Registeren Inloggen

IC-arts roept op: denk na over uw einde

Het is druk op de intensive cares van de ziekenhuizen. De bedden liggen vol met coronapatiënten. Meldpunt belt met intensivist Jeroen Verwiel. Hij werkt op de Intensive Care (IC) van het Radboudumc in Nijmegen. En hij heeft een boodschap voor ouderen en kwetsbare mensen: denk na over uw einde.

Gemiddelde leeftijd  82 jaar

Jeroen Verwiel draait overuren op de IC in het ziekenhuis in Nijmegen. Dat er vooral jongeren en mensen van middelbare leeftijd liggen, klopt volgens hem niet. “ We zien wel mensen van 36 jaar, maar dat zijn er duidelijk minder.  De meeste die op IC komen zijn ouder en hebben een ziektegeschiedenis, zoals kanker of COPD. De gemiddelde leeftijd van overlijden is 82 jaar.”

Praat over de dood

Als een oudere coronapatiënt op de IC komt en nog goed aanspreekbaar is, vraagt Verwiel altijd hoe deze persoon denkt over reanimatie en beademing. “Het kan cru overkomen als we vragen: heeft u daar over nagedacht? Mensen denken dan dat we zie niet willen behandelen. Maar dat is niet zo. We willen weten wat de mensen willen. ” Volgens Verwiel is het goed om te realiseren dat reanimatie vaak niet werkt en een opname op de IC ontzettend zwaar is. Zo zijn spieren na een wekenlange opname erg verslapt en moet een patiënt lang revalideren. En beter wordt het niet altijd: sommige patiënten worden nooit de oude en blijven afhankelijk van zorg.

Niet aan de beademing

Gelukkig zijn er ouderen die over hun einde nadenken. “Doe mij maar niet aan de beademing, horen we dan. Die mensen hebben er thuis over nagedacht. En schrikken ook niet als ik voorstel om niet naar de IC te gaan omdat de persoon in kwestie dit niet gaat overleven vanwege zijn medische geschiedenis. Iedereen die oud en kwetsbaar is, moet nadenken over corona.” aldus Verwiel. 

Afscheid op de IC

Het verhaal dat men op de intensive care geen afscheid mag nemen van je naaste, klopt volgens Verwiel niet. “Je gaat dan niet zeggen: je mag er niet bij. Een gezin mag erbij als iemand dood gaat. We kijken wel goed naar het aantal personen en de bescherming die ze dragen. Verdriet hebben en afscheid nemen met een masker voor je gezicht is niet ideaal, maar we doen het wel.”  

Geef een reactie

Reacties (5)

    Ik ben 81 jaar, ik zou niet in het ziekenhuis aan de beademing willen als ik de coronavirus heb opgelopen en een zware longontsteking zou hebben.
    Dan zou ik thuis willen blijven en met palliatief beleid.
    Ik vraag mij af of de wijkverpleegkundigen mij thuis kunnen verzorgen.
    Zij moeten de beveiligings voorschriften in acht nemen.
    Zij hebben nu al een tekort aan materiaal en personeel.
    Wie helpt mij dan???

    Wat een verademing, deze oproep. Om te kunnen beslissen, dat je niet naar de IC wilt, moet je eerst weten wat het alternatief is.
    Als ik hulp krijg bij een snelle euthanasie, dan kies ik zeker niet voor IC en voor beademing.
    Maar als ik nog vele uren moet lijden en naar adem happen, dan kies ik voor de IC omdat ik daar verblijf onder narcose.
    Kunt u mij daar eindelijk (na meerdere verzoeken om helderheid) een antwoord op geven, ik kan daar gewoon niet van slapen. Alvast mijn dank. (72 en COPD)

      Beste Lizart, ik snap je item. kan me er wel wat bij voorstellen want zit zelf ook in de risicogroep. Het lijkt mij verstandig om je redelijke en goede wensen op papier te zetten en dat zowel thuis op een in het oogvallende plek neer te leggen alsook het aan je familie te geven en het ook aan je huisarts te geven. Je zou het ook bij je kunnen dragen. Zo is het voor iedereen duidelijk wat je zelf wil en zo is de kans ook heel groot dat het gebeurd zoals het voor jou goed is. Succes ermee en veel gezondheid gewenst. Michaeliet

    Lieve mensen, wat goed dat er eens duidelijk geappeleerd wordt aan een ieder om ook over ernstige ziekte ne dood na te denken. Normaliter doen veel mensen dat niet want zij vinden het een eng onderwerp en hebben misschien ook wel angst over wat je er mee op zou kunnen roepen. Toch hoort onlosmakelijk ziekte en dood bij het leven. Het er over nadeneken, filosoferen en helder krijgen wat voor elk persoonlijk klopt ,is ook verdieping en groeimogelijkheid. Doen dus.

    Ik kan me voorstellen dat er mensen niet naar de icu willen, maar wat is het alternatief.
    Als je stik benauwd bent is thuis blijven voor veel mensen geen optie,
    Dan ga je toch naar een ziekenhuis naar de Corona afdeling waar je familie niet bij je mag zijn.
    Het Hospice waar ik al 20 jaar vrijwilliger ben nemen geen coranapat. Op
    De vrijwilligers zitten vaak zelf in de kwetsbare leeftijd, en zolang er niet getest wordt en er geen beschermingsmaterialen zijn kan ik het voor mijn familie niet maken om te gaan werken, hoe erg ik het ook vindt
    Laat daar maar meer van zien ik ben zelf oud icu verpleegkundige , het werk is zwaar maar de mensen aan de beademing zijn in slaap.
    De groep die daar niet voor in aanmerking komen vechten voor hun leven en zijn stik benauwd en bij volle bewustzijn.
    Hoe wordt daar mee omgegaan