Registeren Inloggen

Groot genetisch risico op dementie? Een gezonde levensstijl helpt niet altijd

Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat een gezonde levensstijl dementie kan vertragen. Bij 3 op de 10 mensen helpt een gezonde levensstijl echter niet. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Gezond eten helpt

De meeste mensen in Nederland kennen of hebben iemand gekend met de Ziekte van Alzheimer, waarvan dementie de meest voorkomende vorm is. De ziekte treft immers steeds meer mensen in ons land. Er wordt de laatste jaren enorm veel onderzoek gedaan naar het verloop van hoe het dementierisico teruggebracht kan worden. Wie gezond leeft, heeft minder kans op bepaalde ziektes of kan de ontwikkeling ervan afremmen. Dementie is dus 1 van de ziektes waarbij dit doorgaans helpt. Met name het volgen van een mediterraan dieet heeft veel voordelen.

Genetisch zwaar belast

Toch lijkt niet iedereen baat te hebben bij zo’n gezonde levensstijl. Bij 3 op de 10 mensen remt gezond leven dementie niet af. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Deze mensen zijn allemaal genetisch zwaar belast. Kortom: wie een groot risico loopt dementie te krijgen, kan dit niet afwenden door gezond te eten. Wanneer we spreken over zware genetische belasting? Volgens de betrokken onderzoekers is hier sprake van als er iemand in de familie al op jonge leeftijd dementie heeft gekregen. Onder jong dementerenden verstaan we mensen die dementie treffen tussen hun 40e en 60e levensjaar.

Voor deze mensen heeft het wél zin

Hoewel gezond eten volgens deze Rotterdamse studie dus niet altijd effect heeft, heeft het in de meeste gevallen wél zin. Bij 7 op de 10 onderzochte personen is het dementierisico gedaald doordat zij een gezonde levensstijl aanhangen. In totaal neemt de universiteit 6.000 Rotterdammers van 55 jaar en ouder onder de loep. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte personen is 65 jaar.

Brits onderzoek naar dementie

Hoewel het onderzoek een ander licht laat schijnen op de huidige visie, zijn er ook onderzoeken die juist wél aantonen dat gezond eten helpt dementie te vertragen bij genetisch zwaar belaste mensen. Dit is onder meer de uitkomst van een recente Britse studie. Een kleine kanttekening is wel op zijn plaats, omdat de gemiddelde leeftijd 55 jaar is van de mensen die ze hebben onderzocht. Dat is 10 jaar jonger dan de mensen die meedoen aan de Nederlandse studie. Hieruit kunt u wellicht concluderen dat hoe eerder men begint met gezonder leven, hoe groter het effect is op het dementierisico. Hier moet wel meer onderzoek naar gedaan worden voordat dit als feit kan worden gepresenteerd.

Bron: MAX Vandaag

 

Geef een reactie