Registeren Inloggen

Doorwerken met klachten in verpleeghuis anders geen personeel

Het gaat hard met het coronavirus. Ook in de verpleeghuizen gaat het de verkeerde kant op. Inmiddels zijn zeker 862 verpleeglocaties getroffen door COVID. En dat zullen er waarschijnlijk nog meer worden. In veel verpleeghuizen is dan ook sprake van een lichte paniek onder de bewoners en moedeloosheid onder het uitgeputte personeel.

De rek is eruit

Wilma Schutte is locatie-manager van verpleeghuis de Vloet in het Brabantse Oisterwijk. Haar verpleeghuis heeft het al voor de kiezen gekregen: bewoners die ziek werden, bewoners die overleden en veel medewerkers die ook gedurende lange tijd het virus onder de leden hadden. Momenteel zit weer een aantal bewoners in quarantaine en het personeel is doodmoe. “De rek is eruit”, zegt Schutte. “Mensen draaien dubbele diensten, werken zich uit de naad en zijn ook nog eens boos op elkaar”. Want er is op de werkvloer een tweedeling tussen gevaccineerde en ongevaccineerde medewerkers. ”De gevaccineerden betichten de anderen van onverantwoord gedrag. En dat zet alles op scherp”, aldus Schutte.

Neem je oma of opa niet gezellig mee naar huis

Om het virus onder de knie te krijgen moeten we met z’n allen de momenten dat we gezellig bijeen zijn op een lager pitje zetten. Schutte doet een oproep aan alle familieleden om met niet meer dan twee personen een bezoek te brengen aan ouders of grootouders in het verpleeghuis. En “neem alsjeblieft je ouders of grootouders niet mee naar huis voor een gezellig samenzijn. De kans op besmetting thuis is te groot”. Misschien komt er een lichtpuntje als alle bewoners een boosterprik hebben gekregen. Als het aan Schutte licht komt de derde prik er liever vandaag dan morgen. Want het zou ook een enorme verlichting betekenen voor het personeel.

Doorwerken, ook met klachten

Uit een enquête van het tijdschrift TVV, het vakblad voor het verzorgend personeel, blijkt dat 1 op de 3 verzorgenden moet doorwerken met coronaklachten. Dat geldt zowel voor verzorgenden in het verpleeghuis als in de thuiszorg. De richtlijnen van het RIVM zijn dat tussen de test en het tijdstip van de uitslag de persoon met klachten thuis blijft. Daar is in de zorg dus vaak geen sprake van. Van de 600 ondervraagden bleven zo’n 200 doorwerken met -milde- coronaklachten. De cliënten en de familieleden werden daarvan niet op de hoogte gesteld. Wel is het zo dat de medewerkers met klachten extra beschermende maatregelen namen. Maar thuis blijven zou de continuïteit van de zorg schaden. Want volgens Conny Helder van Actiz, de branchevereniging van ouderen, kunnen we ons afvragen wat erger is: ”Doorwerken met coronaklachten of niet werken en een deel van de bewoners aan hun lot overlaten.”

Vaccinaties

De ondervraagden kregen ook de vraag voorgelegd of ze gevaccineerd zijn. Bij 1 op de 10 blijkt dat niet zo te zijn (9 procent). De meerderheid (85 procent) wel en 6 procent van de ondervraagden wil zich daar niet over uit laten. Opmerkelijk is ook de onvrede over het kabinetsbeleid rond corona. Liefst 78 procent wil toch een ander, en strenger, beleid. “Verplicht vaccineren” behoort daartoe. Maar het is nog maar de vraag of Den Haag hetzelfde besluit neemt als onze buren. De nieuwe Duitse regering onder leiding van de sociaal-democraat Olaf Scholz heeft namelijk besloten een vaccinatieplicht in te voeren in alle verpleeghuizen. Wie weet is dat de eerste stap voor een verplichte vaccinatie van de hele samenleving.

Geef een reactie

Reactie

    Koky32