Registeren Inloggen

Honderden ouderen niet naar verpleeghuis uit angst voor corona

Honderden ouderen voor wie plek vrijkomt in een verpleeg- of verzorgingshuis, durven daar vanwege de corona-crisis geen gebruik van te maken. De ouderen, en vaak ook hun kinderen, zijn bang voor besmetting met het virus. Ook is er vrees om te verpieteren en vereenzamen nu tehuizen sinds 20 maart alle bezoek weren.

Uit tehuis gehaald

Het is zelfs zo dat familieleden ouderen die al in een tehuis zitten eruit willen halen. Dat mag, als aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Het aantal familieleden dat hun ouderen uit huis wil halen, ligt wel lager dan het aantal dat bedankt voor opname in een tehuis. Dat meldt Actiz, de branchevereniging van thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen. Actiz-bestuurder Conny Helder, krijgt uit het hele land signalen. ‘Wij merken dat kinderen hun ouders nu niet brengen, terwijl vader of moeder vaak wel op de wachtlijst stond.’

Lastig dilemma

Volgens Helder gaat het daarbij om in elk geval ‘honderdtallen, maar misschien wel duizenden’. Precieze cijfers ontbreken. Maar dat veel kinderen, partners en ouderen zelf worstelen met dit lastige dilemma, is duidelijk, meent Helder. Zij merkt dat bij kinderen en partners vooral meespeelt dat ze na opname van hun familielid in een tehuis niet meer op bezoek mogen komen.

Ook de uitbraken van corona in diverse tehuizen en de doden die daardoor onder kwetsbare bewoners zijn gevallen, maken dat mensen nu geen trek hebben in een opname. In het woonzorgcentrum in Heerde overleden in korte tijd 14 van de 70 bewoners na een corona-uitbraak.

Ouders wel veilig?

In de televisie-uitzending van Meldpunt vertelt Raghnild Gouwstra over haar vertwijfeling. Twee weken geleden poogde ze nog wanhopig haar hulpbehoevende ouders uit Almelo in een verpleeghuis te krijgen. Dat lukte vorige week plots, in een tehuis in Borne. Nu de instelling al twee corona-besmettingen telt, vraagt de dochter zich af of haar ouders wel veilig zijn en niet al te zeer verpieteren.

Oudere mee naar huis, het mag

Verenso, vereniging van verpleeghuisartsen, bevestigt dat families zich ook melden om hun ouderen vanwege corona mee naar huis te nemen. Dat kan, zelfs als dat ingaat tegen het medisch advies van de instelling. Dit blijft de rest van de coronacrisis mogelijk, ondanks de aangescherpte maatregelen in de ouderenzorg, zoals het bezoekverbod.

Dit zijn de voorwaarden

Er zijn strenge voorwaarden om een ouder familielid naar huis te mogen halen. Zo moeten de patiënten zelf geen corona hebben en ook anderszins geen gevaar voor zichzelf of hun omgeving zijn. Ook moeten patiënten wilsbekwaam zijn, informatie krijgen over de gevolgen en de risico’s en daarvoor tekenen.

Overweeg dit

Denkt u er zelf over na om uw ouders uit het verpleeghuis te halen of ze er niet heen te brengen? Lees in dit artikel wat u mee moet nemen in uw overwegingen.

Geef een reactie