 plusser voorlopig aan me voorbij gaan.
   Maar verder heb ik met u te doen want het lijkt me erg zwaar voor u als u werkelijk gelooft wat u schrijft. Ik hoop voor u dat u snel weer nuchter gaat nadenken en dat ook bij u de schellen van uw ogen vallen.

  Er is inmiddels al weer veel nieuwe informatie bekend. Daarom hebben we de verschillen tussen de vaccins overzichtelijk op een rijtje gezet. Alleen op basis van neutrale, officiële informatie. Telkens als er weer eentje in Nederland wordt toegelaten, of als er bijvoorbeeld over effectiviteit of veiligheid nieuws is, vullen we het overzicht aan. Zie http://www.coronavaccinvergelijker.nl .

  Van alle vaccins daar weten we niks noppes Nada van op langer termijn. Voor mij dus nog steeds onveilig een no go. Ook weten we niet hoelang het werkzaam blijft. Wel is het prettig dat de vaccins zoals die van Jansen via de klassieke weg gaat, toch iets wat betrouwbaarder. Maar ook hier op langer termijn weten we niks, hoelang het werkt weten we niet. En om nou ieder half jaar een prik te moeten halen dat lijkt mij nu ook niet gezond. De beste prik in de strijd tegen (griep/covid) virussen is het vaccin gezonde leefstijl.

  Het klopt dat de effectiviteit van de verschillende vaccins elkaar niet veel ontloopt. Maar er is inmiddels wel wat meer bekend over de verschillen in m.n. bijwerkingen, zie http://www.coronavaccinvergelijker.nl .