Registeren Inloggen

Minister: zorgkantoren en gemeenten moeten verpleeghuisplekken creëren

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt dat zorgkantoren harder moeten werken aan meer capaciteit voor verpleeghuiszorg. Samen met gemeenten moeten zij dit jaar per regio in kaart brengen hoeveel er bijgebouwd moeten worden. Het Rijk zal daarbij helpen. Verder wil de minister af van zzp’ers in de zorg.

Zorgkantoren aan de slag

Circa 18.500 mensen staan op de wachtlijst voor een verpleeghuis. Dat betekent dat zij zo hulpbehoevend zijn dat zij intensieve verpleeghuiszorg nodig hebben. Hiervoor is onvoldoende capaciteit en dat probleem wordt door de vergrijzing alleen maar groter. Minister De Jonge wijst vooral naar zorgkantoren en gemeenten om dit capaciteitsprobleem aan te pakken. “Er moet een tandje bij”, zegt hij.

“Ik wakker urgentie aan”

Het Rijk zet nog dit jaar een ondersteuningsteam op om samen met gemeenten de bouwopgave voor de komende jaren vast te stellen. De Jonge belooft de regie te nemen. “Het is mijn rol om de urgentie hiervoor aan te wakkeren en ondersteuning te bieden waar nodig.”

“Wij kunnen niet dwingen”

Caro Verlaan, bestuurder van zorgkantoor Haaglanden (CZ) erkent dat zorgkantoren en gemeenten harder aan de slag moeten, maar ziet ook beperkingen. “Wij bouwen zelf geen verpleeghuizen”, zegt zij. “Als gemeenten en zorgaanbieders niet willen bouwen, hebben wij geen pressiemiddelen. Wij kunnen alleen dwingende gesprekken voeren.” En toch hebben zorgkantoren de wettelijke plicht om voor voldoende zorgaanbod te zorgen. Verlaan: “Het wordt voor de toekomst een uitdaging, een opgave. Het wordt absoluut moeilijk.”

8000 extra plekken lukt niet

Alleen al in Amsterdam zijn de komende tien tot vijftien jaar 8000 extra verpleeghuisplekken nodig. Dat is een verdubbeling van de huidige capaciteit. Ronald Schmidt, bestuurder van zorgorganisatie Cordaan zegt: “Dat gaat op geen enkele manier lukken. Er is onvoldoende bouwgrond, er zijn onvoldoende bouwers en dan moet er ook personeel zijn om in die huizen te werken. Dat is niet realistisch. We moeten durven erkennen dat met de vergrijzingsgolf meer op ons af komt dan alleen een bouwopgave.”

Nog meer druk op wijkverpleging

Als de benodigde verpleegplekken er niet komen worden de huidige wachtlijstproblemen nog groter, verwacht huisarts Toosje Valkenburg, deelnemer van actiecomité ‘Het Roer Moet Om’. “Dat betekent dat wij en de wijkverpleging nog harder moeten lopen. Dat nog verder oprekken lukt niet meer. Het aantal schrijnende situaties zal verder toenemen.”

Minister onderschat probleem

Minister De Jonge denkt overigens dat het wachtlijstenprobleem minder groot is dan gesteld in Meldpunt. Hij gaat uit van 1500 urgent wachtenden. Terwijl de 18.500 wachtenden een officiële indicatie van het CIZ hebben voor intensieve verpleeghuiszorg. Valkenburg zegt in Meldpunt dat de minister hiermee het wachtlijstprobleem bagatelliseert. “Hij maakt het probleem te klein. Dat doet onrecht aan de mensen die in deze situatie zitten”, aldus Valkenburg.

Geen zzp’ers meer

Minister De Jonge zegt in de televisie-uitzending van Meldpunt ook dat hij af wil van zzp’ers in de zorg. “Dit zijn helemaal geen zzp’ers, maar gewoon werknemers met een baas. We zijn bezig om de wet zo aan te passen dat we alleen nog loondienst mogelijk maken.”

“Zorgkantoren meer contact met wachtenden”

De Jonge vindt verder dat zorgkantoren meer contact moeten onderhouden met de mensen die op de wachtlijst staan voor verpleeghuiszorg. “Zij moeten zeker weten dat het thuis nog allemaal goed gaat. En de wijkverpleegkundige kan het zorgkantoor opbellen en aandringen om actief te gaan bemiddelen”, aldus De Jonge.

Campagne

Zorgkantoren zijn nog onvoldoende zichtbaar. Daarom start later deze maand een campagne om meer bekendheid te geven aan de diensten van zorgkantoren.

Ik heb ook problemen met de wachtlijst

Staat een kennis of dierbare al veel te lang op de wachtlijst voor het verpleeghuis, en is de situatie onhoudbaar? Dan moet dit opgelost worden. Dit is niet uw verantwoordelijkheid maar die van de zorgkantoren en de minister. Op deze pagina leggen we uit hoe u met hen in contact komt.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Buiten de extra verpleeghuisbedden moeten er weer bejaardenwoningen en verzorgingshuizen die eerder gesloten werden, open gesteld worden. Mensen kunnen dan met eenvoudige zorg langer thuis wonen en de woning markt gaat open omdat er doorstroom komt op de woningmarkt als “eenzame” ouderen met gelijkgestemden in een gezamenlijke woonruimte/flat gaan wonen zodat er voor gezinnen woningen vrijkomen. Een win-winsituatie situatie lijkt mij

    vanavond de zeer interessante uitzending gezien over de ouderen en verpleeghuizen. Nu krijgt deze minister, net als bij anderen, het probleem op zijn bordje maar.., geen woord over de kabinetten VVD en PVDA, die de hele boel wegbezuinigd hebben, over de heg naar de Gemeenten, maar eerst wel een vreselijke bezuiniging hebben doorgevoerd, maar dat lost de Gemeente dan maar op. Waarom maakt u daar geen melding van? of ligt dat politiek iets te gevoelig?

    Hier in Alkmaar is het verpleeghuis de Kooimeer opgeheven. Was een combinatie bejaardenhuis en verpleeghuis, maar meer verpleeghuis. Er worden nu appartementen van gemaakt, wat natuurlijk ook nodig is. Maar als je spreekt van een zwaar tekort aan verpleeg tehuizen, dan is deze opheffing niet te begrijpen.