Registeren Inloggen

Minister de Jonge onder vuur in Kamerdebat

15 januari debatteert de Tweede Kamer over het verpleeghuistekort. Minister Hugo de Jonge wordt het vuur aan de schenen gelegd. Fleur Agema: “In MAX Meldpunt zei de minister dat het aantal actief wachtenden maar 1500 was, hoe zit het dan met die 16.500 anderen?”

Minister kan meer doen

Woensdag 15 januari debatteert de Tweede Kamer over de toenemende wachtlijsten voor verpleeghuiszorg. Corinne Ellemeet van Groen Links en huisarts Toosje Valkenburg geven hun visie op wat er naar voren komt in dit debat. Ellemeet vindt dat de minister zijn eigen positie onderschat. Hij moet resultaat-afspraken maken met de betrokken partijen om er zo voor te zorgen dat de verpleeghuizen er ook daadwerkelijk komen.

Niet nog meer onderzoek

In het debat zijn de Kamerleden  zeer kritisch op de minister. Ze vinden dat hij meer tot actie over moet gaan. Hij laat te veel onderzoek doen terwijl het probleem al heel duidelijk is: Er moeten meer verpleeghuisplekken bij.  De minister lijkt nog niet goed te beseffen hoe urgent het probleem is, zegt Fleur Agema van de PVV. Het gaat om mensen die bedlegerig zijn en zorg nodig hebben. Volgens onafhankelijk Kamerlid Van Kooten zorgen de lange wachtlijsten voor verpleeghuizen voor gevaarlijke en mensonterende situaties. Dhr Hijink (SP) vindt dat de minister zelf meer regie moet nemen en dat hij niet steeds moet wijzen op de rol van zorgkantoren, zorgaanbieders en woningcorporaties.

Iedereen wacht actief

De Kamerleden willen ook af van het onderscheid wat gemaakt wordt onder de wachtenden, de zogeheten actief en niet-actief wachtenden. Daarmee wordt het probleem kleiner gemaakt. Maar alle wachtenden hebben eenzelfde indicatie voor het verpleeghuis en zijn daarmee urgent.

Panden ombouwen

Uit het recente onderzoek van TNO blijkt dat er tot 2040 zo’n 164.000 nieuwe plekken in verpleeghuizen moeten komen te voldoen aan de groeiende vraag en om bestaande locaties te vervangen. Per regio moet in kaart worden gebracht hoe groot de behoefte is, zegt de minister. Mevrouw Bergkamp (D66) zegt dat er moeten op korte termijn meer plekken komen. Zij pleit voor tijdelijke verpleeghuizen en het ombouwen van leegstaande panden. Minister De Jonge wil ook zoeken naar versnelling om extra capaciteit te creëren.

Minister: zorgkantoren en gemeenten moeten aan het werk

De Kamerleden reageren onder andere op de uitspraken van minister Hugo de Jonge in de uitzending van Meldpunt van 10 januari. Dit interview kunt op deze pagina terugkijken of lezen.

Probleem met verpleeghuiswachtlijst?

Kent u iemand die al veel te lang op de wachtlijst voor het verpleeghuis staat? Laat het zorgkantoor of de minister het oplossen. Hoe u dat doet leest u in dit artikel.

Geef een reactie