Vorig jaar zijn ongeveer 1,1 miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is ruim 6 procent van het totaal aantal mensen dat verzekerd is. Ook het jaar daarvoor stapten ongeveer even veel mensen over. Maar volgens Zorgverzekeraars Nederland is er wel een verschil. Want eerder hebben veel meer mensen gelet op het aanbod van zorgverzekeringen. Misschien komt dat door corona. Hoe dat nu is, weet de organisatie nog niet.

Verhoogd eigen risico niet hoger

Femke Koning van ervaringensite Zeker.com verwacht dat dit jaar iets minder mensen kiezen voor een verhoogd eigen risico. Dat is namelijk een mogelijkheid om de premie te verlagen. “Met name door corona verwacht ik een daling. Kom je in het ziekenhuis terecht met corona, dan geldt het eigen risico. Wie kiest voor een verhoogd eigen risico, betaalt dan dus meer. Ik denk dat mensen tijdens de pandemie hiermee voorzichtiger zullen zijn.”

Extreme drukte bij vergelijkingssites

Vergelijkingssite ZorgKiezer.nl zegt dat het nu “extreem druk” is bij zorgverzekeraars en vergelijkingssites. “Er is nu felle concurrentie tussen zorgverzekeraars om de klant. Daarbij kiest de overstapper vaak voor een prijsvechter.” En ZorgKiezer ziet flinke prijsverschillen. “De goedkoopste budgetpolis is komend jaar bijna 535 per jaar goedkoper dan de duurste basisverzekering met vrije zorgkeuze.” Over het hele jaar zullen zorgpremies gemiddeld met zo’n 48 euro stijgen.

Korting

Wat ook opvallend is, is dat veel mensen bereid zijn informatie te geven over hun levensstijl in ruil voor korting. Volgens Pricewise gaat het om 47 procent van de Nederlanders. Zij willen in ruil voor deze informatie, graag korting op de zorgpremie. Jongeren willen dat iets vaker dan ouderen.

Waar vergelijken?

Wilt u nog overstappen van zorgverzekering? Dan kunt u dat snel en overzichtelijk doen met een vergelijkingssite. Bijvoorbeeld via Independer, de Consumentenbond, Pricewise, ZorgKiezer en Zorgwijzer. Hier vult u uw geboortedatum en geslacht in. Daarna vult u uw wensen in voor het eigen risico en aanvullende verzekeringen. Heeft u dat gedaan? Dan kunt u alle zorgverzekeringen op een rijtje zien.

 

Neem uw verzekeringen door: Welke heeft u nodig en welke niet?

Bron: ANP