Registeren Inloggen

Mijn afspraak in het ziekenhuis is afgezegd. Wat nu?

Veel afspraken in het ziekenhuis zijn vanwege de coronacrisis afgezegd of verzet. Patiënten hebben hier begrip voor maar maken zich ook zorgen. Wordt uitstel geen afstel? Gaat mijn gezondheid achteruit als ik geen zorg krijg? En is het eigenlijk wel veilig in het ziekenhuis? Voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging dr. Robin Peeters geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

Corona patiënten

De coronapatiënten hebben de afgelopen weken alle aandacht gekregen. Er zijn meer intensivecarebedden bijgekomen. Veel zorgpersoneel is ingezet om de COVID-19-patiënten te helpen. Andere zorg is daarom uitgesteld. De corona crisis duurt echter nog wel even. Het is geen sprint meer, maar een marathon. We moeten nu de stap maken om ook de andere zorg weer door te laten gaan. Artsen zijn hier druk mee bezig.

Ziekenhuis is veilig

Het aantal diagnoses is met 30 procent afgenomen. Internisten maken zich hier zorgen over. Veel patiënten durven niet meer naar het ziekenhuis uit angst voor besmetting. Ze denken ook dat coronapatiënten altijd voor gaan. Dat is begrijpelijk. Een paar weken geleden was de boodschap nog: “kom niet naar het ziekenhuis”. Maar inmiddels zijn de zaken beter geregeld. Patiënten met en zonder corona worden gescheiden. Ze komen elkaar niet tegen in het ziekenhuis. Men houdt afstand en in de wachtkamers zitten maar een beperkt aantal mensen. Het is veilig nu.

Longkanker en hartproblemen

Hart- en longpatiënt Paul Hermans (67) slaapt er slecht van. In september is een halve long verwijderd omdat hij longkanker had. De controle in maart is verplaatst naar eind april. Ook de echo van zijn hartkleppen gaat niet door. Paul is bang dat de zorg voor hem straks te laat komt. Dr. Peeters begrijpt die zorgen goed. Als uw afspraak een maand verzet wordt, is dat wel veilig? In principe maken behandelaren per patiënt een inschatting. Kan de afspraak uitgesteld worden of moeten we elkaar toch fysiek zien? Een paar weken uitstel kan vaak wel, maar deze patiënt kan natuurlijk niet in oktober pas een longscan krijgen.

Doden door uitgestelde zorg

Als we in december concluderen dat er 5000 corona doden zijn en 10.000 mensen zijn gestorven aan uitgestelde zorg, dan doen we het niet goed. We moeten dit samen doen. De dokters en de patiënten. Dat geldt vooral voor ouderen. Zij hebben vaak meerdere ziektebeelden. Het is niet altijd duidelijk waar de klachten vandaan komen. Wij roepen patiënten op om bij klachten te bellen met de huisarts of de behandelend arts. Er is voldoende ruimte om hen ook te helpen.

Lees de oproep van internist Robin Peeters op de website van de Nederlandse Vereniging van Internisten.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Mijn blaaskijkoperatie en controle oogarts zijn afgezegd.. Moet ik nu wachten op een nieuwe oproep of moet ik zelf aan de bel trekken. Ik vind het allemaalerg onduidelijk

    Er werkt wel meer niet.
    De huisartsenpraktijk hier is volledid dicht alleen per.tel.en ook dat is moeizaam !
    Gezondheids verklaring/onderzoek voor verlengen rijbewijs voor 75+ dat naar CBS.moet wordt ook niet gedaan door dokter.
    Wat nu ? na 27 april verloopt de aanvraag bij het CBS. Dag € 41 bij gemeentehuis hiervoor betaald.

    Er wordt wel GEZEGD dat er voldoende ruimte is om ook de ‘niet corona ‘patienten te helpen, maar in de praktijk blijkt toch écht dat huisartsen je níét doorverwijzen , maar je (langer dan normaal) maar van alles laten (uit)proberen ( feitelijk wordt je aan het lijntje gehouden)
    En al gepland staande afspraken met behandelend artsen in ziekenhuis worden afgezegd en uitgesteld. Dus er is wel een heel groot verschil tussen wat er GEZEGD wordt en hoe de situatie dáádwérkelijk is.