RegisterenInloggen

Hier moet u op letten bij het verzekeren van uw huisdier

De kosten voor de zorg van uw huisdier kunnen flink oplopen. Een zorgverzekering voor uw huisdier kan deze uitgaven beperken. Waar moet u precies op letten bij het afsluiten van zo'n verzekering? Dierenarts Marinda van Ekris geeft uitleg.

Waarom huisdier verzekeren?

Is het überhaupt een goed idee om uw huisdier te verzekeren? Zeker, vindt dierenarts Marinda van Ekris. Want: het behoedt u voor onverwacht hoge kosten. En die worden volgens de dierenarts vaak onderschat. ”Ongevallen en ziektes zijn onvoorspelbaar en dan wilt u uw dier de zorg kunnen geven die het nodig heeft. Een dier is onvervangbaar, die wilt u niet kwijt. En wanneer u in zo’n nare situatie zit, dan wilt u niet nadenken over een hoge rekening die u wellicht niet kunt betalen.”

”Ik zeg altijd: als u schrikt van 500 euro, dan is het zeker verstandig om uw dier te verzekeren. Want een rekening van 500 euro is er snel. Kunt u per jaar zomaar even 5000 euro neerleggen, dan zeg ik: laat maar zitten.”

Welke dieren kunt u verzekeren?

Wilt u uw huisdier verzekeren? Hou er rekening mee dat dat niet kan bij elk huisdier. Tot nu toe kunnen alleen honden en katten worden verzekerd. En bij Petplan kunt u ook konijnen en papegaaien verzekeren. Dat alleen deze huisdiersoorten verzekerd kunnen worden, komt doordat deze huisdieren veel gehouden worden. ”Ook is de medische zorg voor deze vier diersoorten goed ontwikkeld en is dat bij de gemiddelde kliniek voor bijvoorbeeld knaagdieren niet het geval”, zegt van Ekris. Naast deze vier kunt u ook een paard verzekeren. Maar daar moet u een paardenverzekering voor afsluiten.

Waar op letten bij het afsluiten van een huisdierenverzekering?

Het slimste is om via een vergelijkingssite te kijken naar de verschillende zorgverzekeringen voor uw huisdier. U kunt bij 6 grotere zorgverzekeraars een zorgverzekering voor huisdieren afsluiten. Namelijk bij Petplan, OHRA, Inshared, Petsecur, AEGON en HEMA. Bent u van plan dit te doen? Dan moet u op een aantal dingen letten.

1. Leeftijd

Let ten eerste op of u uw dier kunt verzekeren bij de desbetreffende verzekeraar. Want voornamelijk honden en katten kunnen bij de meeste verzekeraars na 7 jaar niet meer verzekerd worden. Behalve bij AEGON en Petplan. Bij AEGON mag een hond van 8 jaar verzekerd worden, bij Petplan kunt u katten tot 11 jaar verzekeren. Heeft u uw dier voor deze leeftijd al verzekerd? Geen zorgen, dan loopt de verzekering gewoon door, ook al is uw dier ouder. Kunt u uw dier verzekeren? Dan moet u uw type dier, het geslacht, de leeftijd en het ras invullen bij de website van de zorgverzekering. Heeft u alles ingevuld? Dan komen er vanzelf pakketten van verschillende verzekeringen omhoog.

2. Zelf bijbetalen

Houd er rekening mee dat de factuur meestal niet volledig wordt vergoed. U betaalt vaak een eigen risico of percentage zelf. Kijk daarom eerst naar de basis van de verzekeringen. Wat wordt er, voor hoeveel procent, vergoed? Kijk vooral naar de vergoeding van een consult of opname in de kliniek, spoedsituaties en een noodzakelijke operatie. Want hier lopen de kosten snel op en dit gebeurt regelmatig. Kijk daarna naar andere belangrijke dingen zoals het gebit, geneesmiddelen, onderzoeken en scans.

3. Wat vergoeden?

Er zijn verschillende pakketten: basis, plus en top. Let goed op wat u echt nodig heeft qua zorg en wat u niet vergoed hoeft te krijgen maar eventueel zelf kunt betalen. Dat scheelt u dan weer in het kiezen van een pakket en in de premie die u betaalt. ”Zo vergeet men tandheelkunde vaak, maar dat is juist belangrijk. Terwijl u bijvoorbeeld vaccinaties, chips, sterilisaties en castraties vooruit kunt plannen en daarvoor kunt sparen. Om die reden hoeft dat niet per se vergoed te worden”, zegt van Ekris.

Tip van de dierenarts

Volgens Marinda is het een veel gemaakte fout dat mensen denken dat ze hun zorgverzekering eruit moeten halen in een jaar. Want anders zou het zonde zijn van het geld. ”Dat is niet zo. U verzekert zich omdat het u scheelt in de kosten en omdat u het beste wilt voor uw dier. Tegenwoordig verzekeren we van alles, maar waarom niet ons dier? Tel de premie op bij de normale huisverzekeringen, dan zult u zien dat het best mee valt. En wees nou eerlijk: je wilt dat geld er helemaal niet uithalen.”

Je hond naar de kliniek en terugkomen met een giga rekening

Geef een reactie