Registeren Inloggen

Slaapproblemen? Pas op met Droomsap en andere middelen

Menig Nederlander slaapt slecht. Wie naar de drogist gaat of op het internet kijkt, kan een keur aan middelen kopen die zeggen een betere slaap te bevorderen. Het is slecht voor uw portemonnee, maar is het wel goed voor uw lichaam?

Door Droomsap in dromenland

Wie de slaap niet kan vinden, leest een boek of drinkt wat melk. Maar uit reacties van het MAX Opiniepanel blijkt dat Nederlanders ook gebruik maken van het middel ‘Droomsap’.
Een sprookjesachtige naam, maar het drankje heeft wel degelijk een werkzame stof: doxylamine. Een antihistaminicum, oorspronkelijk ontwikkeld als middel bij allergie. In combinatie met andere stoffen wordt het ook gebruikt tegen zwangerschapsmisselijkheid. Het middel heeft een versuffende werking. In verschillende landen is het middel daarom ook als slaapmiddel geregistreerd, maar niet in Nederland. Wie Droomsap bestelt, zal het geleverd krijgen vanuit een Praags magazijn.

Droom wordt nachtmerrie?

Apotheker Anke Lambooij van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik raadt aan om dit middel niet te gebruiken. “De stof doxylamine heeft veel bijwerkingen. Denk aan duizeligheid, droge mond en ogen en verwardheid.” vertelt Lambooij. Het middel klinkt onschuldig maar kan uitmonden in een nachtmerrie. Vooral ouderen moeten oppassen. “Ouderen zijn gevoeliger voor de bijwerkingen op het brein, zoals hallucinaties, delier en dementie. Daarbij kan doxylamine plasklachten en hartkloppingen veroorzaken. Ook zijn er veel aandoeningen waarbij je het middel beter niet kan gebruiken, waaronder dementie en cardiovasculaire problemen.” Tot slot heeft het middel een sterk effect op de rijvaardigheid, dat ook de volgende dag nog kan aanhouden. Autorijden na het gebruik van Droomsap is volgens de apotheker niet aan te raden. Maar hoe zit dat met middelen die bij de drogist, zonder huisartsrecept, te koop zijn?

Valdispert, Dormeasan en Melatonine

Over middelen die bij de drogist te koop zijn, is apotheker Anke Lambooij helder. “De werking van kruidenmiddelen is niet bewezen, want het is niet onderzocht of ze werken. We weten niet of ze effectief zijn. En het kan ook schadelijk zijn in combinatie met andere geneesmiddelen.” Wie het ondanks deze informatie toch wil gebruiken, doet er volgens Lambooij verstandig aan om het middel maar voor een aantal dagen te slikken. En daarna te kijken of het inderdaad werkt. Werkt het niet, stop er dan mee. En ga geen middelen door elkaar slikken.

Slaapdagboek

Wie minimaal 3 keer per week slecht in of doorslaapt en daarbij overdag slecht functioneert, heeft last van slapeloosheid. Heeft u slaapproblemen? Op de website van Thuisarts vindt u tips hoe u zonder genees- of zelfzorgmiddelen uw slaapproblemen aan kunt pakken, bijvoorbeeld door het maken van een slaapdagboek. Blijft u problemen houden, ga dan naar uw huisarts. Gebruik niet lukraak middelen die bij de drogist te verkrijgen zijn. De huisarts kan met u op zoek gaan naar de oorzaak van uw slaapprobleem. In sommige gevallen schrijft de huisarts u een slaapmiddel op recept voor. Houd er rekening mee dat deze middelen alleen kortdurend mogen worden gebruikt vanwege de verslavende werking. Voor wie medisch afhankelijk wordt van deze middelen, is het erg lastig om met het gebruik te stoppen.

Verslaafd aan benzo’s? Zo komt u er vanaf

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Ik vind dat er veel te weinig aandacht wordt besteed aan slaapproblemen. Heb het hele traject doorlopen incl ziekenhuis en slaap oefentherapie. Helaas slaap ik niet vanzelf in. Daarom inderdaad Droomsap gaan gebruiken. Want hoe denk je dat ik me voel na 2 of zelfs meer nachten achter elkaar niet of nauwelijks geslapen te hebben. Voorgeschreven medicijnen zijn allemaal verslavend en dat wil ik perse niet. Droomsap neem ik om de paar dagen. Ik slaap meteen in en heb een fantastische nachtrust. Dan ben ik toch weer in staat om mijn leven kleur te geven.

  In mijn optiek wordt droomsap vaak in een negatief daglicht geplaatst, terwijl ik juist positieve resultaten heb ondervonden.

  Doxylamine is in verschillende landen vrij verkrijgbaar, zelfs met doseringen die aanzienlijk hoger zijn dan die in droomsap. Een voorbeeld hiervan is het vrij verkrijgbare Donormyl in Frankrijk. Ik gebruik droomsap zelf een paar keer per week om mijn slaapkwaliteit te verbeteren en dit werkt al jaren effectief voor mij.

  Ik heb diverse andere slaapmiddelen geprobeerd, maar vond de bijwerkingen hiervan te belastend. Dit heeft me doen besluiten niet naar voorgeschreven slaapmedicatie van de huisarts over te stappen. Zelf gebruik ik de helft van de aanbevolen dosering gebruik (1 ml in plaats van 2 ml) omdat dit voor mij voldoende is.

  Wellicht dat er mogelijke risico’s zitten aan droomsap, maar ik wil benadrukken dat individuele ervaringen sterk kunnen verschillen. Wat voor de een werkt, kan voor de ander minder geschikt zijn. Het is belangrijk om een gebalanceerde discussie te voeren en te luisteren naar mensen zoals ik, voor wie droomsap wel positieve resultaten oplevert.

  Natuurlijk is een boek lezen of wat melk drinken beter, maar ik vind het bizar hoe Droomsap hier onderuit wordt gehaald.
  Gek dat de spullen uit de drogist hier niet aan de kaak worden gesteld:
  Melatonine is waarschijnlijk veel kwalijker, omdat het een slaaphormoon is (dat het lichaam ook zelf aanmaakt) en invloed heeft op de biologische klok, en het dag- en nachtritme”kan verstoren. Bovendien kunnen jongeren dat dus gewoon kopen, en dat doen ze helaas ook en dat lijkt mij een veel groter probleem.

  PS: van droomsap doet een héél klein beetje ook al wat nuttigs..

  De meest voorkomende allergie in Nederland is huisstof(mijt)allergie – een antihistaminicum is een (on-label) voorschrift voor een allergie. De meeste huisstofmijt zit (aantoonbaar) in bedmatrassen en kussens dus mensen die last hebben van jeukerigheid in bed, of een neus die dicht gaat zitten en daardoor slecht slapen maar ook zonder die symptomen kan slapeloosheid een symptoom van huisstof allergie zijn. Dus een antihistaminicum kan een heel juist voorschrift zijn voor “slapeloosheid”, niet off-label maar spot-on label. In droomsap is dat antihistaminicum (doxylamine) gecombineerd met natuurlijke kruiden die kunnen helpen bij slapeloosheid – prima natuurlijk. Wat een storm in een glas water wordt hier gecreëerd over een relatief onschuldig antihistaminicum. Ik heb zelf sleep-aid uit Amerika (daar vrij verkrijgbaar) waar per tabletjtje nb 25mg doxylamine succinaat in zit. Ik slaap er goed op terwijl Lorazepam, Myrtazepine, Oxazepam allemaal niet hielpen om te slapen. Maar mijn neus gaat ook bijna altijd dicht zitten in bed of ik word jeukerig – uitingen van een allergie, dus een spot on label voorschrift van een antihistaminicum is aangewezen. Huisartsen zouden bij slaapproblemen gerichter moeten vragen naar evt huisstof allergie symptomen en dan on label een antihistaminicum kunnen voorschrijven (en dan liever zo’n ouderwetse als doxylamine die ook nog slaperigheid als bijwerking heeft).

   In droomsap zit 6,5 mg doxylamine in een dosis (2 ml) dus waar hebben we het over – laten we ons liever zorgen maken over werkelijk verslavende slaapmiddelen
   https://www.maxmeldpunt.nl/gezondheid/huisartsen-schrijven-medicijnen-langer-voor-dan-richtlijn-patienten-raken-verslaafd/