Registeren Inloggen

Droomsap mag niet worden verkocht in Nederland: waarom niet?

Droomsap: het klinkt als een sprookjesachtig drankje. Toch mag het middel met doxylamine niet verkocht worden in Nederland en delen van het buitenland. Waarom niet? En is het middel veilig?

Is Droomsap een natuurlijk middel?

Tientallen klanten van het slaapmiddel Droomsap delen hun ervaring bij Meldpunt. Velen stappen liever niet naar de huisarts om iets aan hun slapeloosheid te doen, voornamelijk omdat ze geen zware of verslavende slaapmiddelen willen. Droomsap adverteert op vele sociale media met hun website, waar ze de natuurlijke ingrediënten van het drankje benadrukken. Uit navraag van Meldpunt blijkt dat velen het drankje ook zien als een natuurlijk slaapmiddel en het om die reden aanschaffen. Maar het werkzame deel zit hem niet in de kruiden of honing, maar het chemische ingrediënt doxylamine.

Wat is doxylamine?

Doxylamine is een oud medicijn tegen allergieën. Het werd in de jaren 60 afgekeurd omdat het onder andere te veel sufheid en slaperigheid als bijwerking heeft. De verkoop ervan zonder recept is verboden. Alle producten die meer dan 7,5 milligram doxylamine bevatten moeten dus via een arts worden besteld.

Let op de dosering van Droomsap!

In de verpakking van het drankje zit een maatlepel, in de kleine lettertjes op de bijsluiter staat de aanbevolen hoeveelheid: 2 milligram. Maar op de maatlepel staan verschillende streepjes en cijfers die moeilijk leesbaar kunnen zijn. Als Meldpunt aan Droomsap gebruikers naar hun dosering vraagt, hebben de meesten geen idee dat ze een dosering moeten afmeten. Sommigen zeggen een slok uit de fles te nemen, anderen gieten de maatlepel vol en krijgen zo het dubbele van de aanbeveling binnen. Anderen zeggen zo draaierig te worden van het middel, dat ze hun eigen kleinere theelepel vullen. Het zelf doseren van dit middel kan echter risico geven op vergiftiging.

Dromenwinkel

Dromenwinkel is de enige webwinkel die Droomsap aanbiedt. Ze zijn echter niet gevestigd in Nederland, maar in Tsjechië. De woordvoerder van de website, John de Wit, legt uit dat DroomSap in opdracht van Dromenwinkel in een Nederlands bedrijf wordt geproduceerd, waar ook geneesmiddelen voor menselijke en veterinaire toepassing geproduceerd worden. Maar welk bedrijf dat precies is, blijft onduidelijk. De Wit vertelt in de uitzending van Meldpunt op 1 maart 2024: “Als we in Nederland verboden zijn, waarom zouden we ons dan aan de regels houden?”

Ook verbod in het buitenland

Uit onderzoek van Meldpunt blijkt dat het product Droomsap eigendom is van Sambrosa Care Inc. USA. De Canadese variant Sambrosa Sleep Juice leidt onder andere naar Canadian Enterprises in Garderen. Het bedrijf verkoopt exact hetzelfde drankje in Amerika en Canada onder de naam Sambrosa. De Amerikaanse overheid heeft dezelfde bezwaren tegen het product als in Nederland. Doxylamine is daar niet geregistreerd als slaapmiddel, en mag als zodanig niet aanprijst en vrij verkocht worden. Er zijn geen adequate klinische onderzoeken gedaan naar het drankje.

Wat u moet weten voordat u Droomsap bestelt

Droomsap met doxylamine is dus een verboden product. Het postpakket kan door de douane worden ingenomen. Mocht u het toch gaan gebruiken doe dat dan niet langdurig. Volgens het CBG (College Ter Beoordeling Geneesmiddelen) moet gebruik worden beperkt tot maximaal 7 dagen. Als de symptomen niet verbeteren of verergeren, of als doxylamine regelmatig moet worden gebruikt, moet een arts worden geraadpleegd. Patiënten met een verminderde nier- of leverfunctie en oudere of verzwakte patiënten moeten extra oppassen.

Heeft u bijwerkingen? Meld het bij Lareb

“Het is belangrijk dat als mensen klachten krijgen bij dit soort producten ze dat bij ons melden, dan kunnen we aan de bel trekken,” zegt Agnes Kant van het Bijwerkingencentrum Lareb  “Wat je vaker ziet is dat als er voor middelen waar illegale geneesmiddelen inzitten gewaarschuwd wordt, de illegale verkoop stopt, maar vervolgens er onder ander naam weer vergelijkbare gevaarlijke producten worden verkocht. Dat hebben wij bijvoorbeeld gezien bij meldingen van diverse afslankmiddelen.”

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Reacties (31)

  Ik vond het erg ver gezocht en eigenlijk stemningmakerij, Er staan streepjes oo het lepeltje. Als je dus 2 lepels neem, dan hou je , dus niet aan de gebruiksaanwijzing. Als je praat over, overdosering. Dat heb je ook als je 4 paracetamollen neemt i.p v. 2.

   Als je het artikel niet begrepen hebt kan je het inderdaad als stemmingmakerij zien. Dat een overdosis paracetamol ook bestaat, en ook gevaarlijk kan zijn trouwens, is inderdaad een feit, maar heeft hier natuurlijk niets mee te maken. Of bedoelt u dat, omdat je van overdosis paracetamol ernstige leverschade kunt krijgen, we alle andere middelen die ook giftig zijn maar moeten negeren?

  Ik vind het jammer dat de positieve reacties niet aan de orde komen, ik heb atrose en slaap slecht, ik houd mij keurig aan de hoeveelheden en slaap er erg goed op, ik heb al van alles geprobeerd, en kom tot de conclusie dat droomsap als enige wel resultaat heeft, ik heb begrepen dat dit middel in veel landen wel gewoon verkrijgbaar is waarom niet in Nederland?

   Ben het helemaal, met u eens. De deskundige zei in 1e instantie dat een lage dosering geen geneesmiddel is . Echter er werd zo indringend oo haar ingepraat, on het vooral maar slecht te vinden. Ik heb het middel pas geprobeerd met het lepeltje 2 mili en sliep erg goed , beter als net de slaapzalen va. De huisarts

   Volkomen mee eens. Gebruik t met verstand. Dan is het gewoon een super middel.Ik gebruik droomsap al een aantal jaren ivm nachtdiensten. Ik krijg geen medicatie om te slapen terwijl een collega al jaren slaappilletjes krijgt ivm de nachtdiensten. Ook deze medicatie is slecht en zelfs verslavend. Voor mij is droomsap wel noodzakelijk. Kwam via Google dus bij droomwinkel terecht. In begin gebruikte ik het maatschepje maar dan was ik inderdaad lang erna moe. Sinds lange tijd heb ik een smal lepeltje dat in de hals van het flesje past. Dus weinig sap. Kan redelijk goed doseren.slaap dan 2 tot 5 uur. Gewoon perfect. Als ik lees dat sommige mensen uit het flesje drinken dan zijn deze mensen erg dom. Hebben de voorschriften niet gelezen. Een medicijn van de huisarts gebruik je ook niet zonder vooraf de bijsluiter te hebben gelezen. Omdat er enkele mensen minder goede ervaringen hebben wordt dit middel verboden?
   Hoeveel medicijnen worden er niet voorgeschreven waarvan bekend is dat heel veel mensen bijwerkingen hebben. Maar ze zijn nog steeds in omloop. Er worden medicijnen gebruikt die veel gevaarlijker en verslavender zijn. Aantal in vrije verkoop te verkrijgen. Dan denk ik dat t pamperen is vd mens. Hoe zit het bv met alcohol, drugs, (E-)sigaretten . Die zijn ook (of erger) verslavend of dodelijk. Mensen moet het met verstand gebruiken. Dit geldt voor bijna alles.

  Echt het enige wat doet slapen. Te weinig slaap is ook niet gezond en een gevaar in het verkeer. Paracetamol moet je er ook geen 12 van nemen op een dag. Mensen die een dubbele dosis innemen zijn gewoon niet slim bezig. Staat duidelijk op de doos dat er doxylamine in zit. Daarnaast kun je in ieder land wel wat krijgen zonder recept, om te slapen. Alleen Nederland is er enorm moeilijk over. Zo kon ik het voor ik droomsap nam, gewoon in Frankrijk bestellen en werd het thuis gestuurd.

  Ik ben zeer tevreden over dit middel en het is duidelijk voor mij als consument dat er naast kruiden ook een lage dosering medicijn in zit. Maar ik ben oud en wijs genoeg om te snappen dat je er een theelepeltje van moet nemen en niet die hele volle lepel. Zoals in het filmpje?? Ik ben blij dat ik nu goed slaap en uitgerust mijn dag begin. Ik zou t iedereen aanraden. Ik vind t echt kleinerend hoe in het filmpje de consument als dom wordt gezien. Als je meer paracetamol gebruikt dan in de bijsluiter wordt geadviseerd krijg je ook lever-en nierfunctie stoornissen en dat kun je ook gewoon kopen. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor wat je in neemt.

   Helemaal mee eens!!! Zelfde mening. Gelukkig zijn er ook “slimme” mensen die niet alles geloven

  Ook ik ben een tevreden gebruiker van droomsap! Soms heb je dat gewoon even nodig , ik heb geleerd bijsluiters te lezen en daar staat echt heel duidelijk in hoe je droomsap moet gebruiken! En dat lepeltje is prima! Slaap er geweldig op!

   Ik ben juist erg blij met Droomsap. Na mijn aanrijding in augustus 2022 sliep ik bijzonder slecht. De pammetjes zijn te chemisch en onderdrukken alles. Op aanraden van een pedicure cliënt, heb ik Droomsap gekocht en sindsdien slaap ik zoveel malen beter. Oke de dromen zijn levensecht. Maar voor mij nu een prima oplossing.

   Herstel is nog steeds in volle gang.

   Geraldine 50

  Lekker dan….heb het net 2 maanden in mijn kastje staan….3 x gebruikt, heel klein beetje…werkt wel. Voor noodgevallen dan maar gebruiken.

   Gewoon gebruiken maar wel verstandig en niet teveel.

  Zojuist het programma gekeken, ook omdat ik benieuwd was hoe meldpunt ‘onpartijdig’ onderzoek heeft gedaan naar het droomsap. Alles wat werd besproken vind je ook terug op de droomsap website, zoook de dosering en de hoeveelheid te gebruiken doxylamine. Dat sommige gebruikers, zoals de vrouw die in beeld werd gebracht, de bijsluiter niet lezen.
  Dat is wel een aandachtspunt.
  Verder helaas geen nieuwe informatie, behalve dat wel tien keer door de apothekeres wordt benadrukt dat doxylamine een geneesmiddel is en ondanks de lage dosering geen kwaad kan maar toch het is een geneesmiddel. Je proeft door de genoemde argumenten weerstand tegen het droomsap als zodanig en met name tegen de doxylamine. Wat jammer is, dat er totaal niet werd gesproken over hoeveel mensen slecht slapen en dat veel van de slechte slapers, wel degelijk baat hebben bij een lepeltje droomsap. Zo’n 30 jaar terug gebruikten mijn vriendinnen al droomsap en ik gebruik het nu sinds een jaar of twee. Ik gebruik het zo af en toe en ben dan heel dankbaar voor een nacht heerlijk slapen. Ook heeft het gebruik van het sap, bij mij al 3x een jetlag voorkomen. Aldus tevreden droomsap gebruiker😌

  Ook ik ben een tevreden gebruiker van droomsap. Ik ben verpleegkundige en gebruik het enkel na een drukke avonddienst. Het helpt mij snel in slaap te komen en de volgende dag weer uitgerust aan het werk te gaan en of voor mijn gezin te zorgen.
  De dosering bepaal ik met een spuitje, mijns inziens zou die erbij moeten zitten voor een nauwkeurige dosering. Ik gebruik maar 1,3 ml, met meer heb ik de volgende dag ook klachten als slaperigheid. Op de website van droomsap staat ook vermeld dat je bij klachten de volgende dag de dosering moet verlagen. Simpel toch? Die vrouw in de uitzending neemt natuurlijk veel te veel, een hele lepel, ik zou er twee dagen van slapen! De bijsluiter lezen en je aan de dosering houden is bij alle medicatie en ook supplementen heel belangrijk! Jammer dat het enkel negativiteit was wat benadrukt werd in de uitzending.

  Slecht slapen is vele malen ongezonder dan een middeltje als doxylamine. Het is een van de antihistamine middeltjes wat bij hooikoorts ea allergieen zonder problemen langdurig gebruikt wordt.
  Omdat doxylamine samen met de andere middeltjes in slaapsap dufheid geeft is het een onschuldig slaapmiddeltje.
  Wel voor de nacht gebruiken en niet overdag. De antihooikoortsmiddeltjes gebruik je overdag, doxylamine voor de nacht.
  Gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid, niet vd industrie en de reguliere geneeskunde. Die houden zich bezig met ziekte verminderen, niet met gezondheid. Het is niet voor niets dat de arts de studie medicijnen heeft gehad, niet de studie gezondheid.

  Ook ik ben 1 van die mensen die zeer slecht slaapt en deze sap nu al een tijdje gebruikt. Voor mij werkt het perfect! Als ik het niet gebruik merk ik dat direct. Er zit een duidelijke bijsluiter bij en tja als mensen die niet lezen en hoveelheid overschrijden……Ik gebruik verder geen medicijnen, ben gezond. Hoeveel mensen slikken er geen “pammetjes” en dit al jaren lang. Veel mensen die ik ken krijgen slaappillen en nog slapen ze slecht. Ik gebruik het naar volle tevredenheid en zou het iedereen met slaapproblemen aanraden te proberen.

  Ik gebruik droomsap al een aantal jaren ivm nachtdiensten. Ik krijg geen medicatie om te slapen terwijl een collega al jaren slaappilletjes krijgt ivm de nachtdiensten. Ook deze medicatie is slecht en zelfs verslavend. Voor mij is droomsap wel noodzakelijk. Kwam via Google dus bij droomwinkel terecht. In begin gebruikte ik het maatschepje maar dan was ik inderdaad lang erna moe. Sinds lange tijd heb ik een smal lepeltje dat in de hals van het flesje past. Dus weinig sap. Kan redelijk goed doseren.slaap dan 2 tot 5 uur. Gewoon perfect. Als ik lees dat sommige mensen uit het flesje drinken dan zijn deze mensen erg dom. Hebben de voorschriften niet gelezen. Een medicijn van de huisarts gebruik je ook niet zonder vooraf de bijsluiter te hebben gelezen. Omdat er enkele mensen minder goede ervaringen hebben wordt dit middel verboden?
  Hoeveel medicijnen worden er niet voorgeschreven waarvan bekend is dat heel veel mensen bijwerkingen hebben. Maar ze zijn nog steeds in omloop. Er worden medicijnen gebruikt die veel gevaarlijker en verslavender zijn. Aantal in vrije verkoop te verkrijgen. Dan denk ik dat t pamperen is vd mens. Hoe zit het bv met alcohol, drugs, (E-)sigaretten . Die zijn ook (of erger) verslavend of dodelijk. Mensen moet het met verstand gebruiken. Dit geldt voor bijna alles.

  Na een jaar slapeloze nachten was ik ontzettend blij dat Droomsap mij hielp weer te slapen en heb zeker een jaar lang elke avond een theelepeltje genomen – was echt mijn redding! Ik kon cold turkey stoppen en neem het nu alleen nog in als ik niet in mijn eigen bed slaap of na tijdverschil na de vakantie of wanneer we zwaar hebben getafeld met een wijnarrangement. Mijn dementerende schoonmoeder hebben we het afgepakt want zij nam veel te veel ( ze vond het zo lekker) en sliep dan een gat in de dag en was verwarder dan anders. Maar dat geldt voor veel andere medicijnen ook : beter niet meer nemen dan de aanbevolen hoeveelheid. Als je een antibioticum kuur volgt giet je het spul toch ook niet op een soeplepel. Persoonlijk denk ik dat niet slapen door bv overgangsklachten ook heel schadelijk voor de gezondheid en het welbevinden is – dus kiezen tussen twee ‘ kwaden’ als je bang bent voor (een bescheiden hoeveelheid van) een chemisch stofje…

  Jammer dat mensen nooit de moeite nemen om een bijsluiter te lezen. En altijd ligt het aan een ander als er iets niet (helemaal) goed gaat.

  Het is alweer pijnlijk duidelijk dat de grote pharmaceutische bedrijven maar al te graag een stokje willen steken voor iets wat niet door hun geproduceerd wordt maar waar mensen veel profijt van hebben. En daarvoor worden snel allerlei media kanalen ingezet om angst te zaaien. Zo zouden volgens hen Kinderen in levensgevaar kunnen geraken wanneer zij paar flinke slokken uit de fles te nemen. En dat terwijl het spulletje echt zo intens smerig smaakt dat dat echt niet zomaar zal gebeuren. En laten we wel wezen, een medicijn …welke dan ook hoort men veilig op te bergen, buiten bereik van kinderen. Dan wordt het werkende bestanddeel als bijna “vreselijk gevaarlijk en onverantwoordelijk” neergezet en schijnt niemand om te kunnen gaan met een maatlepel of een bijsluiter te lezen. En omdat mensen maar “domme onwetende wezentjes” zijn, vinden zij dat dit sapje maar zo snel mogelijk verboden dient te worden. Neem een gemiddeld medicijnkastje en lees eens alle bijsluiters…
  En voor diegenen die nu over dit sapje vallen omdat ze zo snel te beïnvloeden zijn; Google eens de ingrediënten van bijvoorbeeld een gemiddeld energiedrankje wat overal in de supermarkt staat en wat kinderen met blikjes per dag op school naar binnen slurpen…en kom dan nog eens terug op dit en overdenk daarna ook eens waarom de paracetamol en de ibuprofen s met miljarden per jaar wel geslikt mogen worden en hier niet over gerept wordt.

  Ook ik ben een zeer tevreden gebruiker van het droomsap. Ik heb een aangetoonde slaapstoornis, word meer dan 30x per nacht wakker, ben al moe als ik op sta en toch kreeg ik van zowel de huisarts als de slaappoli, geen slaapmedicatie. Alleen een slaapprotocol, dat niet veel deed. Ik was op een gegeven moment ten einde raad, gebruikte af en toe een pammetje van mijn moeder om een nacht bij te kunnen tanken tot ik droomsap ontdekte. Ik gebruik het middel in de juiste dosering (is echt niet zo moeilijk met die streepjes op het lepeltje) 3 keer per week om weer een nacht goed te kunnen slapen om het dagelijks leven vol te kunnen blijven houden. Je moet toch wat als niemand je verder wil/kan helpen. Ik ben al jaren bezig geweest met voeding, meditatie, yoga nidra, wandelen, homeopathie, ashwaganda, een filter bril ’s avonds, geen beeldschermen meer een poos voor het slapen gaan enz.
  Droomsap helpt mij gewoon en ik ben er super blij mee. Dat er iets in zit dat minder “gezond” is, is dan jammer. Pammetjes zijn ook niet gezond, stress om niet te kunnen slapen ook niet, duf achter het stuur kruipen ook niet. Zet er dan maar een waarschuwing op, maar laat mensen wel hun broodnodige slaap hiermee behouden. Vaak is dit het enige dat nog wel werkt.

  Vreemd dat mijn huisarts hiermee akkoord gaat ..!! Ik gebruik het al jaren en slaap 7/8 uur per nacht heb nergens last van ….

  Tis echt heerlijk spul. Ik en vele van mijn collegas (verpleegkundige) hebruiken het zonder bijwerkingen. Ik kan het iedereen aanraden. Zeker in nachtdiensten. Ik hen 1.5 cc nodig. Dat moet je in het begin even uitzoeken. Ene heeft iets meer en de andere iets minder nodig. Reken wel op 8 uur dat je kunt slapen. Dus niet als je nog maar 4 uur kan pakken, want dan word je wat suf wakker. Wat overigens snel weer weg trekt.

  Ik gebruik nu al enkele maanden Droomsap en ben echt tevreden over de resultaten! Ik merkte al vrij snel na het beginnen met het gebruik ervan dat mijn slaapkwaliteit verbeterde. Wat echt interessant is, is dat ik het ben gaan combineren met Kencos 4, en deze combinatie lijkt een nog beter effect te hebben op mijn algehele welzijn. Het lijkt erop dat de synergie tussen de twee producten elkaar echt versterkt, wat heeft geresulteerd in een nog rustigere nachtrust en ik word verfrist wakker. Zeker een aanrader voor wie zijn slaaproutine wil verbeteren en geen andere oplossing weet.

  Wat een slechte journalistiek. Lijkt inderdaad geen objectieve oordeelsvorming, maar eerder vanuit een lobby door farmacie om dit middel zwart te maken. Ik gebruik het droomsap al tientallen jaren, nadat ik ongeveer alles geprobeerd had en niets hielp. Door mijn slaapgebrek functioneerde ik niet meer op werk en ook mijn sociale leven leed onder mijn slaapgebrek. Ik was een zombie. Totdat ik het droomsap ging gebruiken en ik eindelijk weer insliep en doorsliep. Ik heb meer bijwerkingen en last van mijn hooikoortsneusspray die ik gedurende 3 maanden per jaar moet gebruiken dan van ruim 20 jaar elke nacht droomsap gebruiken. In veel landen is doxylamine gewoon vrij verkrijgbaar en wordt het door zwangere dames gebruikt tegen zwangerschapsmisselijkheid. In NL is men ten koste van de gezondheid van de bevolking extreem voorzichtig met dit soort producten toestaan. Zodra er kruiden en 1 farmaceutisch ingrediënt bij elkaar worden gevoegd dan kan het niet meer in een categorie gestopt worden en gaan overal de alarmbellen af. Vooral bij de farmaceutische lobby die de verkoop van hun zeer zware slaapmedicatie met heftige bijwerkingen en hoge kans op verslaving in gevaar zien komen. Dat Meldpunt zich zo weinig kritisch opstelt en hierin mee lijkt te gaan valt mij echt vies tegen. Dat is de enige conclusie die ik getrokken heb na het zien van het programma: slecht staaltje journalistiek. En ik blijf droomsap uiteraard gewoon op dezelfde manier gebruiken en ben daar nog elke dag (en nacht) dankbaar voor!

  Ik ben ook een tevreden gebruiker van Droomsap. Nooit problemen gehad. Neem het indien nodig. Het gebruik en de samenstelling van het produkt is duidelijk (maatschepje) Overdosering kan misschien schadelijk zijn, maar dat geldt voor alle medicatie..
  Dus niet structureel en gewoon aan de dosering houden dan is er niks aan de hand. 😴

  Wat een broddelwerk, deze journalist moet zich schamen voor dit stuk stemmingmakerij. Mensen die de fles voor de mond zetten, slaat nergens op. Dat doe je toch met andere drankjes of medicatie!
  Ik gebruik inmiddels zo’n 2 jaar Droomsap, heeft me geholpen na jaren slaapproblemen. Als ik geen Droomsap meer zou kunnen gebruiken dan betekent dat voor mij dat ik weer elke nacht wakker word en mijn rust niet krijg, met alle negatieve gevolgen van dien. Of ik moet naar de huisarts die me vervolgens zwaar verslavende slaapmedicatie voorschrijft wat ik niet wil.

  Wat een ongenuanceerd artikel! Alles kan giftig werken als je er teveel van neemt. De bijsluiter is helder. Droomsap bestaat grotendeels uit natuurlijke stoffen. Dat kan je van veel medicatie niet zeggen.
  De werking is voor mij ook prima. Bij tussentijds wakker worden kan ik dankzij Droomsap de slaap weer vatten. Het werkt beter dan menig slechter slaapmiddel.

  Ik ben het eens met de bovenstaande reacties. Het is jammer dat Meldpunt genoegen heeft genomen met deze slechte journalistiek en het droomsap benaderd heeft vanuit de vooringenomen gedachte dat het iets slechts zou zijn.
  Het wordt duidelijk vermeld op de verpakking dat er doxylamine in zit en hoe je het product moet gebruiken. Dat mensen niet overweg kunnen met een maatlepeltje lijkt me erg sterk.
  Ik reis veel voor werk en gebruik het met name om de jetlags tegen te gaan. Het helpt me hierbij heel goed. Verder neem ik het nauwelijks omdat ik over het algemeen een goede slaper ben. Dat het verslavend zou zijn, is dus ook niet waar.

  Ik werk als huisarts in Utrecht. Mijn belangrijkste bezwaar tegen DroomSap is de wijze waarop dit medicijn als een natuurlijk kruidensapje in de markt wordt gezet. Ik heb dan ook een klacht ingediend bij de Stichting Reclame Code en die klacht is gegrond verklaard (zie https://www.reclamecode.nl/uitspraken/droomsap/gezondheid-2023-00532/461013/).
  Er zijn veel geneesmiddelen die als bijwerking (dus niet als hoofdwerking) slaperigheid veroorzaken. Soms is het goed om die kortdurend in te zetten als iemand zo slecht slaapt dat hij of zij daardoor niet meer kan functioneren. Liever kiezen we dan echter voor een geneesmiddel dat bedoeld is voor slapeloosheid.
  Belangrijk is het om je te realiseren dat er een goede en zeer effectieve behandeling voor slapeloosheid bestaat – zonder geneesmiddelen, namelijk Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnie (CGTi). In alle internationale richtlijnen voor de behandeling van slapeloosheid krijgt CGTi de voorkeur boven medicatie. Helaas wordt CGTi nog veel te weinig aangeboden aan patienten met slapeloosheid.

  Wat een enorme onzin. Teveel innemen van wat dan ook is niet goed. Met een coronaspuit weet je ook niet wat er ingespoten is.
  Ik gebruik het al jaren, en slaap er heerlijk op, zonder bijwerkingen!?