Registeren Inloggen

Elles: “Bezoek uw oudere familie, juist nu”

Elles de Bruin wil haar oude vader niet met corona besmetten. Maar ze wil ook niet dat hij alleen is. Hoe waardevol is contact met de kleinkinderen? Is het het risico waard?

Gezellige bingo

“Ik ben gek op bingo en ik mocht laatst bij mevrouw Cosse in Den Haag bingo-tv spelen. Een initiatief van de Boodschappen Begeleidingsdienst om mensen die in coronatijd alleen thuiszitten een mooie activiteit te bieden. Mevrouw Cosse is er superblij mee.

Weinig visite

Ik vertelde hierover aan mijn 93-jarige vader. Zou hij het ook leuk vinden, zo’n spel? Mijn vader trok een afwijzend gezicht. Niks voor hem, hij leest liever of kijkt naar een mooi tv-programma. Ik vroeg hem of hij niet eenzaam is in coronatijd. Eenzaam is hij niet, vertelde hij. Hij kan goed tegen alleen zijn en kiest ervoor om geen boodschappen te doen. De groep van visite houdt hij klein.

Puberbesmetting

Voor mij als moeder met puberkinderen, die nu behoren tot de groep waar het coronavirus veel rondgaat, blijft het een duivels dilemma. Ik wil mijn kinderen graag naar opa laten gaan, maar zie ook de risico’s. Maar afgelopen weekend dacht ik aan Toosje Valkenburg, de huisarts die onlangs in Meldpunt zei dat je als familie kan afwegen om juist wel op visite te blijven gaan bij de (groot)ouders. Op een veilige manier, dat dan weer wel.

Taart met pa

En zo stond ik met mijn 19-jarige zoon en een doos gebak bij mijn vader aan de deur. Zijn ogen begonnen te sprankelen toen hij ons zag. Daar stonden we dan, alle drie met een mondkapje op. Op afstand hebben we in de woonkamer koffie gedronken en gebak gegeten. En we voerden een goed gesprek. Een zeer waardevol moment dat niemand ons meer kan afnemen.”

Geef een reactie