Registeren Inloggen

Houd het veilig in de winkel, zeker voor ouderen

Hoe beschermen we ouderen in de supermarkt, waar jong en oud door elkaar lopen? Niet door in de winkels mondkapjes en handschoenen te dragen. Dat biedt niet alleen slechts schijnveiligheid, het heeft een tegenovergesteld effect.

‘Ouderenuurtje’

De winkelketen Delhaize in België heeft al op grote schaal extra maatregelen genomen om ouderen te beschermen tegen corona-besmetting. De meer kwetsbare 65-plussers mogen ’s ochtends tussen 08:00 en 09:00 uur met voorrang een uurtje boodschappen doen. Dan is het vaak rustig en hebben ze minder kans om het coronavirus op te lopen, zo klinkt het. Vanaf komende week zullen ook een aantal Nederlandse supermarkten extra rekening houden met ouderen.

Zo kunnen 70-plussers vanaf 7:00 uur in de ochtend al terecht bij alle filialen van Albert Heijn, zijn twee Jumbo supermarkten ook gestart met een zogenaamd ‘ouderenuurtje’ en heeft de Lidl een speciale voorrangskassa voor ouderen. De supermarkten van Dirk van den Broek en DekaMarkt zullen voor iedereen, ongeacht leeftijd, de deur om 7:00 uur openen. Dit om de drukte zo goed mogelijk te spreiden. Bij PLUS en SPAR wordt nog gekeken naar een oplossing.

Minder contactmomenten

Heel goed, meent Jan Willem Grievink, deskundige voedselketen en consumentengedrag. ‘Ouderen hoeven dan ook niet twee of drie keer terug naar een winkel als onverhoopt door gehamster iets even niet voorradig is.’ Winkelbezoek maximeren tot een half uur per keer zou ook helpen, denkt Grievink. ‘Dan heb je minder contactmomenten en dus minder besmettingsrisico. En minder gehamster.’ Dat is ook de reden dat Albert Heijn start met het ouderenuurtje. Pauline van den Brandhof van Albert Heijn: ‘Het advies van het RIVM is dat kwetsbare groepen sociale contacten beperken. Daarom bieden we dit aan. Wij willen dit graag faciliteren.’

Handschoenen en mondkapjes

Uit angst voor corona-besmetting dragen sommige klanten in supermarkten handschoenen en mondkapjes. Een slecht idee, zegt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) namen de supers. ‘Het biedt valse hygiëne. Handschoenen blijven ook niet schoon. En dan ga je ook minder je handen wassen. Mondkapjes kunnen averechts werken, daar kan zich juist viezigheid ophopen.’

Speciaal voor de medewerkers in de supermarkten heeft het CBL een filmpje opgenomen met de bekende viroloog Ab Osterhaus over veiligheid in de winkels tijdens de corona-crisis. Daarin raadt ook Osterhaus het dragen van handschoenen en mondkapjes af. ‘Laat mondkapjes over aan mensen in de zorg. Die weten beter hoe dat moet en hebben ze ook het meeste nodig.’

Strepen op de vloer

Andere maatregelen zijn juist wel effectief, zegt de viroloog in het filmpje. Strepen op de vloer bij de kassa’s, om te voorkomen dat mensen daar samendrommen en elkaar besmetten. Of wanden van plexiglas bij de kassa, zodat klanten en kassières het corona-virus niet op elkaar kunnen overdragen. Ahold gaat dat invoeren bij alle vestigingen van Albert Heijns, Etos en Gall & Gall plexiglas plaatsen bij kassa’s en servicebalies. Ook Lidl gaat de schermen plaatsen.

De supermarkten en Osterhaus vragen klanten ook om zo min mogelijk contant te betalen, omdat dit ook de kans op besmetting vergroot. ‘We willen en kunnen contante betalingen niet verbieden’, zegt directeur Jansen van het CBL. ‘Het moet mogelijk blijven, zeker voor ouderen die niet kunnen pinnen, om contant te betalen. Maar we zien nu ook nog steeds mensen geld uit de pinautomaat halen en vervolgens met het gepinde geld contant bij de kassa betalen. Pin dan alsjeblieft meteen bij de kassa. Dat is veiliger voor iedereen.’

Update, 24 maart:

Vanaf dinsdag 24 maart is het aantal klanten in supermarkten en drogisterijen beperkt. Om te zorgen dat de verplichte anderhalve meter afstand mogelijk is, mag nog slechts één klant per 10m2 winkelruimte aanwezig zijn. Het is verplicht om gebruik te maken van een winkelwagen. Wanneer deze niet aanwezig zijn, is een mandje verplicht. Eventueel moeten klanten buiten wachten om naar binnen te mogen.

Lees ook

Worden boodschappen duurder door corona?
Hamsteren is niet nodig en de bron van problemen
Geen serieuze tekorten in supermarkten door corona

Geef een reactie

Reactie

    Strepen op de vloer bij kassa’s…. prima met 1 wachtende, maar kijk eens achter die ene persoon, daar wordt nauwelijks afstand gehouden!!!
    en soms is de rij best lang..
    Nog iets:
    Ik ben vaste klant van o.a. AH, die in de meeste zaken nog steeds het “dry misting” systeem boven de groenten en fruit aan heeft staan.
    Zo lang het systeem aan staat doe ik daar geen boodschappen meer, heb weinig vertrouwen in de bewering dat de buizen frequent worden gereinigd.
    Niets geleerd van de legionella besmetting in Bovenkarspel?? (overdracht via waterdeeltjes die tientallen levens heeft gekost)