Registeren Inloggen

Ingrediënt Droomsap doxylamine heeft vergiftigingsrisico: hoe gevaarlijk is dit?

Het aantal meldingen van vergiftiging door doxylamine, wat ook in Droomsap zit, is slechts het topje van de ijsberg, stelt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). 

Overdosis doxylamine

Het NVIC, onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, informeert artsen en ambulancemedewerkers over allerlei mogelijke vergiftigingen als die met spoed een patiënt behandelen. Een overdosis komt vaak voor als gebruikers niet bewust zijn dat ze een chemisch ingrediënt als doxylamine innemen. Ze zullen dus niet snel aan zorgprofessionals melden aan welk product ze hun overdosis wijten. Vorig jaar ging het 7 keer specifiek om een overdosis Droomsap.

Ook jonge kinderen slachtoffer

In de afgelopen jaren is het NVIC een aantal keer gebeld over jonge kinderen die de fles Droomsap te pakken hadden gekregen. “Dit is uiterst onwenselijk en zelfs echt gevaarlijk” zegt Chantal Roelen, toxicologist bij het NVIC. “Het werkzame deel van Droomsap, doxylamine, is een ouderwets medicijn dat de histamine aanmaak remt. Dat is een stof die vrijkomt bij onder meer allergieën. Het heeft als 1 van zijn bijwerkingen slaperigheid. Vanwege deze bijwerking wordt het niet meer gebruikt bij allergieën, maar wordt het nu dus wel misbruikt als slaapmiddel.”

Droomsap mag niet worden verkocht in Nederland

Doxylamine is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Artsen schrijven het voor als medicijn voor de behandeling van ernstig zwangerschapsbraken. Het is in Nederland verboden om een medicijn in een vrij-verkrijgbaar supplement te stoppen. Producten zoals Droomsap zijn daarom niet toegestaan in Nederland.

Verkeerde dosering Droomsap

“Of doxylamine kwaad kan, ligt aan veel factoren: de leeftijd van de gebruiker, eventuele onderliggende ziektes, en of er ander medicatie- of middelen gebruik is, zoals alcohol. Daarnaast heeft het middel een negatief effect op de rijvaardigheid en autorijden wordt ontraden bij het gebruik van doxylamine,” zegt Roelen.

Zijn er specifieke vergiftigingen meldingen binnengekomen omdat de klanten zelf hun dosering moeten afmeten? Roelen: “Soms horen we dat men het niet zo nauw neemt met de aanbevolen dosering. Of ze nemen kort na de eerste dosis nog een dosis omdat de gewenste effecten uit blijven. Er zitten zelfs enkele gevallen bij waarbij zo’n kleinere overdosering toch opvallend heftige klachten teweegbracht. Zo zijn we laatst gebeld over een patiënt die iets meer in had genomen, omdat hij niet kon slapen en daarna heel angstig werd en zelfs dacht dat hij in een psychose zou raken.”

Verschil tussen Droomsap voor kinderen en volwassenen

De flesjes Droomsap voor volwassenen met doxylamine en Droomsap voor kinderen lijken wat uiterlijk betreft veel op elkaar. Is een vergissing snel gemaakt? Roelen: “Wij hebben tot dusver, gelukkig, nog maar een enkele keer gehoord dat er per abuis Droomsap aan een kind is gegeven in plaats van de Droomsap specifiek voor kinderen. Die bevat namelijk, volgens de verkopende website, geen doxylamine. Dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt, want er is geen meldplicht bij ons. Veel mensen hebben namelijk niet door dat ze eigenlijk een illegaal medicijn innemen. Ze zullen zich dus niet snel melden bij een arts.”

Hoe ziet zo’n doxylamine vergiftiging er uit?

“De bijwerkingen bij een kleinere dosering kunnen al erg vervelend zijn. Je kan last krijgen van duizeligheid, pijn op de borst, benauwdheid, braken, verwardheid en angst. Ook hebben mensen meer risico om te vallen. Bij een vergiftiging kunnen deze klachten nog erger worden, met toenemende sufheid, koorts, hartkloppingen en soms ook hallucinaties of psychose. Kinderen kunnen soms juist agitatie en opwinding vertonen in het begin. Bij echt ernstige vergiftigingen kunnen er ook levensbedreigende hartproblemen, coma en convulsies ontstaan.”

Wat moet u doen als u denkt dat iemand vergiftigd is met doxylamine?

“Altijd medische hulp zoeken,” zegt de toxicologist.” In Nederland is dat de huisarts, of de huisartsenpost. In het geval van levensbedreigende effecten kun je 112 bellen.” Vergiftigingenexpert Roelen waarschuwt de klanten nogmaals: ”Ik ben van mening dat elke dosering van dit product onverstandig is, laat staan als je meer neemt dan dat ze zelf aanbevelen.”

“Wat veel mensen niet weten is dat de kwaliteit van supplementen als Droomsap niet door de overheid gecontroleerd wordt. Daarnaast is dit een product wat niet verkocht mag worden op de Nederlandse markt Het is dus helemaal niet zeker dat er 6,5 mg doxylamine in de aanbevolen dosering zit. Je moet de webshop dus op haar woord geloven. Een middel als dit mag alleen onder toezicht en op recept door een arts voorgeschreven worden.”

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Reacties (18)

  Goede avond.
  Ik zag zojuist een item over droomsap. Ik wil graag ter aanvulling vermelden dat veel mensen (ook ik) het middel Donormyl gebruiken, wat online in Frankrijk besteld kan worden. Dit middel bevat ook 15 mg Doxilamine. Ik heb tientallen maken mijn huisarts geraadpleegd over dit middel maar kreeg nooit een antwoord. Ik ben blij dat ik dit item heb gezien en nu weet wat het is.

   Ik slik al heel lang af en toe droomsap,je bent er zelf bij wat je slikt.Het staat duidelijk in de gebruiksaanwijzing .Wat een hetze zeg.Er wordt heel veel rotzooi verkocht in Nederland ,waar gaat dit over.Menig medicijn is 10 keer erger en dat mag wel volgens de wet ?Ik slaap er heerlijk op en met mij vele anderen.Ga er verantwoord mee om.Stop deze onzin.

  Goedenavond,

  Weten jullie wat nog veel gevaarlijker is dan droomsap? Dat is NIET slapen. Ik ben dankbaar dat ik droomsap heb ontdekt en al een aantal jaren heerlijk slaap zonder alle bijwerkingen die jullie aandragen.

   Helemaal mee eens! Mensen die deze problematiek niet ervaren kunnen makkelijk praten.

  De reportage over droomsap heeft gebracht waar ik al bang voor was. Zoals ik eerder heb aangegeven in een reactie, is het van groot belang dat er een gebalanceerde discussie plaatsvindt rondom dit onderwerp. Helaas is dit in de huidige reportage niet het geval te zijn.

  De focus lijkt te liggen op een vrouw die een hele lepel droomsap neemt zonder de volledige kennis van wat ze inneemt. Eerlijk gezegd vind ik dit ronduit dom (mijn excuses voor het directe taalgebruik). Het is van belang dat mensen de gebruiksaanwijzing van dergelijke producten grondig lezen, zodat ze exact weten wat ze innemen.

  Persoonlijk gebruik ik een spuitje waarmee ik zeer nauwkeurig de hoeveelheid droomsap kan afmeten die ik nodig heb. In mijn geval is dat 1 ml en dit is voor mij voldoende om de gewenste effecten te bereiken. Ik denk dat het belangrijk is om te benadrukken dat verantwoordelijk gebruik van dergelijke producten essentieel is en dat het niet fair is om het bedrijf te veroordelen op basis van onverstandige handelingen van enkele individuen.

  Ik hoop oprecht dat toekomstige reportages een meer gebalanceerd beeld zullen schetsen en dat er ruimte zal zijn voor diverse ervaringen en meningen over droomsap. Ik heb er ontzettend veel baat bij

  Daarnaast wil ik graag nog mijn verwarring uiten over de discussie omtrent doxylamine. Eerlijk gezegd begrijp ik de ophef niet volledig. In veel landen is doxylamine vrij verkrijgbaar en de doseringen die aanzienlijk sterker dan wat voorgeschreven staat in de gebruiksaanwijzing van droomsap.

  Naar mijn mening lijkt dit opnieuw een geval van spijkers op laag water zoeken van de Nederlandse overheid, met name de NVWA en Meldpunt. Het lijkt alsof er een disproportionele focus is op dit specifieke ingrediënt, terwijl het elders zonder problemen verkrijgbaar is in krachtigere vormen. Het zou verstandig zijn om dit aspect in de discussie op te nemen en te overwegen of de huidige benadering van de overheid wel in verhouding staat tot de situatie in andere landen.

  Ik hoop oprecht dat toekomstige reportages een meer gebalanceerd beeld zullen schetsen en dat er ruimte zal zijn voor diverse ervaringen en meningen over droomsap. Ik heb er ontzettend veel baat bij en met medeweten van mijn huisarts die er geen enkel probleem mee heeft.

  […] In de verpakking van het drankje zit een maatlepel, in de kleine lettertjes op de bijsluiter staat de aanbevolen hoeveelheid: 2 milligram. Maar op de maatlepel staan verschillende streepjes en cijfers die moeilijk leesbaar kunnen zijn. Als Meldpunt aan Droomsap gebruikers naar hun dosering vraagt, hebben de meesten geen idee dat ze een dosering moeten afmeten. Sommigen zeggen een slok uit de fles te nemen, anderen gieten de maatlepel vol en krijgen zo het dubbele van de aanbeveling binnen. Anderen zeggen zo draaierig te worden van het middel, dat ze hun eigen kleinere theelepel vullen. Het zelf doseren van dit middel kan echter risico geven op vergiftiging. […]

  Ik vind het belachelijk dat een middel als Droomsap, waar iedereen baat bij blijkt te hebben, verboden is. Zal wel komen omdat als het over de toonbank gaat, de farmaceutische bedrijven er niets aan verdienen.
  Het feit dat er daar zo’n dame zit te vertellen dat ze een volle lepel neemt, omdat ze de bijsluiter niet leest, is natuurlijk haar eigen schuld en verantwoordelijkheid. Ze is een volwassen vrouw, dus dat is gewoon dom. Als je medicijnen van de huisarts krijgt, lees je de bijsluiter ook. Ik ben geen gebruiker, want ik heb het gelukkig niet nodig, maar vind dat het beschikbaar moet zijn voor mensen die het wel nodig hebben en/of er baat bij hebben.

   Goede reactie.!!!

  Ik gebruik droomsap een paar jaar. In begin gebruikte ik de maatlepel. Maar dan was ik inderdaad de hele dag moe. Sinds lange tijd heb ik een smal lepeltje dat ik in het flesje doop. Daardoor kleine dosis. Ik slaap afhankelijk van de dosis 2 tot 6 uur en ben dan fris wakker. Ivm nachtdiensten is het noodzakelijk dat ik iets neem im te slapen. Het middel op deze manier gebuiken is perfect. Als ik slaappillen zou krijgen en teveel neem vergitig ik mijzelf net zo. Dus kwestie van verstandig omgaan. Bij het juiste gebruik ervan is het een wondermiddel. Neem het alleen als nodig is. Vind t ook weer een vorm van pampering. Er zijn nl veel medicijnen in omloop die schadelijker zijn, meer negatieve effecten op het lichaam hebben maar toch gebruikt worden op grote schaal. Veel medicijnen zijn zelfs gewoon te koop in supermarkten. En dan zwijg ik over alcohol, drugs sigaretten etc
  Gebruik het gewoon met verstand!!

  Goedemorgen Nederland!, goed geslapen?. Ik begrijp heel heel goed dat goed slapen belangrijk en gezond. Daarover praten en meningen delen is goed en opent de ogen!
  Wel is daarbij belangrijk om appels met peren te vergelijken en niet doxylamine met paracetamol.
  Paracetamol gebruik je niet dagelijks. Droomsap wel. Indien daarin een stof doxy is opgenomen om slaap te bevorderen dan kan dat werken. En zoals ik lees, lijkt dat er ook op.
  Maar zoals bekend is langdurig gebruik niet goed. Dat er in Nederland en klaarblijkelijk ook in anderen landen keur-instanties zijn, mogen we dankbaar voor zijn. Maar maak je keuze heel bewust. U bent nu gewaarschuwd en maak daar gebruik van. Dat er een Nederlander bij betrokken is, verbaast mij niet. Wij zijn een ondernemend volkje en zoeken kansen en mogelijkheden.

  Medicatie langdurig gebruiken is nooit goed. Mensen beschermen tegen ‘abusievelijk’ elke avond iets meer nemen is belangrijk. Jij wilt toch ook niet de volgende dag met je slaperige hoofd een groepje fietsers (denk hierbij aan België!) aanrijden? Daar waakt deze keur ook voor. Niet alleen om jou te beschermen maar ook de omgeving. Sta daar ook eens bij stil. Het gaat niet alleen om jou. Je zult ongetwijfeld aan droomsap kunnen komen, ga er dan nadrukkelijk slim mee om…. Of praat met je huisarts voor langdurige gebruik met doxylamine. Mogelijk kan deze HA met jou als onderwerp hierin mee gaan. Bewust en denk ook aan anderen! Succes

   Niet iedereen gebruikt droomsap dagelijk, anderen (chronisch zieken) gebruiken wel pcm dagelijks. Nog steeds 4 x dgs 1000 mg. Ik heb in de verpleegkunde nog een klinische les gehad dat 4 x dgs pcm ook schadelijk is. De gaba productie in de hersenen is bij ieder mens ook anders. Zoals een vingerprint. Ik probeer dit even kort te formuleren maar eigenlijk is het een heel uitgebreid verhaal. Ook de gebruiker zelf is niet altijd eerlijk. Drink je elke dag je wijntjes? Biertjes? Andere alcoholhoudende dranken? Daar hoor ik niemand over. Een combi met droomsap en alcohol is niet fantastisch en bevordelijk.

   Even een korte reactie; Ik weet van een heel aantal mensen die wél dagelijks paracetamol gebruiken. Ik krijg het zelf ook voorgeschreven ( dagelijks) ivm artrose en mn zwager ook dagelijks voor iets anders. En dan heb je het niet over 1 paracetamolletje per dag maar over 4 of zelfs 8!

  Niet slapen en neem bijvoorbeeld de momenteel off label voorgeschreven quetiapine (een anti psychotica!!!) die ook door huisartsen wordt voorgeschreven om te slapen. Ik zou Max meldpunt uitdagingen om dit te onderzoeken en vooral ook gelet op de bijwerkingen en inmiddels wetenschappelijke onderzoeken.
  Droomsap af en toe volgens voorschrift werkt prima!

   Beste Joelzeegelaar, helemaal eens met jouw reactie. Echter één kleine aanvulling: Droomsap is niet homeopathisch. Het homeopathische principe werkt totaal anders. Gezien de kruiden die in Droomsap zijn verwerkt kan je hier eerder spreken over fytotherapie aangevuld met het synthetische geneesmiddel doxylamine. Of zoals dreigend beschreven door tegenstanders van Droomsap: chemische middel!! Inderdaad, net zo chemisch als de meeste medicijnen die we voorgeschreven krijgen door artsen en die we klakkeloos de rest van ons leven slikken zonder dat er een hetze tegen gevoerd wordt. Denk alleen maar aan statines, de door velen geslikte cholesterolverlagers met hun akelige bijwerkingen. Droomsap of andere slaapmiddelen moeten gebruiken is niet iets wat je doet voor je lol, maar omdat je anders niet kunt functioneren. Alleen mensen die zelf niet kunnen slapen zonder een slaapmiddel snappen hoe erg het is. De rest schaar ik onder “de beste stuurlui staan aan wal”.

  Beste Max. Ik wil jullie bedanken hiervoor maar wat ik mis is de sympathie voor de mensen die ertoe overgaan dit middel te gebruiken en het begrip waarvoor.
  Ik werk in een vol-continue rooster en daardoor is mijn bio-ritme ernstig verstoord. Ik heb Droomsap gekocht op advies van een collega en ik moet zeggen dat dit mij heel erg geholpen heeft. Ik ben er in ieder geval tevreden mee. Maakt me wel groggy maar dat gaat gauw over.
  De eerste keer was ik zo enthousiast dat ik meteen een half flesje dronk en dat zal ik ook nooit meer doen. Ik hou me sindsdien aan de voorgeschreven dosis.
  Het is wel van belang de roes uit te slapen. Ik viel op t werk in slaap en reageerde vrij heftig toen ik werd wakkergeschud door een collega. Dus enige zorg is wel op z’n plaatst bij het gebruik van Droomsap. Ik slaap er in elk geval beter van dan ander volgens de wet goedgekeurde troep die altijd sporen achterlaat waar je je leven last van ondervind. Mijn vraag is: Is Droomsap gevaarlijk ook al zou je de juiste dosering aanhouden? Wat kan er gebruikt worden in de plaats van Droomsap (gezien het feit dat het homeopathisch is)?
  Als iemand slaap issues heeft geef ik ze aan dat er iets als Droomsap bestaat.
  Dank

  Net zoals met alle medicijnen t/m pcm toe moet je je wel aan de dosering houden. Dat lepeltje heeft duidelijk 2 maatstrepen. 2 ml. en 5 ml. Daarnaast is van belang of er met enige regelmaat alcohol word genuttigd?. Iets wat ik mis in het onderzoek. Andere medicatie enz. Tenslotte is bij ieder mens de stofwisseling anders. De gaba aangifte in de hersenen anders enz. Ik las ook wat reacties elders dat mensen dat maatlepeltje onduidelijk vonden en uit die fles maar gewoon een slok uit namen. Tja,….als je 9 pillen Davitamon goede nachtrust neemt is dat ook niet echt handig voor je gezondheid.

  Sorry redactie, normaal alleen maar lof, maar dit item lijkt wel gesponsord door apotheken. Aangeven om beter slaapmiddelen van de HA te nemen (zeer verslavend) zeggen dat droomsap gevaarlijk is?!? Je moet je gewoon houden aan de dosering. Ieder middel is slecht als je overdoseerd. Ik heb jaren van slaaploosheid gekend, onder behandeling van de huisarts, van melatonine (zeer slecht voor je bioritme) en allerlei echte slaapmiddelen teresta temesta of hoe dat allemaal heet. Nu bijna een jaar droomsap. Gemiddeld gebruik 2-3 maal per week. Normale dosering. Langzaam krijg ik weer slaapritme. Droomsap wordt duidelijk te populair en dat is niet voor niets. Ik vond jullie item ZWAAR overdreven.

  Wisten jullie trouwens dat ZWANGERE vrouwen doxylamine ( dat stofje in droomsap waar zo’n ophef over is?) krijgen tegen extreme misselijkheid? Hoe schadelijk kan het dan zijn.
  Google leert ons op de site farmacotherapeutischkompas; Teratogenese: Ruime ervaring met doxylamine bij de mens heeft geen schadelijke effecten laten zien.
  Advies: Kan waarschijnlijk veilig worden gebruikt.
  Dus; Er word van een mug een olifant gemaakt.
  En ja, sorry maar als als je zo slim bent om een overdosis te nemen dan word het tijd dat je een lees- en rekencursus gaat nemen. Dat kinderen een overdosis nemen kan ik me ook slecht voorstellen; er zit zelfs een dop met kinderbeveiliging op.
  Wij nemen het ook en wij vinden dit veel beter dan de pammetjes die mn man eerder gewoon kreeg vd huisarts.
  Als je in aanmerking neemt dat niet/slecht slapen voor heel veel dingen mega slecht is ( en gevolgen daarvan depressie/hoofdpijn/enz…nog slechter); dat je lichamelijk en geestelijk heel hard achteruit gaat als je weinig slaapt en dat je dan voor de gevolgen medicijnen krijgt ( anti-depressia/ paracetamol/ enz. enz. die ook niet zo best voor je zijn) snap ik niet waarom de oorzaak niet weg genomen mag worden door 1 á 2 ml Droomsap.
  Zou de farmaceutica nou nog een aandeel hebben in deze negativiteit?